TV4 i personalmöte efter polisanmälan

Foto: / TV4
TV4:s vd Casten Almqvist.
Efter den kränkande incidenten kallades kvinnan in på ett möte.
Foto: AUGUST JERNER
Rickard Sjöberg.
Foto: / TV4
Soraya Lavasani.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Casten Almqvist.
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

TV4-vd:n Casten Almqvist konfronterades av kanalens stjärnor under tisdagens stormöte på kanalen.

Kanalens sportprofil Olof Lundh kritiserade ledningen för hur de hanterat Timell-skandalen, och det faktum att Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk får behålla jobben.

– Vad är skillnaden på Martin Timell, Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk? Jag menar, han har gjort misstag, de har gjort misstag. De får stanna, han får gå, sa Lundh på mötet. 

Även TV4-profiler som Soraya Lavasani och Rickard Sjöberg har varit kritiska mot TV4 efter Timell-skandalen.

Åklagare har inlett en förundersökning mot Martin Timell, efter att en kollega polisanmält honom för våldtäkt.

Under eftermiddagen höll TV4:s vd Casten Almqvist ett personalmöte där han konfronterades av kanalens profiler, som ställde frågor om ledningens hantering av Martin Timells misstänkta brott.

På frågan, från en anonym medarbetare, om varför kanalens ledning inte polisanmälde Martin Timell svarade Casten Almqvist:

– I det här fallet har jag förstått efter samtal med mina kolleger att den här personen har vid upprepade tillfällen varit noga med att hon inte vill polisanmäla och inte vill gå vidare.


Jens B. Nordström.
Foto: TV4

Konfronterades av profilen

Men Jens B. Nordström, reporter på TV4 Nyheterna, ifrågasatte Casten Almqvists förklaring.

– Du har ju flera gånger sagt att den här kvinnan som utsattes för det misstänkta badtunneövergreppet inte ville polisanmäla. I Expressen ger ju hon en helt annan bild i dag, att hon ville det. Hur förklarar du era motsatta verklighetsuppfattningar? 

Casten Almqvist valde då att skylla på sina kolleger i TV4:s ledning.

– Mina kolleger har varit väldigt distinkta med den rakt motsatta bilden, utan att på något sätt bortförklara sig eller säga att det var rätt. Det visade sig ju nu i efterhand att det var fel. 

Kvinnan som nu har polisanmält Martin Timell har i en intervju med Expressen uttryckt sin besvikelse över att TV4 inte agerade tidigare. 

– De kan inte sitta och vara ångerfyllda, de har haft tre gånger på sig att ta det vidare. De har haft tre gånger på sig att polisanmäla det här och avsätta Martin Timell. Produktionsbolaget har velat byta ut Martin men kanalen har sagt nej. De står för den här sexförbrytaren. Det här brottet klassas som en våldtäkt och de står bakom det, sade kvinnan och fortsatte: 

– Att höra TV4-cheferna stå och säga att jag har valt att inte ta saken vidare är fruktansvärt. Jag har inte gjort annat sedan 2008 men de har lagt locket på varje gång.

När han pressades på mötet gav Casten Almqvist en helt annan bild: 

– Min poäng är den att, oavsett vilket, om uppfattningen från mina kolleger i dialog med den här kvinnan var, även om hon inte sade att hon ville anmäla så borde vi ha gjort det. Det visar hon nu med all tydlighet och det tycker jag är väldigt starkt. Men jag tror alla förstår att den här typen av historier är väldigt svåra att navigera i, säger TV4-vd:n och fortsätter:

– Att här måste jag nog ändå våga lita på mina kolleger när de säger att hon var tydlig, men nu har hon bytt fot, och det är vi väldigt tacksamma för, det är väldigt bra. 


Olof Lundh ifrågasatte ledningens agerande under mötet.
Foto: TV4

Olof Lundh ifrågasatte

Även kanalens fotbollsprofil Olof Lundh ifrågasatte ledningens agerande. 

– Vad är skillnaden på Martin Timell, Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk? Jag menar, han har gjort misstag, de har gjort misstag. De får stanna, han får gå, sa Lundh på mötet. 

Casten Almqvist försvarade då sin ledning och drog en skiljelinje mellan att agera felaktigt – och att låta bli att agera. 

– Programledaren har gjort sig skyldig till väldigt grova saker. Som inte på något sätt är förenlig med vår kultur. Och dessutom nu är under polisutredning. Dessutom har han själv tillstått att han har betett sig på det här sättet

– Att underlåta att agera är någonting helt annat. Och är man tillräckligt trovärdig i sitt sätt att beskriva hur man inte tänker tillåta att det händer igen, så menar jag att det är helt olika saker.

Olof Lundh kritiserade också den företagskultur Casten Almqvist står för.

– Jag känner det har blivit rätt mycket tystnad, sen du tillträdde efter Janne har det gått åt det hållet. Att vi är mer ett företag, mindre ett publicistiskt företag. Hur ska man förändra det, om du delar den uppfattningen, frågade han på mötet. 

Casten Almqvist svarar:

– Jag upplever inte att man går och håller tillbaka om det är något man vill berätta eller yppa. I sådana fall är det ett misslyckande, och det enda fokus jag har är att se till att den där kurvan du beskriver vänder upp. Och i det här fallet vill jag återvända till att den här tystnadskultur, som har blivit ett begrepp nu, ett ord, inte gäller TV4. Det gäller specifikt det här fallet. Hittar vi fler exempel ska vi slå ner hård på dem. Men jag menar att det är inte fallet, det är inte den bilden jag får när jag pratar med kolleger.

Upprörd stämning efter mötet 

Stämningen på TV4 efter mötet var upprörd.

Flera personer var arga, säger en person på plats. Vissa menar att det var frustrerande att inga nya svar kom fram. 

Under mötet redogjorde Almqvist för hur kanalens ledning har agerat mot Martin Timell efter att anklagelserna mot programledarna uppdagades.  

– Det vi har gjort hittills är det mest brutala, säger Almqvist om det brutna samarbetet med Timell. 

Även TV4-profilen Soraya Lavasani, som leder "Nyhetsmorgon", har reagerat på polisanmälan mot Timell och kanalens agerande.

– Det är gräsligt på alla sätt och vis, säger hon.

Rickard Sjöberg.
Foto: / TV4

Programledaren Rickard Sjöberg, som leder "Postkodmiljonären", har också kritiserat TV4.

– Jag hoppas att man vänder på alla stenar, har han sagt.

Magnus Törnblom, pressinformatör på TV4, säger om mötet:

– Det är ett uppföljande möte för att informera om läget, vad som skett sedan sist och hur vi går vidare. Det handlar om att berätta om den här externa utredningen, att den är i gång, sedan är det medarbetarundersökningar och hur samarbeten med produktionsbolagen ser ut nu, berättade TV4:s presschef Magnus Törnblom inför mötet.

– Det här är viktiga frågor, så vi bestämde oss i fredags att redan då kalla till ett uppföljande möte.


Casten Almqvist brev till TV4-medarbetarna från den 20:e oktober

Kollegor och vänner, 


de senaste dagarna har det riktats allvarliga anklagelser mot en av våra programprofiler i såväl sociala som traditionella medier. I samband med detta har det också lyfts frågetecken om kulturen på TV4 och huruvida chefer har blundat för olämpliga beteenden från medarbetare.


Det finns många läxor vi som bolag, chefer och medarbetare kan lära oss av den senaste veckan, men innan vi summerar lärdomarna, låt mig redan nu vara mycket tydlig på en punkt.


Så länge jag är vd på TV4 och Bonnier Broadcasting är det helt oacceptabelt att nedvärdera, trakassera eller på något sätt såra eller skada en medarbetare. Om detta sker ska vi som organisation alltid agera snabbt och kraftfullt. Jag har länge varit stolt över vad jag upplevt varit en starkt rotad kultur på TV4 som präglas av en ömsesidig respekt och där vi värnar om varandra.


De senaste dagarnas rapportering signalerar dock något helt annat. Sedan en vecka tillbaka har vi nåtts av uppgifter om missförhållanden på redaktionen för ett av våra stora programformat. Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för.


Det globala uppropet #metoo har dessvärre visat sig vara både nödvändigt och inte en dag för tidigt. Tyvärr har vårt eget misslyckande bidragit till att debatten i Sverige kantrat och i många stycken kommit att handla om namngivningen av två medieprofiler snarare än den stora frågan om hur vi män behandlar våra kvinnliga medmänniskor – oavsett om de jobbar med TV4-program, i mediebranschen eller någon annanstans i samhället.


Nu återstår bara för oss att med full kraft agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig återuppstår i våra miljöer igen.


Med start i dag tillsätter vi en extern och oberoende utredning som genomförs av advokatfirman Setterwalls. Uppdraget är att undersöka situationen hos oss och miljöer där våra medarbetare återfinns och därefter komma med rekommendationer på eventuella förändringar som vi måste genomföra.

Den medarbetarundersökning som skickades ut tidigare i veckan kommer under nästa vecka kompletteras med egen undersökning om trakasserier, diskriminering eller andra beteenden som inte överensstämmer med vilket företag vi vill vara. Det duger inte att vi tror att situationen är bra hos oss, vi måste veta säkert.

Vi kommer ta fram en ny policy för samarbeten med produktionsbolag som innefattar tydligare krav på sunda arbetsförhållanden och fler kontroller och ökad dialog mellan TV4 och produktionsbolagen.

Vi kommer omgående bjuda in övriga tv-hus (SVT, MTG, Discovery) samt de ledande produktionsbolagen till en sittning hos oss där vi ska diskutera och finna åtgärder på hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden i produktioner i allmänhet och diskriminering och trakasserier i synnerhet.

Vi kommer omgående lyfta program med den anklagade programprofilen ur tablån och våra digitala tjänster, och samtidigt stoppa inspelningen av återstående program.

På måndag kommer jag kalla till ett personalmöte där jag berättar mer om de åtgärder vi nu vidtar och där jag vill att alla deltar.Bästa hälsningar,


Casten


LÄS MER: Martin Timell har lämnat Sverige för paradisö


Det var i samband med den globala "me too"-kampanjen som det kom fram att Martin Timell utsatt sina kolleger för både sexuella trakasserier under inspelningarna och ett sexuellt övergrepp mot en kvinna efter en incident i en badtunna på Martin Timells lantställe.

Det är kvinnan i badtunnan som nu valt att polisanmäla Martin Timell för våldtäkt, något Expressen skrev under måndagen.


Kvinnan berättar hur hon ibland behövde träffa Timell på jobbet även efter händelsen.

– Det var så förnedrande. Alla som satt och åt lunch i Meters stora matsal visste att han hade gjort det här mot mig och han kom fram till vårt bord och "Tjena tjena", som ingenting. Han har låtsats som att det regnar sedan 2008, säger hon och fortsätter:

– Hade det här hänt mig i dag hade jag polisanmält direkt. Jag har själv en dotter och en son, vad ska de få för värderingar? Jag känner "Arefalk, Casten och Åsa, har ni inte egna barn, hur kan ni sova på nätterna"?

Efter skandalen kring Martin Timell har TV4 valt att avsluta alla samarbeten med "Äntligen hemma"-programledaren, och tagit bort alla hans program från tv-tablån.


LÄS MER: Förundersökning är inledd – Martin Timell utreds för våldtäkt


TV4 välkomnar anmälan mot Martin Timell


LÄS MER: Hårda kritiken mot TV4 – från egna profilerna


Kanalens interna information

I dag skickas den enkät om kränkningar och trakasserier som tagits fram i samband med #metoo-uppropet ut till alla medarbetare och på tisdag har vi ett uppföljande personalmöte. Samtidigt pågår ett intensivt arbete med övriga punkter i den handlingsplan som Casten informerade om på förra personalmötet. Här är en statusrapport och mer om tidplanen framåt.

På måndagens personalmöte berättade Casten om den plan som dragits igång med omedelbar verkan för att komma tillrätta med de trakasserier som det rapporterats om i samband med #metoo-uppropet. Arbetet med den är i full gång.

- När det kommer till det här finns det ingen tid att spilla. Vi har sagt att vi ska agera kraftfullt och det gör vi. Samtliga initiativ är nu igångsatta. Jag är, som jag tidigare sagt, övertygad om att vi som bolag och bransch kommer att gå stärkta ur den här turbulenta tiden, säger Casten till intranätet. 

Uppdatering och status ges också på ett nytt personalmöte på tisdag. Kan du inte vara med kan du redan nu ställa frågor via intranätet. 


Förutom att bryta samarbetet med programprofilen och lyfta den produktion han medverkat i pågår de här initiativen inom ramen för vår handlingsplan:

 En extern och oberoende utredning har satts igång kring de anklagelser som riktats mot programprofilen och händelser i den produktion han framförallt jobbat med. Den genomförs av Setterwalls advokatbyrå, är beställd av Casten och hanteras av Samir Törnblad. Casten har också bett Setterwalls att presentera sin utredning för vår styrelse.

 Medarbetarundersökningen som pågår kompletteras med en enkät om kränkningar och trakasserier på jobbet, med start i dag fredag den 27 oktober. Den skickas till alla återkommande medarbetare, både tillsvidareanställda och vikarier.

 Våra samarbeten med produktionsbolagen kartläggs och hårdare krav ställs på rapportering av eventuella missförhållanden. Det arbetet pågår i dialog med innehållsavdelningen.

 Casten har bjudit in vd:ar för SVT, Discovery och MTG och de största produktionsbolagen för att diskutera hur vi tillsammans kan göra branschen bättre. Det mötet hålls i slutet av november.

Kanalens ledning har även tidigare samlat till möte på grund av Martin Timell, och Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist riktade då kritik mot innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchef Fredrik Arefalk för att de vetat om händelserna kring Timell utan att göra något. 

Martin Timell är hittills den enda som har fått sparken från TV4 efter skandalen.

Magnus Törnblom, presschef på TV4 och Bonnier Broadcasting, säger under måndagen att TV4 är glada att kvinnan polisanmäler Martin Timell.

"Vi välkomnar att kvinnan nu valt att polisanmäla. Det ligger i allas vårt intresse att den här händelsen utreds. Vårt fokus är att agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig uppstår igen. Vi har givit advokatbyrån Setterwalls uppdraget att genomföra en oberoende utredning av samtliga händelser kopplade till den aktuella profilen och programmet, inklusive den här händelsen och hanteringen av den. Därför vill vi inte gå in i detaljer här, även om det finns uppgifter i Expressens artikel som vi inte riktigt delar. I sammanhanget vill jag också nämna att vi givit den externa granskaren i uppdrag att rådge oss i hur vi ska agera fortsättningsvis om något liknande skulle inträffa igen. Behöver vi införa en rutin som innebär att vi polisanmäler alla händelser som vi får kännedom om även om offret inte önskar det? Det här en svår fråga.  Vi har inte några ytterligare kommentarer kring det här i nuläget, men kommer givetvis samarbeta om anmälan leder till en förundersökning". 

Så går utredningen till

Den externa utredningen leds av advokatbyrån Setterwalls. 


Setterwalls uppdrag består i att:


 Utreda hur TV4 och/eller produktionsbolaget Meter Television har brustit i hanteringen av de kränkningar/trakasserier som uppges ha skett på Äntligen hemma-redaktionen före 2016


 Utreda om det har skett några trakasserier efter april 2016, då Meter utrett, kartlagt och vidtagit åtgärder kring missförhållanden i arbetsmiljön på redaktionen. 


 Presentera ett förslag på hur våra krav och processer med produktionsbolagen ska vara utformade för att säkerställa att det inte förekommer någon form av diskriminering eller trakasserier i våra produktioner ute på produkstionsbolagen i framtiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.