Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4 / LINUS HALLSENIUSFoto: LINUS HALLSENIUS/TV4 / LINUS HALLSENIUS
 Foto: LINUS HALLSENIUS/TV4 / LINUS HALLSENIUS
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

TV4-profilen sågar "Syrror" – efter märkliga scenerna

Publicerad

TV4-dramat "Syrror" har mött kritik från sjuksköterskor som anser att serien ger en orättvis bild av yrket. 

Nu riktar även TV4-profilen Mikael "Soldoktorn" Sandström hårda ord mot serien, som han tycker är orealistisk.

– Det finns inslag som inte riktigt är verklighetsförankrade. Det blir ju lite Hawaii, säger överläkaren Mikael Sandström, som är känd från "Nyhetsmorgon". 

TV4–dramat "Syrror" fick stark kritik förra året för att serien ansågs ge en orättvis bild av sjuksköterskeyrket. 

Nu sänds säsong två, och serien sågas från ett oväntat håll.

TV4:s egen profil, "Soldoktorn" Mikael Sandström, säger att serien inte visar hur vårdyrket verkligen går till.

– Det finns inslag som inte riktigt är verklighetsförankrade, men det blir ju bättre tv kanske, säger Mikael Sandström, 58, som är överläkare.

"Blir ju lite Hawaii"

– Man går inte runt en hel dag med sterila handskar och bara tar i olika saker. Den där typen av grejer kan ju bli lite tokigt.

– Det blir ju lite lustigt. Det blir ju lite Hawaii, säger läkaren, som brukar synas i TV4:s nyhetsmorgon. 

En annan av seriens aspekter som framstår som konstig är att vårdpersonalen utför massor av olika specialiserade uppgifter, menar Mikael Sandström. 

– Det är det här, att alla olika personer skulle få göra, kanske narkosläkaruppgifter, såna här saker. Det här med att man sysslar med så många olika specialiteter. Alla förväntas kunna allting. I verkligheten har man ju en specialitet för varje.

– Kirurger som intuberar till exempel. Det är ju sådant som narkosläkare gör. 

– Det verkar som att alla kan allt. Så är det inte riktigt i verkligheten. 

Tycker ändå serien är OK 

Trots bristerna tycker Mikael Sandström ändå att serien är "helt OK". 

– Den här typen av grejer kan ju bli lite tokigt, men det är ju främst för sjukvårdsfolk. Jag är inte så petig. Eftersom det är en serie får man ta det för vad det är. 

Mikael Sandström kallas "Soldoktorn" på grund av sin återkommande medverkan i TV4:s "Nyhetsmorgon", där han bland annat pratar om solbränna.

När Expressen når honom är det just det han gör: 

– Jag går på strandpromenad i Palma just nu. Jag jobbar på brännan, säger Mikael Sandström. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag