Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade

Martin Timell har tagits ur tjänst på TV4.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Jenny Alversjö.
Foto: EXPRESSEN
Peppe Eng.
Foto: JOHAN ADELGREN
Anders Öfvergård.
Foto: OLLE SPORRONG

TV4 agerar efter Expressens granskning.

Nu tillsätter kanalen en utredning med en extern advokatfirma.

Kanalens vd Casten Almqvist erkänner att han misslyckats – och skriver i ett uttalande att man "blundat för problem".

TV4 kallar till ett krismöte med MTG, SVT och Discovery, och säger samtidigt att man ska ställa större krav på produktionsbolag.

Alla anställda på TV4 ska få svara på frågor om trakasserier.

Under fredagen meddelade TV4 att de stoppar samtliga program som Martin Timell skulle ha synts i under hösten efter anklagelsen mot profilen.

Samtidigt har TV4 plockat bort "Äntligen hemma" från hemsidan och Martin Timell står inte längre med som en av kanalens profiler. 

Enligt uppgift till DN ska produktionsbolaget Meter tidigare ha krävt att få Martin Timell utbytt – men TV4 har vägrat.

Expressens granskning har avslöjat att Martin Timell gång på gång anklagats för att ha kränkt sina medarbetare på TV4-programmet "Äntligen hemma" med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Timell har också anklagats för att ha tafsat på en kvinna i samband med produktionen "Deal or no deal". 

En tidigare redaktionsassistent på "Äntligen hemma"-redaktionen har berättat om en incident där Timell rört vid henne på ett extremt kränkande vis i en badtunna under en sommarfest 2008.

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

Enligt uppgift till DN ska produktionsbolaget Meter redan för två år sedan ha krävt att få Martin Timell utbytt – men TV4 ska ha vägrat.

Under torsdagen togs Martin Timell ur tjänst på TV4, och på fredagen gick kanalen ut och meddelade att de stoppar alla program som Timell skulle ha synts i under hösten. Så även inspelning av återstående program.

"Andra, för oss nya uppgifter"

Anna Rastner, TV4:s programchef, berättar för DN att anledningen till att Timell ta ur tjänst är för nya uppgifter har kommit in om programledaren. Uppgifter som inte ska gälla övergreppet som skedde på en kvinnlig medarbetare i en badtunna. 

– Jag skulle vilja förtydliga att det vi syftade på i pressmeddelandet inte handlar om anklagelsen om sexuella övergrepp i en badtunna, utan andra, för oss nya uppgifter. 

I ett pressmeddelande skriver TV4 att de nu tillsätter en extern och oberoende utredning med en advokatfirma. Advokatfirman har i uppdrag att undersöka situationen på TV4 och de miljöer där medarbetare finns, för att därefter komma med förslag på förändringar som måste genomföras.

"Blundat för problem"

"Vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för." skriver Casten Almqvist, vd på TV4, i pressmeddelandet.

TV4 meddelar att man kommer att införa en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, som ska innebära mer dialog mellan TV4 och produktionsbolagen och tydligare krav på sunda arbetsförhållanden. Man kommer även att bjuda in tv-husen SVT, MTG och Discovery för att diskutera hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden, diskriminering och trakasserier.

På måndag kommer Casten Almqvist att kalla till ett personalmöte där han ska informera om de åtgärder som TV4 vidtar. En medarbetarundersökning som skickades ut tidigare i veckan ska också kompletteras med en egen undersökning om trakasserier, diskriminering och andra beteenden.

"Det duger inte att vi tror att situationen är bra hos oss, vi måste veta säkert." skriver Casten Almqvist.

LÄS MER: Anklagelserna mot TV4- stjärnan Martin Timell

"Jag blir bedrövad"

Flera av Martin Timells kolleger på TV4 har reagerat över anklagelserna mot den välkända profilen.

Jenny Alversjö, programledare på TV4:s "Nyhetsmorgon", är upprörd över alla uppgifter som kommit fram, och vill se till att inget liknande kan hända.

"Jag blir bedrövad att höra de här kvinnorna berätta och självklart backar jag upp alla som är och varit utsatta. Omfattningen känns ofattbar och jag förutsätter att man ser till att det inte händer igen" skriver programledaren i ett sms till Expressen.

Anders Öfvergård: "Kan givetvis inte arbeta med någon som trakasserar"

Anders Öfvergård har arbetat tillsammans med Martin Timell i den senaste säsongen av Fuskbyggarna i TV4. Han reagerar med bestörtning över de vittnesmål om Martin Timells kränkande beteende som nu rullas upp. I ett sms till Expressen skriver han:

"Det jag har läst och hört de senaste dagarna gör mig bestört. Som jag tidigare sagt tar jag starkt avstånd från sexism, rasism, homofobi och trakasserier. Den typen av beteende är också helt oacceptabelt på en arbetsplats. Av den anledningen kan jag givetvis inte heller arbeta med någon som trakasserar eller använder den här typen av jargong."

"Äntligen hemma" stoppas av TV4.
Foto: PÄR BÄCKSTRAND / TV4

LÄS MER: Timells utbrott på den interna filmen


Peppe Eng: "Att bli avstängd från sin tjänst är ju oerhört allvarligt"

TV4-profilen Peppe Eng jobbade med Martin Timell under flera säsonger av sportpanelprogrammet "Time out", och har svårt att tro på anklagelserna, men tycker det är viktigt att det utreds.

"Jag har jobbat med Martin under några säsonger i programmet 'Time out' och där märkte jag absolut inga tendenser, som han nu får klä skott för. Men är det som det beskrivs, så måste det ju utredas ordentligt. Att bli avstängd från sin tjänst är ju oerhört allvarligt. Om det finns NÅGON grund för anklagelserna är det ju väldigt trist, då jag fortfarande tror att Martin står för en sund inställning till hur man behandlar sina medmänniskor. Jag har svårt att tro att det är så allvarligt som det framställts. Men OM det visar dig vara så, då är det förstås inte bra..." skriver Peppe Eng i ett sms till Expressen.

LÄS MER: Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst

"Utomordentligt allvarliga anklagelser"

Bengt Magnusson, välkänd TV4-profil och nyhetsankare, tycker att TV4 har gjort rätt när de tagit Martin Timell ur tjänst.

– Det är naturligtvis utomordentligt allvarliga anklagelser och nu återstår det att se vad som är korrekt och inte. Jag tycker att fyran har fattat ett klokt beslut när de låter honom ta timeout, säger Bengt Magnusson.

Han säger att han inte har känt till att Martin Timell under flera år har kränkt medarbetare med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer. 

– Har man tagit honom ur tjänst och gör en utredning så tycker jag att det verkar som om man gör tillräckligt. Huruvida man har gjort det tidigare vet jag inte. 

TV4 stoppar nu "Äntligen hemma".
Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

"Är chockerande"

Jesper Börjesson, programledare för Nyhetsmorgon i TV4, menar att det som framkommit om Martin Timell är chockerande.

"Det är chockerande att läsa om allt detta. Därför är det otroligt bra att det här utreds ordentligt, det var tvunget. Kränkningar, mobbning och trakasserier hör hemma på sophögen", skriver han i ett sms till Expressen.

Även Rickard Sjöberg reagerar efter Expressens avslöjande.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser och det ska absolut tas på allvar. Alla kort ska läggas på bordet, säger programledaren.

Han lägger även till att han inte känner Martin Timell särskilt väl.

– Jag har aldrig jobbat med Martin. De gånger vi har setts har det varit på TV4-fester. Man sladdar förbi varandra och hejar. Jag kan inte säga att jag känner honom. 

Redan i går gick TV4-stjärnan Peter Jihde ut och fördömde Martin Timells handlingar. Detta efter att det framkommit att Timell tafsat på en kvinna i samband av produktionen av "Deal or no deal". 

Kvinnan heter Paula Fenjima Manrique och är i dag tv-spelsexpert på "Nyhetsmorgon". 

– Jag tycker att TV4 ska gå till botten med det här, utreda vad som har hänt. Vi ska statuera exempel, att det får inte hända, och vi får inte vara tysta, säger Jihde till Sverige Radio P5. 

Jihde fortsätter:

– I det är fallet går jag fullständigt på hörsägen, där jag litar fullständigt på en person som har råkat ut för de här övergreppen som jag jobbar med i Nyhetsmorgon och har fullt förtroende för henne. Men jag vet inte vad som har skett på den andra redaktionen. Men jag hoppas att TV4 tar tag i det och utreder det här.

"Det måste varit tortyr"

Elsa Billgren, som gjort flera säsonger av ”Äntligen hemma” tillsammans med Timell, kommenterar i sin blogg det som framkommit om Timell.

”När jag var ny på ÄH 2012 var det tydligt vilka som bestämde och vilka som snällt skulle sitta med på möten och ta emot. Jag har aldrig blivit utsatt för något, så därför kom de här senaste allvarliga berättelserna som en chock.” skriver hon. 

Om att Timell har rört vid en redaktionsassistent på ”Äntligen hemma” på ett extremt kränkande sätt i en badtunna, skriver Elsa Billgren: 

”Det måste varit tortyr. För har man inget stöd eller plats att lätta sitt hjärta på har man ingenting. Då fortsätter allt som vanligt och egenvärdet sjunker till botten. Det är orimligt att det ska få vara så. Därför tycker jag att TV4 handlat rätt nu, men borde utrett detta tidigare.”


Här är Casten Almqvists brev i sin helhet:

Kollegor och vänner, 

de senaste dagarna har det riktats allvarliga anklagelser mot en av våra programprofiler i såväl sociala som traditionella medier. I samband med detta har det också lyfts frågetecken om kulturen på TV4 och huruvida chefer har blundat för olämpliga beteenden från medarbetare.

Det finns många läxor vi som bolag, chefer och medarbetare kan lära oss av den senaste veckan, men innan vi summerar lärdomarna, låt mig redan nu vara mycket tydlig på en punkt.

Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra.

De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat. Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för.

Det globala uppropet #metoo har dessvärre visat sig vara både nödvändigt och inte en dag för tidigt. Tyvärr har vårt eget misslyckande bidragit till att debatten i Sverige kantrat och i många stycken kommit att handla om namngivningen av två medieprofiler snarare än den stora frågan om hur vi män behandlar våra kvinnliga medmänniskor – oavsett om de jobbar med TV4-program, i mediebranschen eller någon annanstans i samhället.

Nu återstår bara för oss att med full kraft agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig återuppstår i våra miljöer igen.

1. Med start i dag tillsätter vi en extern och oberoende utredning som genomförs av advokatfirman Setterwalls. Uppdraget är att undersöka situationen hos oss och miljöer där våra medarbetare återfinns och därefter komma med rekommendationer på eventuella förändringar som vi måste genomföra.

2. Den medarbetarundersökning som skickades ut tidigare i veckan kommer under nästa vecka kompletteras med egen undersökning om trakasserier, diskriminering eller andra beteenden som inte överensstämmer med vilket företag vi vill vara. Det duger inte att vi tror att situationen är bra hos oss, vi måste veta säkert.

3. Vi kommer ta fram en ny policy för samarbeten med produktionsbolag som innefattar tydligare krav på sunda arbetsförhållanden och fler kontroller och ökad dialog mellan TV4 och produktionsbolagen.

4. Vi kommer omgående bjuda in övriga tv-hus (SVT, MTG, Discovery) samt de ledande produktionsbolagen till en sittning hos oss där vi ska diskutera och finna åtgärder på hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden i produktioner i allmänhet och diskriminering och trakasserier i synnerhet.

5. Vi kommer omgående lyfta program med den anklagade programprofilen ur tablån och våra digitala tjänster, och samtidigt stoppa inspelningen av återstående program.

6. På måndag kommer jag kalla till ett personalmöte där jag berättar mer om de åtgärder vi nu vidtar och där jag vill att alla deltar.

Bästa hälsningar,

Casten


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.