Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-ledningen anmäls till DO – efter Timell-hanteringen

Martin Timell.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Åsa Sjöberg.
Casten Almqvist.Foto: OLLE SPORRONG
Fredrik Arefalk.

Nu anmäls TV4-ledningen för hanteringen av Martin Timell till DO. 

Bakom anmälan står den före detta exekutiva producenten Frida Olsson.

– Cheferna på TV4 försöker skjuta ifrån sig ansvaret och tona ner allvaret i sin hantering av Martin Timell. De måste ställas till svars, säger hon. 

Samtidigt bryter bygg- och järnhandlarkedjan Bolist helt med Martin Timell.

TV4-ledningen nåddes av larm om Martin Timells beteende redan 2008. 

Bland annat meddelade produktionsbolaget Meter TV4-chefer om händelsen på Mjölkö – där Timell ska ha tagit på en en kvinnlig produktionsassistent på ett extremt kränkande sätt. 

Därefter har flera ”Äntligen hemma”-medarbetare larmat TV4-chefer om hans uppträdande på inspelningar. 

Före detta exekutiva producenten Frida Olsson initierade en egen utredning och satt i flera möten med TV4-chefer, däribland med programchefen Anna Rastner och innehållsdirektören Åsa Sjöberg, under tidig vår 2016. Hon fick besked om att Timell suttit i allvarliga samtal och att hon inte skulle gå vidare med sin utredning. TV4 och Meter utredde själva arbetsförhållandena på ”Äntligen hemma” 2015.

Även kvinnan som ska ha blivit utsatt av Timell på Mjölkö mötte programchefen Anna Rastner. Men TV4-ledningen valde att blunda för anklagelserna och lät Timell fortsätta som programledare. 

Frida Olsson har nu anmält TV4:s vd Casten Almqvist, innehållsdirektören Åsa Sjöberg, kanalchefen Fredrik Arefalk och programchefen Anna Rastner till DO. 

– Jag vet att ledningen känt till anklagelserna mot Martin Timell i många år, men att man valt att blunda i stället för att agera. De måste ställas till svars ordentligt, tycker jag, säger hon.

Anmäler till DO

 

LÄS MER: TV4 river Martin Timells miljonkontrakt – polisanmäler inte

 

DN var först med att rapportera om DO-anmälan. Arbetsgivare är skyldiga att tillsätta en utredning om man får kännedom om kränkningar som rör diskrimineringsgrunderna eller sexuella trakasserier, enligt diskrimineringslagen. När Frida Olsson larmade TV4 om situationen med Martin Timell kände hon inte till diskrimineringslagstiftningen. 

– Jag visste inte då att det här bröt om diskrimineringslagen, hade jag vetat det så hade jag anmält då, säger hon. 

I anmälan till DO, som DN tagit del av, skriver Frida Olsson:

”Efter den senaste veckans mediedrev mot Martin Timell har TV4 beslutat att avsluta allt samarbete med Martin Timell och att tillsätta en extern utredning kring företagets hanterande kring Martin Timell och sexuella trakasserier. Men faktum kvarstår fortfarande att de blundade för och aktivt beslutade att varken utreda eller åtgärda anklagelser kring trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under nästan två års tid och därmed utsatte både sina egna anställda, och anställda inom flertalet produktioner med Martin Timell för risker och ohälsosam arbetsmiljö. De ansvariga lär ha brustit på flera punkter i diskrimineringslagen och måste ställas till svars och utstå rimliga repressalier för sitt agerande”

Frida Olsson underkänner den externa utredning av Timell som TV4 beställt, och som ska rapporteras till vd:n Casten Almqvist respektive HR-chef Samir Törnblad. 

– Den har beställts och ska återrapporteras till samma ledning som brutit mot diskrimineringslagen och känt till övergrepp och trakasserier i flera år, säger hon till DN.

Magnus Törnblom, presschef för företagsfrågor på TV4, har ännu inte tagit del av anmälan till DO.

– Jag har svårt att kommentera det innan jag sett anmälan. Men om DO går vidare med ärendet så kommer vi självklart att svara på myndighetens frågor, säger han till Expressen.

DO: Måste utredas

Arbetsgivare är skyldiga att tillsätta en utredning om man får kännedom om kränkningar som rör diskrimineringsgrunderna eller sexuella trakasserier, enligt diskrimineringslagen.

– Rent generellt när det gäller sexuella trakasserier, ska arbetsgivaren göra en utredning när man får kännedom om att någon ska ha utsatts för sexuella trakasserier. Utredningsåtgärdsskyldigheten rör inte enbart sexuella trakasserier, utan gäller även trakasserier som rör de sju diskrimineringsgrunderna, säger Anna Rosenmüller Nordlander, jurist på DO. 

Anna Rosenmüller Nordlander kan inte uttala sig om ärendet, men konstaterar att arbetsgivare som inte gjort någon utredning trots kännedom om trakasserier kan bli tvungna att betala diskrimineringsersättning till den utsatta. 

– Om en arbetsgivare inte uppfyller kraven på utredningsåtgärdsskyldighet, exempelvis inte gjort en utredning alls kan det utgå diskrimineringsersättning efter domstolsprövning. Men om man gjort en utredning där man kommit fram till något som sedan visar sig vara felaktigt, alltså gjort en en felbedömning, bör man inte drabbas av diskrimineringsersättning. Det viktiga är att man inleder en utredning när man fått vetskap om att någon utsatts för trakasserier, säger hon. 

Sponsorn bryter med Martin Timell

Samtidigt bryter sponsorn Bolist helt med Martin Timell. Under onsdagen meddelade bygg- och järnhandlarkedjan att man plockat bort Martin Timells blogg – där programledaren skrev så sent som i början av oktober.

Martin Timell har också varit moderator på leverantörsträffar men kommer inte anlitas igen av företaget.

– Vi har inte längre några samarbeten med Martin Timell, säger Bolists marknadschef Mischa Moszkowicz till tidningen Market.

Bolist har även varit sponsor till ”Äntligen hemma”, som efter skandalen kring Martin Timell har lagts ner av TV4.

– Vi har inte haft något samarbete med honom sedan incidenterna och det finns inga sådana strategier inför kommande år. Vi har beslutat oss för att lägga mediepengarna på andra ställen, säger Mischa Moszkowicz till Market och fortsätter:

– Avtalen skrivs säsong för säsong, och vi har haft första tjing som sponsor till programmet. Det finns inte längre något program att sponsra i år och redan innan incidenten har vi valt att säga upp avtalen. Beslut som bara förstärkts efter höstens incidenter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.