Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4 skyddade Timell efter sexövergreppslarm

Martin Timell.
Foto: RUEDI HOFMANN BUENA / TV4
Åsa Sjöberg.
Fredrik Arefalk.
Foto: JULIA DANSARIE

TV4 larmades om Martin Timells misstänkta övergrepp på en produktionsassistent i en badtunna redan 2008.

Nu avslöjar ett samtal Expressen tagit del av mellan kvinnan och produktionsbolaget Meters dåvarande vd Anna Rydin hur TV4:s högsta chefer mörkade händelsen.

I samtalet frågar produktionsassisten varför TV4 inte gjorde något när "en av deras största profiler stoppar upp sin hand mellan benen på någon".

– Han är ju anställd av dem. Vi har rapporterat vad som har hänt, svarar Rydin.

Sommaren 2008 höll produktionsbolaget Meter Television en avslutningsfest på Martin Timells lantställe på Mjölkö. Syftet var att fira att en ny säsong av TV4:s kassako "Äntligen hemma" var färdig.

Men för en av gästerna, en kvinnlig assistent, förvandlades festligheterna till en mardröm. I samband med att några av gästerna badade i en badtunna ska Martin Timell ha förgripit sig på henne på ett mycket kränkande sätt – framför flera gäster, bland dem kvinnans sambo.

Tv-profilerna i "Äntligen hemma" 2011. Björn Christiernsson, Jimmy Schönning, Lulu Carter, Bosse Rappne, Karin Mannerstål och MartinTimell.
Foto: LINUS HALLSÉNIUS / TV4

Händelsen har varit känd av både Meters dåvarande vd Anna Rydin och TV4 sedan dess. Trots det gjordes ingenting innan Expressen kunde berätta om det misstänkta övergreppet i badtunnan – i måndags sparkades Martin Timell av TV4.

När en genomgång gjordes 2016 och Åsa Sjöberg, innehållsdirektör, och Fredrik Arefalk, kanalchef, fick vd:n Casten Almqvist rekommendationen av dessa två att låta Martin Timell jobba kvar som vanligt. 


LÄS MER: TV4-chefer ska ha fått privata renoveringar i tv 


Casten Almqvist sa i tv-intervjuer i måndags att dessa två "blundat" inför det inträffade.

Men redan 2008 hölls ett möte om händelsen. Mötet skedde hos TV4. Anna Rydin bekräftar nu för Expressen att hon var med på detta.

"Jag var med på ett möte om händelsen 2008 på TV4", skriver hon i ett sms.

Anna Rydin vill däremot inte uppge vilka på TV4 som närvarade på mötet 2008. 

Ignorerade uppgifterna om övergreppet

Expressen har tagit del av ett samtal mellan den kvinnliga assistenten och Anna Rydin som visar hur både produktionsbolaget och TV4 ignorerade uppgifterna om övergreppet.

– Du, herregud, herregud alltså vad jag är chockad över hur det här har blivit, säger Anna Rydin i samtalet och fortsätter:

– Jag saknar ord. Jag har varit helt förkrossad i flera dagar när jag har förstått hur det här har landat hos dig och hur det har blivit och vad du tog med dig från det här och att du har haft det med dig i nästan tio år, säger Rydin.

Den tidigare assistenten frågar om Meter inte hade skyldigheter att rapportera händelsen vidare till TV4. Det ska också ha gjorts några dagar efter incidenten, alltså 2008, enligt Anna Rydin.

– Jo vi har rapporterat, absolut, svarar Anna Rydin.

– Men hur kan en ledning inte göra någonting åt när en av deras största profiler stoppar upp sin hand mellan benen på någon?, frågar då kvinnan.

– Nej jag vet, men han är ju anställd av dem. Vi har rapporterat vad som har hänt. Men anledningen till att jag vill prata med dig är att jag vill be om ursäkt för att vi inte tog hand om dig bättre, svarar Anna Rydin.


LÄS MER: Hård kritik mot Åsa Sjöberg efter Martin Timell-skandalen 


Den kvinnliga assistenten förklarar då att hon upplevde det som att Meter och TV4 ville lägga locket på.

– Där och då kändes det som att Martin var din kompis. Det kändes som att det var mer prioritering för er att jag absolut inte skulle polisamäla Martin. Ni erbjöd ju ingenting.

Anna Rydin svarar på frågan och förklarar att hon förmodligen varit stressad och slarvig under mötet där den kvinnliga assistenten berättade om övergreppet.

– Jag har aldrig på något vis hållit Martin om ryggen eller varit kompis med Martin på ett sådant sätt utan jag tror att jag i det läget... vad jag har med mig var att jag trodde att du kände dig okej. Att jag ställde frågor och att du ville gå vidare. Jag har missupfattat hur jag har hanterat det mötet och det är kataststofdåligt av mig. Jag kan bara be om ursäkt för det. Sedan rapporterades det in till Martins arbetsgivare, vad som hade hänt.


LÄS MER: Trycket på Åsa Sjöberg och TV4-cheferna ökar


Den kvinnliga assistenten säger att hon tycker att det är konstigt att TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg aldrig tog tag i händelsen.

– De hörde aldrig av sig igen eller frågade ens om jag ville prata med dem. Och Martin fick bara fortsätta.

– Ja alltså, det är riktigt dåligt skött. Det stora för mig är att en annan kvinna har mått dåligt så länge över något som jag har varit delaktig i. Jag är så ledsen, svarar Anna Rydin.

TV4 valde att fortsätta samarbeta med programledaren – trots övergreppet

I mars förra året träffade den kvinnliga assistenten TV4:s programchef Anna Rastner. Hon gav då också ett löfte om att prata med alla inblandade. Men enligt Anna Rydin fick hon aldrig något samtal från TV4-chefen.

– Nej. Första gången jag på riktigt förstod att det här hade landat fel hos dig det var häromdagen.

– Det är också så sjukt i och med att Anna (Rastner) lovade mig att hon skulle ringa till dig, svarar den kvinnliga assistenten.

– Nej, ingen har ringt. Ingen har ringt. På riktigt, fortsätter Anna Rydin.

Den kvinnliga assistenten beskriver det hela som en soppa.

– Det här är en supersoppa, svarar Anna Rydin i samtalet

– Och du vet, det här är absolut inte glädjande för dig överhuvud taget men jag har missbedömt och skött den där situationen jättedåligt. Jag kan nästan se när jag hör din berättelse hur mitt samtal, Martins vidriga upptryckning mot väggen, kändes som en total konspiration. Det har aldrig funnits ett sådant nätverk. Jag tror att alla kanske har varit lite rädda för Martin, fortsätter Rydin.


LÄS MER: TV4:s vd Casten Almqvist: "Vi bore ha agerat tidigare" 


Efter mötet med den kvinnliga assistenten i mars 2016 inledde TV4 en internutredning tillsammans med Meter. Trots övergreppet valde TV4 dock att fortsätta samarbeta med programledaren.

Under måndagen var Casten Almqvist självkritisk.

– Jag känner fullt ansvar. Den självrannsakan och den insikt om att man inte bara har missat att se utan att man kanske faktiskt aktivt har valt att titta bort och hantera ett enskilt rötägg av oklara skäl, sa han då.

Casten Almqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vilka är det som har blundat?

– Det är framför allt de kolleger som nu stått på ett personalmöte och varit oerhört tuffa i sin kritik av sig själva, Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk. De har tagit fullt ansvar för mängder av de exempel som ni har lyft fram på ett föredömligt sätt i Expressen.

Han ångrar även beslutet att fortsätta samarbeta med Martin Timell.

– Sammantaget, tillsammans med att det var så länge sedan, bedömde man att det här beteendet skulle försvinna tack vare de kraftfulla åtgärderna. Då fattade man beslut i ledningen, Åsa Sjöberg ytterst, att man skulle gå vidare. Det visar sig nu ha varit ett felaktigt beslut.

Åsa Sjöberg.

Anna Rydin bekräftar även att TV4 aldrig kontaktade henne i samband med internutredningen som gjordes av kanalen.

"Det stämmer att jag inte kontaktades i utredningen 2016, jag var inte medveten om att den gjordes".

Anna Rydin lämnade Meter Television i september 2012. Hon hade då jobbat på bolaget i 15 år.


LÄS MER: Felix Herngren ersätter Martin Timell i TV4:s tablå 


Jan Scherman var vd för TV4 vid händelsen 2008. Han uppger att han inte kände till övergreppet som Anna Rydin ska ha rapporterat om.

– Jag fick aldrig någon information av den karaktär som nu har berättats om. Och jag kan inte bedöma om den fanns i huset eller hos andra personer. Men jag hade som vd ingen sådan information på mitt bord. Hade jag haft det så hade jag reagerat, säger han och fortsätter:

– Och jag hade med stor sannolikhet kommit ihåg det även om det nästan är tio år sedan.


Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen - du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.