Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-ledningens besked – efter interna kritiken

De senaste dagarnas avslöjanden om Martin Timell har skakat om TV4.
Foto: OLLE SPORRONG
Sändningen av succéprogrammet "Äntligen hemma" har stoppats.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Casten Almqvist.
Foto: OLLE SPORRONG
Fredrik Arefalk
Foto: / FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4
Åsa Sjöberg.

I Timell-skandalens svallvågor har det ställts krav på TV4-ledningens avgång.

Högsta cheferna Casten Almqvist, Fredrik Arefalk och Åsa Sjöberg har i intervjuer medgett att de brustit i sin hantering.

Nu har kanalen meddelat att man tillsätter en utredning – men utredningen ska lämnas över till ledningen själva.

– Jag har förtroende för hela min ledning, sa TV4:s vd Casten Almqvist under lördagen.

Den externa utredningen utförs av advokatbyrån Setter.

De senaste dagarnas avslöjanden om Martin Timell har skakat om TV4. Sändningen av succéprogrammet "Äntligen hemma" har stoppats, sponsorerna flyr och Timell har tagits ur tjänst. Enligt kanalens högste chef Casten Almqvist finns det inget som pekar på att Timell kommer att synas i rutan igen.

Kritiken bubblar internt och flera av kanalens största nuvarande och tidigare profiler – Anna Brolin, Peter Jihde, Jesper Börjesson, Lennart Ekdahl, Rickard Sjöberg och Jenny Alversjö – har alla krävt att TV4 går till botten med anklagelserna.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser och det ska absolut tas på allvar. Alla kort ska läggas på bordet, har programledaren Rickard Sjöberg sagt.

Medarbetare vittnar om trakasserier

Medarbetare på "Äntligen hemma" har berättat om rasistiska, homofoba och sexuella trakasserier som Timell har utfört under en lång tidsperiod. Samtidigt ska både ledningen i produktionsbolaget Meter och ledningen på TV4 haft kännedom om förhållandena i många år, utan att agera mot Timell.

LÄS MER: Timells hot mot kollegan – ville skrämma till tystnad 

En av dem som öppet kritiserat Martin Timell är den tidigare "Äntligen hemma"-medarbetaren Ola Fredholm. På måndagen kunde Expressen berätta att Martin Timell försökt skrämma honom till tystnad. Detta genom att ringa och sedan skicka flera sms till Ola Fredholm. Martin Timell skrev bland annat "om det är du, då är detta förtal, och därmed åtalbart Du bör nog ringa", samt "sorry Ola. Nu blir det polisanmälan och åtal".


LÄS MER: Timell och TV4:s tunga miljonsmäll

TV4-chefen erkänner

Redan för 1,5 år sedan larmade en kvinna programchefen Anna Rastner om ett sexuellt övergrepp som Martin Timell utsatt henne för i en badtunna år 2008.

Men trots larmet fick Martin Timell jobba vidare. Kvinnan hörde ingenting från vare sig kanalen eller Anna Rastner.


LÄS MER: Hör Anna Rastners samtal med kvinnan 


Först efter flera dagars granskning i Expressen ringde Anna Rastner upp henne och bad om ursäkt. I ett samtal som Expressen publicerat delar av berättar hon  att hon tog kvinnans larm vidare till innehållsdirektör Åsa Sjöberg – men att de inte agerade tillräckligt kraftfullt och att det nu ”väller in” ny information om Martin Timell.

Kritiserade cheferna får utredningen

Flera personer som Expressen har varit i kontakt riktar skuld mot ledande TV4-chefer – vd:n Casten Almqvist, innehållsdirektör Åsa Sjöberg, kanalchef Fredrik Arefalk och programchef Anna Rastner – för att inte ha vidtagit några åtgärder mot Timell. Samtliga fyra har själva medgett att de har begått fel eller brustit i hanteringen.

På lördagen meddelade TV4 att man har gett advokatfirman Setterwalls i uppdrag att utföra en utredning.

Efter att utredningen är färdig kommer den att lämnas över till TV4:s ledning. De högsta cheferna – samma personer som kritiserats – är alltså de som utredarna på Setterwalls rapporterar till.

På frågan om vilka den oberoende utredningen rapporterar till, svarar innehållsdirektör Åsa Sjöberg:

– Det kan jag inte svara på. Det är till oss som är ansvariga. Vi är flera som kommer ta del av den utredningen naturligtvis.LÄS MER: Kvinnornas sexlarm fällde Martin Timell 


TV4:s vd Casten Almqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Film avslöjar Martin Timells utbrott under Äntligen hemma  

Kräver ledningens avgång

Till Aftonbladet har två tidigare Äntligen hemma-medarbetare krävt att ledningen lämnar sina poster.

– Det är självklart att det ska bort från sina poster, men det finns också chefer som stått upp för oss, har tidigare programledaren Lulu Carter sagt till tidningen.

– Det finns flera chefer som har begått tjänstefel. De som mörkat det här under alla år borde få lämna sina poster. Genom att inte sätta ner foten har de stått upp för att det är okej att sextrakassera sina kolleger, sa en tidigare medarbetare som inte är namngiven.

Men under lördagen kommenterade TV4:s vd Casten Almqvist ledningen så här:

– Jag har förtroende för hela min ledning, och jag vet också att de chefer det handlar om känner en skuld i och ett ansvar för det här, skriver han i ett mejl till Expressen.

På lördagskvällen meddelade kanalen att man inte kommer att lämna några fler kommentarer. Expressen har under söndagsmorgonen sökt kommentar från TV4, som avböjt.

Tomas Franzén, styrelseordförande för TV4 och koncernchef för Bonnier, lämnade under lördagskällen en skriftlig kommentar:

”De beteenden som har skildrats är fullständigt oacceptabla, och har ingen plats på någon arbetsplats. Jag har löpande dialog med vd och står helt bakom de åtgärder som TV4:s ledning nu med kraft och eftertanke initierat och genomför, och kommer tillsammans med den övriga styrelsen att följa resultaten av det arbetet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.