Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-profilens stöd till Bergfeldt efter kritiken

Carina Bergfeldt får ”begränsade uppgifter”
Anders Pilhblad, känd från TV4.
Foto: SVEN LINDWALL

SVT-journalisten Carina Bergfeldt hamnade i blåsväder efter att ha samlat in pengar till Svenska Afghanistankommittén.

I podcasten ”TV-fabriken” med Fredrik Ralstrand stöttas hon av TV4-kollegan Anders Pihlblad – men som ändå är tydlig med att han inte skulle agerat på samma sätt som henne.

– Jag skulle inte dra i gång någon insamling, säger han.

I augusti samlade SVT:s programledare Carina Bergfeldt, 41, in över en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén.

Ett initiativ som både hyllats och kritiserats från kolleger på grund av att det bryter mot SVT:s linjer om opartiskhet.

Till Expressen sa hon då att hon struntade i reglerna.

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, sa hon då.

En ”inte helt genomtänkt fras”, skrev hon lite senare och fortsatte:

Vilket har lett till att kritik från vissa att jag får pissa på reglerna. Så är det naturligtvis inte.”

Carina Bergfeldt
Foto: SVT

Anders Pihlblad: ”Jag skulle inte göra det”

När TV4-profilen Anders Pihlblad medverkar i podcasten ”Tv-fabriken” med Fredrik Ralstrand svarar han på frågor om Carina Bergfeldts insamling och agerande.

– Hon har fått väldigt, väldigt hård kritik, och man kan någonstans känna att det räcker, men jag ser att det bara fortsätter och fortsätter. Jag skulle inte dra i gång någon insamling, så. Jag tror att det kan vara väldigt tufft att göra något sånt här om man jobbar inom public service. Men jag skulle inte göra det, säger han och fortsätter:

– Jag har absolut inget behov av att kritisera henne för det. Jag tycker att hon har förklarat hur hon har tänkt, och sen får de väl sköta det i tv-huset.

Inte långt efter insamlingen hamnade Carina Bergfeldt i blåsväder på nytt när hon tillsammans med SVT-profilen Lisbeth Åkerman, 54, åt middag med flera toppolitiker.

Utöver de båda journalisterna var förra S-ledaren Mona Sahlin, 64, och Centerpartiets partiledare Annie Lööf, 38, på plats.

– Om du hamnar i ett sammanhang med politiker är det inte konstigt att du pratar med dem. Jag tycker inte att det är så konstigt. Jag tror inte att det var så att de hade en inbjudningslista till det där så de kunde kolla det, säger Pihlblad.

”De är verkligen stöttande”

Anders Pihlblad träffade sin make, TV4-journalisten Henrik Alsterdal, 41, på en personalfest. Paret gifte sig 2012 och har barn ihop.

I podcasten berättar han att de inte har några problem med att dela arbetsplats – tvärtom.

– Det finns många fördelar med det. Många tycker att det måste vara jobbigt att vara på samma arbetsplats, men det fattar inte vi riktigt. Vi jobbar på olika redaktioner, jag vet inte ens var han har sin plats.

– Vi har kollat, nej, de tycker inte att det spelar någon roll. De är verkligen stöttande. Nu har vi blivit ett TV4-par, så nu är det snarare så att de tycker att det är kul.

Carina Bergfeldt minns Utøya: ”Det värsta du kan se”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.