Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4 kan släckas ner för Comhem-kunder

TV4 kan släckas ner för Comhem-kunder
TV4 ägs av Telia och sitter nu i förhandlingar med Comhem.
Foto: OLLE SPORRONG
Comhem ägs av Tele2.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Com Hem.
Foto: Tele2

TV4 kan släckas för 2,1 miljoner Comhem-kunder på fredag, uppger Comhem.

”Det är sorgligt att vi återigen inte kan komma överens med Telia”, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Comhem, i ett pressmeddelande.

TV4 ”hoppas” att inte kunderna ska drabbas av en ny släckning.

”Självklart vill TV4 nå ut till så många tittare som möjligt”, skriver kommunikationschefen Charlie Forsberg, i ett sms.

I december förra året hamnade TV4-ägarna Telia och Tele2-ägda Comhem i en konflikt om sändningsrättigheterna. Drygt 1,6 miljoner kunder fick TV4-kanalerna nedsläckta, innan företagen kom överens om ett nytt avtal.

Nu kan Comhems och Boxers 2,1 miljoner kunder åter förlora TV4-kanalerna och C More från och med klockan 23:59 på fredag, uppger Comhem i ett pressmeddelande.

TV4 kan släckas i Comhem

Avtalet från förra året löper då ut och enligt Comhem finns det i förhandlingarna, som pågår i veckan, ingen ny överenskommelse.

– Vi hade hoppats att vi kunde komma överens om att förlänga avtalet, men Telia har i stället begärt en ganska kraftig prisökning. Tyvärr står vi ganska långt ifrån varandra, så vi kände att det var dags att informera om det här, säger Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Comhem.

Enligt Charlie Forsberg, kommunikationschef på TV4 Media, hoppas företaget att kunderna inte ska behöva drabbas av en ny släckning.

”Skulle Comhems kunder bli av med TV4 mitt under en pågående global pandemi kommer tittarna kunna se den linjära TV4-kanalen gratis på TV4 Play, precis som på en vanlig tv”, skriver han i ett sms.

TV4: ”Förhandlar inte i media”

TV4 vill i övrigt inte kommentera överläggningarna med Comhem.

”Vi förhandlar inte i media”, skriver Forsberg.

Comhem kommer att höra av sig till sina kunder angående eventuella kompensationer om TV4 skulle utgå, men medger att en släckning just nu inte skulle vara optimal.

– Det är klart att den här tajmingen är så dålig som någon, men vi hoppas kunna undvika det och nå en ny överenskommelse, säger Joel Ibson, på Comhem.

1,6 miljoner blev utan TV4

Det var i december förra året som Comhem och TV4 hamnade i en stor avtalskonflikt om så kallade OTT-rättigheterna, det vill säga rättigheter att visa TV-kanalerna på digitala plattformar.

När företagen inte kom överens resulterade det i att TV4:s kanaler släcktes ned hos Comhem-kunderna. Flera av TV4:s stora julprogram kom i kläm under förhandlingarna och enligt Expressens uträkningar, med hjälp av källor i branschen, förlorade tv-kanalen upp mot en miljon kronor i timmen till följd av Comhems nedsläckning.

Men strax före jul kom parterna överens och Comhem började sända TV4 i sitt nät igen.

Konflikten mellan Comhem/Tele2 och TV4/Telia

I början av december förra året hade Bonnier Broadcasting, det vill säga TV4 och C More, köpts av Telia, men de nya ägarna fick ingen bra relation med distributören Comhem.

Strax efter midnatt den 11 december slocknade TV4-kanalerna hos samtliga Comhem kunder. Då hade TV4 och Tele2-ägda Comhem inte lyckats komma överens om sändningsrättigheterna för digitala plattformar. Drygt en vecka senare var ett avtal i hamn och kanalerna tillbaka.

Bråket fick till exempel Tele 2 att prioritera andra medier än TV4:s journalister under nyhetsbevakningen av händelsen, vilket TV4 kallade för en bojkott.

I januari anmälde Comhem Telia till EU-kommissionen efter de ansåg att Telia bryter villkoren för Telias köp av Bonnier Broadcasting vad gäller streamingrättigheter.

I mars stod det klart att en rad TV4-kanaler inte skulle kunna ses av Comhem-kunder – det handlar om TV4 Fakta, TV4 Guld och TV4 Film.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.