Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4 i krismöte med Marcus Oscarsson

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson har lagt fram ett politisk fempunktsprogram på Facebook.
Foto: TV4
Alex Schulman och Sigge Eklund är i sin podd kritiska till att Oscarsson fortfarande är TV4-expert samtidigt som han presenterar egna politiska lösningar.
Foto: Cornelia Nordström
Marcus Oscarsson.
Foto: /All Over Press / /ALL OVER PRESS

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson har lagt fram ett politiskt fempunktsprogram på Facebook.

Oscarsson föreslår att Europas måste ”säkra gränserna” och med ”maximal kraft stoppa all islamism”.

Alex Schulman och Sigge Eklund är i sin podd kritiska till att Oscarsson fortfarande är TV4-expert samtidigt som han presenterar egna politiska lösningar.

”Marcus har förklarat att det inte är hans personliga åsikter, nu får vi diskutera detta vidare internt”, skriver Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle.

Lyssna på Alex och Sigges senaste podcast här

TV4:s politiske expert Marcus Oscarsson, 40, har lagt fram en fempunktsplan på Facebook för sina 250 000 följare. Inlägget handlar om hans lösningar för att stoppa oron i Europa.

Alex Schulman och Sigge Eklund har läst inlägget och kritiserar Marcus Oscarssons i sin podd.

– Han går från att vara en person som rapporterar om politik till att bli en person som uttrycker politiska åsikter, säger Alex Schulman i podden.

Oscarsson skriver på Facebook att bakgrunden till analysen är den politiska utvecklingen i USA – med Trump som blivande president, Brexit, ett alltmer splittrat Europa och islamismen.

Oscarsson: ”Säkra Europas gränser”

Marcus Oscarsson övergår sedan i inlägget till att själv föreslå politiska lösningar ”för att  vända oro till framgång” i Europa.

I fempunktsprogrammet skriver Oscarsson att politikerna måste: ”Säkra Europas gränser med full kraft. Särskilt mot Turkiet. En repris av fjolårets flyktingström riskerar att helt knäcka EU. Turkiet bör fråntas sin möjlighet att pressa EU”

Oscarsson föreslår även: ”Ett stort reformprogram för att med maximal kraft stoppa all islamism i Europa” respektive: ”Ett nytt anti-flyktingkriscenter i Europa med syfte att så tidigt som möjligt lösa uppblossande konflikter och minimera risken för att folk ens ska behöva bli flyktingar som flyr krig”


LÄS MER: Sigge Eklund: "Det är hemskt vissa veckor"


Gillats 2 500 gånger

Inlägget har gillats 2 500 gånger och flera följare hoppas nu att Oscarsson blir politiker.

Alex Schulman och Sigge Eklund är djupt kritiska till att Oscarsson arbetar som politisk kommentator i TV4 samtidigt som han presenterar politiska lösningar privat.

– Det här är en retorik som kommer direkt från Sverigedemokraterna, säger Schulman och beskriver som fempunktsprogrammet som högerpopulistiskt.


LÄS MER: Alex Schulman: Podden kan läggas ner


Schulman och Eklund beskriver Oscarsson som en folklig lustigkurre och tar upp exempel från hans medverkan som expert i ”Nyhetsmorgon”.

– Det här är så jävla kusligt och intressant. Han är den perfekta blandningen av Bert Karlsson och Jimmie Åkesson. Han är både folklig och gapig, säger Alex Schulman.

Schulman hävdar att Oscarsson kan vara på väg att bli politiker och skräder inte orden i sin dom över TV4-profilen:

– Jag tror att vi måste ta honom på allvar och han måste stoppas – framför allt av TV4, säger Schulman i podden.

TV4: Diskuteras internt

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle på TV4 kommenterar skriftligen Marcus Oscarssons inlägg:

”Det här är ett facebookinlägg där Marcus gör en snabbaanalys av läget. Marcus har förklarat att det inte är hans personliga åsikter, nu får vi diskutera detta vidare internt”

Hur rimmar de här ”politiska lösningarna” med att vara politisk kommentator på TV4? 

”Som politisk kommentator för TV4, eller expert, ska man undvika personligt tyckande och politiska ställningstaganden som kan påverka trovärdigheten. Just frågan om journalisters trovärdighet, är extremt viktig, kanske mer nu är på mycket länge”

Har du diskuterat inläggets innehåll med Marcus Oscarsson? 

”Ja, nu har vi hunnit prata om det”

Oscarssons försvar

Marcus Oscarsson har avböjt att kommentera inlägget. Oscarsson har skrivit ett långt inlägg på Facebook om sin text. TV4-profilen inleder med orden att: ”Det är bra med engagemang och debatt”

Oscarsson skriver sedan att han i sin roll som politisk kommentator analyserat det politiska läget. TV4-profilen trycker på att hans analyser ibland utnyttjats av från olika politiska läger.

”Men en analys är just en analys, det vill säga inte en egen åsikt”, försvarar TV4-profilen sig.

Han lägger även till ett förtydligande om sitt ställningstagande i det kritiserade inlägget:

”Att säkra gränserna innebär att ha full kontroll på vem som passerar EU:s yttre gräns (det är inte samma sak som att totalstänga gränsen) och att stoppa islamismen innebär att stoppa militanta grupper (det är inte samma sak som att stoppa en religion)”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.