Anders Bagge i "Idol"-juryn. Foto: TV4Anders Bagge i "Idol"-juryn. Foto: TV4
Anders Bagge i "Idol"-juryn.  Foto: TV4
I själva verket skedde resan långt tidigare, och kanalen kände sig tvungen att lägga in en förklarande text då avsnittet sänds. Foto: TV4I själva verket skedde resan långt tidigare, och kanalen kände sig tvungen att lägga in en förklarande text då avsnittet sänds. Foto: TV4
I själva verket skedde resan långt tidigare, och kanalen kände sig tvungen att lägga in en förklarande text då avsnittet sänds.  Foto: TV4

TV4 tvingas förklara sig – efter bluffen i "Idol"

Publicerad

TV4 tvingas förklara sig efter bluffen i "Idol". 

I slutet av onsdagens avsnitt säger Pär Lernström att de kvarvarande deltagarna ska få åka till Florida – men delstaten är för närvarande i kris efter orkanen Irmas framfart. 

I själva verket skedde resan långt tidigare, och kanalen kände sig tvungen att lägga in en förklarande text då avsnittet sänds. 

Av de mängder av hoppfulla sångare som sökt sig till "Idol 2017" återstår nu bara ett fåtal. 

De lyckliga som tagit sig vidare i tisdagens avsnitt får i avsnittets slutminuter ännu en glad nyhet: de ska på resa till Florida. 

– Stort grattis, ni har tagit er till kvalet i Idol 2017, säger Pär Lernström till den utvalda gruppen. 

– Redan på måndag kommer den första gruppen ställa sig på kvalscenen. Det blir helt magiskt. Men vi vill ju att ni ska kunna ladda upp inför den här kvalveckan på absolut bästa sätt. Så det tänkte jag, att det ska vi göra på andra sidan Atlanten, fortsätter han. 

Sedan kommer avslöjandet: 

– Vi ska till Miami. 

"Idolerna är tillbaka i Sverige" 

Men trots att det framställs som att Miamiresan är stundande blev resan i själva verket av tidigare i år. 

TV4 tingades informera om detta genom en textruta i programmet, eftersom man inte ville få det att framstå som att deltagarna skickades till Florida just efter att orkanen Irma skapat förödelse i delstaten

"Programmet är förinspelat. Idolerna är tillbaka i Sverige" står det i textrutan i slutet av avsnittet. 

Jättestaden i Florida är känd som ett centrum för dansmusik. Musiksajten Complex utsåg för ett par år sedan Miami till ett "dansmusik-Mecka" och en av USA:s mest betydelsefulla musikstäder.

– Jag tror att den här veckan i Miami är viktigt för att de ska komma in i karaktär och få superfokus, och att de inser att nu är det någonting extra i livet som händer, säger jurymedlemmen Alexander Kronlund, som arbetat som låtskrivare åt en rad amerikanska artister. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag