TV4 tvingas att böta – efter missen i "Beck"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Peter Haber och Mikael Persbrandt
Foto: FOTO FRÅN TV4

TV4 bröt en "Beck"-film - mitt i en mening.

Något som nu kostar kanalen 25 000 kronor, skriver Aftonbladet.

"Eftersom avbrottet inträffar mitt i en mening rör det sig inte om någon naturlig paus" skriver förvaltningsrätten.

TV4 tvingas betala pengabelopp som straff efter ett reklamavbrott. Det dömer Förvaltningsrätten.

Det var under en sändning av en av "Beck"-filmerna på kanalen som tittarna blev överraskade när filmen avbröts för reklam - mitt i en mening. 

Eftersom avbrottet inte passade i filmen, så anmäldes det till Granskningsnämnden, som tog fallet vidare. Granskningsnämnden tyckte anmälan var giltig, och fallet gick vidare till Förvaltningsnämnden.

Nu dömer Förvaltningsnämnden TV4 att betala 25 000 kronor i böter efter avbrottet.

”Detta avbrott föregås av att filmens huvudperson har förhört en kvinna och därefter begärt att en kollega ska granska denne. Annonsavbrottet sker under en redogörelse för kvinnans bakgrund. Eftersom avbrottet inträffar mitt i en mening rör det sig inte om någon naturlig paus. Enligt förvaltningsrättens mening har avbrottet därmed påverkat programmets integritet och värde” skriver Förvaltningsnämnden i sitt utlåtande.


LÄS MER: Jättesuccé för TV4:s gala för världens barn


TV4 vill inte betala boten till Förvaltningsrätten - men ignoreras


LÄS MER: TV4 fälls för reklamavbrott i Beck


TV4 menar att tajmingen för reklamavbrottet var en uppenbar miss från deras sida, och att det ska göra att kanalen slipper betala boten, skriver Aftonbladet. 

Men Förvaltningsrätten står fast vid sin dom, och menar att det är så pass strikta regler kring reklamavbrotten att det inte spelar roll om det rörde sig om ett misstag från TV4:s sida eller inte, utan att det är deras ansvar att se till att reglerna följs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.