Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-programledaren lämnar – oron för sista sändningen

Jesper Börjesson lämnar kanalen efter 25 år – byter bana helt.
Programledaren Jesper Börjesson lämnar TV4 efter 25 år.
Programledaren Jesper Börjesson lämnar TV4 efter 25 år. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Jesper Börjesson kommer sakna programledarkollegan Soraya Lavasani. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Jesper Börjesson kommer sakna programledarkollegan Tilde de Paula.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

På onsdagen leder Jesper Börjesson ”Nyhetsmorgon” för sista gången. 

Efter 25 år på TV4 känner han att det kommer bli en jobbig dag. 

– Jag kommer att ha nära till tårar, det vet jag redan från början och att rösten inte kommer bära, säger han. 

I 25 år har Jesper Börjesson arbetat på TV4. När programledaren gör sin sista arbetsdag har han fått order om att inte besöka redaktionen. I stället ska han rätt in i sminket där det ligger färdigskrivna manuskort.

– Jag kommer att ha nära till tårar, det vet jag redan från början och att rösten inte kommer bära. Det är ett blankt papper för min del, jag har ingen aning om vad som kommer hända. Det blir roligt, spännande och läskigt. Jag antar att det blir någon form av överraskning. ”Nyhetsmorgon” kommer vara som vanligt med gäster och nyheter, men tydligen finns det vissa moment som jag inte ska känna till i programmet. 

Det som kommer bli jobbigast för Jesper Börjesson är att lämna kollegerna Soraya Lavasani och Tilde de Paula, två personer som han jobbat väldigt nära med i omgångar. 

– Du kan ju tänka dig själv när man träffar varandra tre gånger i veckan halv fem på morgonen, oavsett vilket humör man är på. Man lär verkligen känna varandra på något sätt. Man delar ju sitt liv med varandra.

– Jag och Soraya har jobbat länge nu. Jag var lite förebredd på att vi skulle skiljas åt eftersom hon ska barn i april, så jag hade ställt in mig på att vi inte skulle jobba ihop på ett bra tag. Men det kommer bli jobbigt i dag, det vet jag ju. 

Jesper Börjesson om de tuffa intervjuerna: ”Det var oerhört starkt”

Efter att ha jobbat på lokal-tv i Jönköping gick Jesper Börjesson till kanalen 1996. Känslan då var att han ville tillhöra en underdog och sökte aktivt jobb på TV4 för att få chansen om att vara med från början. 

– Det var så häftigt. Vi hade inget bildarkiv som SVT, man var tvungen att hitta på grejer och bildlösningar. Man var tvungen att tänka nytt, det har varit så otroligt roligt att få vara med om den här resan. 

Under åren har det blivit flera möten och intervjuer som berört Börjesson på ett personligt plan. Han lyfter intervjun med Aviciis pappa Klas Bergling som en tuff intervju att göra, och intervjun med artisten Jesse Hughes som spelade på Bataclan när terrordådet mot konserthallen inträffade. 

– Det var oerhört starkt. Det är mycket charmen med ”Nyhetsmorgon”. Det finns den typen av möten – det kan vara en hård nyhet och sen kan det vara något annat. Det är inte alltid helt lätt att få till övergångarna eller alla ämnesbyten, men Nyhetsmorgon är som bäst när hittar vi den perfekta mixen. Det finns ett mod hos de här människorna, att både vilja och våga berätta. Det är oerhört imponerande.

Det ska Jesper Börjesson göra nu

Den 10 februari börjar Jesper Börjesson jobba på teknikkonsultföretaget Rejlers. Programledaren tycker att det ska bli jättespännande och han tror inte att han kommer ångra det nya karriärvalet. 

– Jag behöver en ny utmaning och behöver göra något annat. jag tror inte att jag diskvalificeras som journalist i framtiden. 

Så du utesluter inte mediebranschen i framtiden?

– Det kan jag inte utesluta, men nu är det det här jag vill göra. Sen får man se vad framtiden bär med sig. Det låter lite lillgammalt kanske, men det är faktiskt så jag känner.

”En stor bit av min trygghet försvinner”

Samtidigt finns det en rädsla att byta jobb efter 25 år. 

– Jag var 24 eller 25 år när jag kom till TV4. Jag är 48 år nu och har varit där hela mitt vuxna liv. En stor bit av min trygghet försvinner ju helt plötsligt.

Vad är det värsta som du varit med om som programledare?

– Jag vet inte om det varit något värsta. 

Men när har du känt att ”nä, det här blev inte bra”? 

Oj, jättesvår fråga. Jag tror inte jag kan komma på nån incident så där egentligen. Jag får fundera på det lite. Jag har alltid haft inställningen att det är tv vi håller på med och inte ett världskrig. Man måste få misslyckas ibland, det måste få gå åt pipan och jag tror att publiken är ganska förlåtande. 

– Det är klart att jag kallat Victoria Skoglund för Victoria Silvstedt och lite såna roliga grejer, men det är svårt att säga att det är det värsta. Pinsamt är det ju, men jag börjar ju inte gråta av skam efteråt. 

Nåt som varit extra spännande?

– Det är alltid jobbigt att träffa idoler. Jag har varit lite noga med det. Å ena sidan vill man träffa dem, men å andra sidan vill man inte förstöra bilden av dem. 

Kan du ge ett exempel?

– När jag träffade Keith Richards för några år sedan. Rolling Stones har betytt jättemycket för mig och när möjligheten att intervjua honom dök upp så började jag fundera på om jag skulle ta den. Men jag är glad att jag gjorde intervjun, för det blev ett väldigt härligt samtal - med en väldigt härlig och fin man. Jag är glad att jag ändå gjorde det för annars hade jag gått miste om ett gott möte. Det hade varit trist om han var blasé eller tråkig men så var det inte. 

Tycker du det är knepigt att intervjua dina idoler?

– Nä men alltså, jag tror så här, det är nog snarare tvärtom för det är så mycket jag vill ha reda på. Snarare har det blivit rakare frågor. Med Keith Richards pratade jag mycket om hans syn på livet och incidenten när han ramlade, slog sig i huvudet och var nära att stryka med. Jag tror inte jag blir vekare, snarare vill jag veta mer. 

Det här är Jesper Börjesson

Namn: Jesper Börjesson

Ålder: 48 år

Bor: Stockholm

Familj: Fru och två söner
Jobbar med: Programledare Nyhetsmorgon men snart Head of learning på teknikkonsultföretaget Rejlers

Ser fram emot 2020: Att lära mig massa nya saker

Läser just nu: Massor av research inför min sista Nyhetsmorgon

Här är en av Jesper Börjessons första intervjuer.

LÄS MER: TV4-profilerna försvann från rutan – så här lever de i dag (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.