Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-journalisternas öppna brev: Rasar mot SVT:s beslut

TV4:s hårda kritik mot SVT:s nya sändningstider
SVT:s programredaktör Jan Helin.Foto: STELLA PICTURES
Flera journalister på TV4 skriver nu ett debattinlägg i tidningen Journalisten. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Medarbeterna menar att SVT bryter mot riksdagsuppdraget.Foto: SANNA DOLCK / KVP

SVT planerar att börja sända sina lokala nyheter på samma tid som TV4 Nyheternas huvudsändning klockan 22.00.

Planerna blev inte populära på TV4:s redaktion, som såg det som en ”krigsförklaring om nyheter”.

Nu kräver 14 journalister på TV4 att förslaget dras tillbaka, i ett debattinlägg i Journalisten.

Samtidigt hävdar de att SVT bryter mot rikstagsuppdraget.

Det var den 24 oktober som SVT-cheferna Jan Helin och Helena Olsson, i ett debattinlägg i Dagens Nyheter, avslöjade planer på att lägga om nyhetssändningen som ett steg i att öka satsningen på lokala nyheter.

”Från årsskiftet samlar vi alla lokala nyheter i den största kanalen, SVT1, och erbjuder publiken en lokal nyhetssändning klockan 22.00 i SVT1, följt av sena Rapport. Det är en uppvärdering av lokala nyheter som vi tror kommer att passa SVT1 publiken vid den tiden.”, skriver de i debattinlägget.

Detta kom dagen efter att riksdagen klubbade igenom nya villkor för public service, där både SVT och SR ingår.

SVT:s planer är att samla lokala nyheter tillsammans med SVT:s flaggskepp Rapport klockan 22.00 – samtidigt som konkurrerande TV4 Nyheternas huvudsändning sedan 30 år tillbaka.

Förslaget har provocerat redaktionen på konkurrerande TV4 Nyheterna, som ser det som ett hot.

– I mina ögon är det tondövt. Det är precis tvärtom vad ni lovat i sändningstillståndet. I min värld är det en krigsförklaring kring nyheter, sade TV4:s vd Casten Almqvist till Jan Helin i SVT-programmet Fönster mot medievärlden.

TV4-journalister rasar mot SVT-chefen

Journalisterna menar att detta är ett dråpslag för kommersiell journalistik och att det inte ligger i Public Service uppdrag att konkurrera ut andra mediekanaler.

Nu rasar 14 stycken TV4-personligheter i ett debattinlägg i branschtidningen Journalisten, och kräver att SVT-direktören drar tillbaka planerna.

”I riksdagens beslut slås det fast att det är upp till SR och SVT att utforma en verksamhet som värnar en mångfald av perspektiv (2019/20:KrU2 s 26). Vi anser att SVT bryter mot detta när man tvingar tittarna att välja mellan nyhetssändningar.”, skriver TV4-profilerna i Journalisten.

SVT:s mediedirektör Jan Helin har tidigare försvarat sig med att TV4 valde att lägga ner sina lokala nyheter 2014, och hävdar att SVT:s planer därför inte konkurrerar med TV4.

”Får olyckliga konsekvenser för den oberoende nyhetsbevakningen”

Nu svarar TV4-journalisterna på tal och skriver att tidigare undersökningar visar att ”TV4 Nyheterna sänder fler lokala nyhetsinslag än Rapport och Aktuellt. Så påståendet att TV4Nyheterna inte bedriver lokal nyhetsjournalistik stämmer alltså inte.”

Journalisterna skriver att det skulle få ”olyckliga konsekvenser” för den självständiga och oberoende nyhetsbevakningen av hela Sverige om SVT verkställer sina planer.

Nu kräver TV4-teamet att SVT drar tillbaka planerna ”så att allmänhetens tillgång till olika mediers oberoende och självständiga kvalitetsjournalistik kan värnas.”

Dagens toppnyheter inom nöjesvärlden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.