Lennart Matikainen kallade ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn" i en stängd Facebookgrupp.Lennart Matikainen kallade ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn" i en stängd Facebookgrupp.
Lennart Matikainen kallade ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn" i en stängd Facebookgrupp.
TV4 tar nu starkt avstånd från uttalandena.TV4 tar nu starkt avstånd från uttalandena.
TV4 tar nu starkt avstånd från uttalandena.
"Skilsmässohotellet"."Skilsmässohotellet".
"Skilsmässohotellet".

TV4-profilen kallade flyktingar "skäggbarn"

Publicerad

Lennart Matikainen är relationscoach i TV4-serien "Skilsmässohotellet".

På Facebook kallar tv-profilen ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn" som han anser borde ålderstestas, uppger Dagens Nyheter.

– TV4 tar kraftigt avstånd från det vi nu sett att han skrivit. Det är inte alls förenligt med den syn vi har på människors lika värde, säger TV4:s programchef Anna Rastner.

I TV4-serien "Skilsmässohotellet", som leds av Denise Rudberg, ska par som bestämt sig att skiljas få hjälp att hantera sina konflikter. I programmet ger relationscoachen Lennart Matikainen deltagarna sina råd om hur de ska gå tillväga när de går skilda vägar.

Han är också administratör för Facebookgruppen "Människan i Fokus", skriver Dagens Nyheter. Tidningen avslöjar att han bland annat uttalat sig nedlåtande om ensamkommande flyktingbarn.

"Tänk den dagen man ålderstestar alla skäggbarn så blir det ca 80 % färre att hitta boenden till", skriver han på gruppen enligt DN.

TV4 tar avstånd

Nu tar TV4 avstånd från hans uttalanden i gruppen.

– TV4 tar kraftigt avstånd från det vi nu sett att han skrivit. Det är inte alls förenligt med den syn vi har på människors lika värde. Men de här uttalandena står för Lennart och inte TV4 säger Anna Rastner.

 

LÄS MER: Orden som får Elina att bryta ihop i TV4

 

Lennart Matikainen menar att han inte menat att kränka ensamkommande flyktingbarn.

– Jag har själv jobbat med integrationsfrågor. Begreppet är ganska ironiskt. Det här handlar inte om att säga att alla ensamkommande är "skäggbarn", utan att vuxna som utger sig för att vara barn faktiskt har en skäggbeklädnand. Det handlar inte om att dra en etnisk grupp över en kam, säger Matikainen.

Utöver inlägget om "skäggbarn", skriver Lennart Martikainen att ”Hela vänstern och dess feminister bör flyttas till Sydpolen”, enligt DN.

Han förklarar sina uttalanden så här:

– Jag har träffat kvinnor som exempelvis är utsatta för hedersvåld, och då har de frågat "var är de svenska feministerna?". Jag har kunnat tycka att det har blivit väldigt tyst från huvudgestalterna inom feminismen. Se Sydpolen mer som att ibland måste man vara ute i kylan för att fatta poängen, säger han.

 

LÄS MER: Här återförenas heta paret i TV4:s "Farmen"

 

TV4 inleder en diskussion med Matikainen

TV4 tar allvarligt på Lennart Matikainens uttalanden. Kanalen har tagit del av hans skriverier och inlett en diskussion med honom.

– Det är beklagligt det uttalande, och vi står absolut inte bakom det uttalandet. Hur han väljer att kommentera det får stå för honom, säger Anna Rastner.

– Just nu handlar det mest om att ta reda på vad han sagt så att vi kan sätta oss in i det och diskutera det med honom, fortsätter hon.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag