Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 varnar Big brother-deltagare efter uttalandet

Katti Göransson.
Foto: SENJOR STUDIO/TV4

”Big brother”-deltagaren Katti Göransson får kritik från tittare efter att ha uttalat sig kränkande.

Nu har TV4 gett henne en varning och hon riskerar att åka hem.

Det är efter att deltagarna i ”Big brother” lekte charader under gårdagens sändning som Katti Göransson, 58, varnas, något även Aftonbladet rapporterar om.

En deltagare stod på alla fyra och en annan satt gränsle över ryggen och gjorde en gest som kunde tolkas som att ett lasso svingades.

Deltagarna började då ropa ut sina gissningar och Katti Göransson ropade då ”samejävel”, något som snabbt fick flera tittare att reagera.

På ”Big brothers” Instagramkonto har flera tittare skrivit att de tycker att Katti Göransson borde diskvalificeras från tävlingen.

”Big brother gör rätt nu och ta bort henne från programmet.”, skriver en användare på Instagram.

”Hon borde blivit utskickad. Sen när är det ok med rasism?”, skriver en annan.

En tredje skriver: 

”Skicka ut henne! Det borde vara nolltolerans mot rasism.”

TV4:s varning till deltagaren

Joel Bendrik, exekutiv producent, skriver i en kommentar till Expressen att TV4 tar avstånd från uttalandet.

”Vi tar tydligt avstånd från den här typen av uttalanden och har gett Katti en varning samt en autonominering. Det är viktigt att deltagarna inser att sådant här beteende inte är okej. Katti är ångerfull och har bett om ursäkt.”

Jenny Wik Karlsson är presskontakt vid Samernas riksförbund. Hon förklarar att det är viktigt att man inte bagatelliserar användandet av nedsättande ord och menar att de sett att användandet av kränkande begrepp ökat de senaste åren.

– Man måste komma ihåg att den situation vi har i dag och som har funnits med väldigt länge, men som faktiskt blivit än mer påtagligt, är att vi har i dag renskötande samer och icke-renskötande samer som faktiskt dagligen utsatts för både hot och påhopp i sociala medier och lever med en ständig frustration och ibland en väldigt stor rädsla och oro.

Hon fortsätter:

– Då går det inte att förringa att någon säger något i ett tv-program och att det då ska uppfattas som att det bara var på lek. Då normaliserar man den här typen av problem som faktiskt är ett väldigt allvarligt problem.

Vidare menar Jenny Wik Karlsson att det inte handlar om att man kränker en enskild individ.

– Det handlar om att det här är ett rejält problem som faktiskt får stora konsekvenser många gånger. 

https://www.instagram.com/p/CL_e1zvoD_K/
Paradise hotel-stjärnan kliver in i Big brother-huset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.