Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-profilen: ”Det är gräsliga texter”

Rapparen Greekazo medverkade i Malou efter tio i TV4.
”Det är gräsliga texter som riskerar att bidra till en farlig utveckling i Sverige.”, skriver TV4-profilen Marcus Oscarsson på Facebook.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Madeleine Eliza reagerade på Malou von Sivers intervju med rapparen Greekazo.
Foto: INSTAGRAM
Alex Greekazo, 18, hos Malou i TV4.
Foto: TV4 / Skärmdump

Malou von Sivers fick skarp kritik för sitt bemötande av rapparen Greekazo i TV4-programmet Efter Tio.

Youtube-personligheten Madeleine Eliza var med och drog i gång kritiken – och hon tycker att von Sivers frågor visar på ett missriktat fokus. 

– Att sitta och fråga en 18-åring hur man ska lösa problemen med kriminaliteten… då tänker jag, Malou, hur ska du lösa dem, du har en jättestor plattform?, säger Eliza.

Samtidigt ger TV4-profilen Marcus Oscarsson en annan bild:

”Det är gräsliga texter som riskerar att bidra till en farlig utveckling i Sverige”, skriver han på Facebook.

Alex Greekazo, 18, kom till Efter Tio med en braksuccé i ryggen. Hans fyra singlar har tillsammans inkasserat över 30 miljoner spelningar på Spotify inom loppet av fyra månader. 

Men i Efter Tio blev han ifrågasatt. Malou von Sivers läste högt ur hans texter och menade att han romantiserade saker som narkotika och våldsbrott. 

– Det är ofta det som händer nuförtiden. Det är mycket våld och allmänt mycket dåliga saker. Det är inget fel att lyfta fram det, svarade Greekazo i programmet.

Greekazo utfrågad av Malou

Malou von Sivers backades upp av en annan TV4-profil, Anders Övfergård. Han var där i egenskap av programledare för en ny dokumentärserie om narkotika, och reagerade också på innehållet Greekazos texter. 

– Jag vill sträcka ut en hand och fråga: ska vi försöka ta bort den här gangstertrenden för våra unga?, sa han i programmet.

Intervjun blev snabbt en viral snackis, och alla från hiphopparna Stor och Alias Ruggig till fotbollsspelarna John Guidetti och Jimmy Durmaz sa sitt i debatten. 

https://twitter.com/_STOR_/status/1203297353257639936https://twitter.com/mohammedaliAYLA/status/1203254651925204993https://twitter.com/superguidetti/status/1203265318120050688https://twitter.com/JimmyDurmaz21/status/1203403932313280525

Youtube-personligheten Madeleine Eliza, 23, såg ett klipp på intervjun via sociala medier. Hon och vännen Filip Dikmen såg därefter till att göra den viral – med hjälp av jämförelse.

Eliza menar nämligen att von Sivers intervju med en annan svensk ung rappare, Nils ”Einár” Grönberg, präglades av ett helt annat tonläge. 

– Malou var jätteempatisk med Einár, det var mysig stämning. När jag såg den intervjun tyckte jag att det var kul att han fick prata om sina problem. Men sedan när jag såg intervjun med Greekazo… han fick inte prata om sin musik. De avbröt honom konstant. Han fick typ aldrig prata klart. De tog hela tiden upp att han har 40 miljoner lyssningar på Spotify och frågade hur han skulle påverka kriminaliteten. Det var nedtryckande. Det kändes som att de tog dit honom för att trycka ned honom. De var därför så många reagerade, säger Eliza. 

”Är gräsliga texter”

– Man kan inte vara selektiv med sin kritik. Det är dubbelmoral. Och det är skillnad på Einár och Greekazo. Greekazo bryter och är från orten. Einár heter ”Grönberg” i efternamn och har en mamma som är skådespelerska. 

Von Sivers och Öfvergård är inte ensamma med att ha åsikter om Greekazos låtar. TV4-kollegan Marcus Oscarsson, känd för sina politiska analyser i Nyhetsmorgon, har gjort en egen textanalys utifrån enskilda citat och publicerat den på Facebook under söndagen. 

”Men Malou lyfte en jätteviktig fråga och det hade varit bra med en mer nyanserad bild som även berättade vad rapparens texter faktiskt utgörs av. Det är förhärligande av knarkhandel, skjutningar, dödande och grov sexism. Gräsliga texter!”, skriver han.

Marcus Oscarsson refererar bland annat till följande rader ur låten ”Hotspot”:

”Vill du bli klippt. Jag är barber. Vill du ha ladd. Jag är charger. Skjuter, huvudskott. Jag försvann, lämna folket i en chock.”

Oscarsson skriver:

”Ja, artister har rätt att uttrycka sig fritt och det är bra. Men de bör också ifrågasättas när de sprider så här gräsliga texter som påverkar våra unga negativt.”

”Det är gräsliga texter som riskerar att bidra till en farlig utveckling i Sverige.”

Vad det vidare gäller jämförelserna mellan intervjun med Greekazo och Einár ser Marcus Oscarsson ett annat problem än Eliza.

”Svaret är inte att båda ska slippa tuffa frågor utan tvärtom att båda ska ha tuffa frågor”, skriver han.

”Malou har själv en stor plattform”

Madeleine Eliza är inte främmande för att man analyserar och kritiserar texterna i låtar av Greekazo och andra rappare. Hon har själv reagerat på delar av tematiken. 

– Jag föredrar att man inte pratar om vapen som coola. Jag tycker inte att det ger en bra bild av hur man ska ta sig fram. Men jag kan också förstå konsten bakom. Hiphop handlar om att uttrycka vad man lever i, säger hon. 

– Man kan rappa om andra saker, men de flesta rappar om saker de ser i verkligheten. Och det behöver inte per automatik betyda att man glamoriserar. Ibland kan man skriva något bara för att det ska bli en hit. Så att sitta och fråga en 18-åring hur man ska lösa problemen med kriminaliteten… då tänker jag, Malou, hur ska du lösa dem, du har en jättestor plattform? Man kan inte sitta och peka finger när man själv har ännu större makt. Man kan inte lägga ett strukturellt problem på en individs axlar. 

”Inget emot Alex”

Greekazo lämnade en skriftlig kommentar till Expressen i går, lördag.

”Tyvärr är fördomarna mot oss något vi möter hela tiden, folk blir ofta upprörda när vi pratar om problemen som finns i förorterna i dag. Denna intervjun var bara ett bevis på detta”, skrev Greekazo i kommentaren. 

Anders Öfvergård vill inte ställa upp på en intervju, utan refererar till en kommentar som han lämnat till Aftonbladet. 

– Jag har inget emot Alex på något sätt, utan det enda jag egentligen frågade om var att det just nu pågår en trend att vara gangster och det var egentligen det jag ville höra om, säger Öfvegård till tidningen. 

Parterna i debatterna skiljs åt av mer än åsikter. Greekazo är 18, Madeleine Eliza är 23. Anders Öfvergård är 51, Malou von Sivers 66. 

En klyfta står och gapar mellan generationerna – men Eliza tror inte att varje försök till diskussion är lönlöst. 

– Det krävs ömsesidig hänsyn. Att man är öppensinnad. Malou måste öppna sitt sinne och förstå att Greekazo inte nödvändigtvis står för allt han rappar, att han tycker att det är bra, utan han berättar om vad han upplever. Och Alex får kanske förstå att för en kvinna som är över 60 och aldrig upplevt detta, så är det kanske skrämmande, säger hon. 

Expressen söker Malou von Sivers och Marcus Oscarsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.