TV4 hjälpte Sami Jacobsson att tatuera över nazitatuering

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar
Sami Jacobsson, 25 har tatuerat över sina tatueringar med nazisymboler. Expressen kan nu berätta att han kort inför premiären fick hjälp av produktionen att tatuera över symboler med högerextrema kopplingar.
Foto: TV4
TV uppger nu att ”Big Brother”-produktionen hjälpte Sami Jacobsson att komma i kontakt med en tatuerare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

TV4 hävdar att ”Big brother”-deltagaren Sami Jacobsson tagit avstånd från högerextremism och att han valt att tatuera över sina nazitatueringar.

Nu kan Expressen berätta att det skedde strax innan han gick in programmet förra veckan – och att han fick hjälp av produktionen att tatuera över nazisymboler.

”Produktionen satte honom då i kontakt med tatuerare”, säger Joel Bendrik, exekutiv producent på TV4, i en kommentar.

Sedan Sami Jacobsson, 25, klev in i ”Big brother”-huset förra måndagen har det stormat kring honom på grund av hans bakgrund.

Jacobsson har vid flera tillfällen delat bilder på sitt Instagramkonto med både kläder och tatueringar som kopplas till nazism och vit makt-miljö, vilket Nyheter24 var först med att rapportera.

I ”Big brother” har Sami Jacobsson själv berättat om tatueringarna:

– Jag vill absolut inte att du ska tro att de här har någon form av aktuell betydelse i dag. Det har tillhört ett gammalt förflutet, sa han förra veckan i programmet i ett samtal med deltagaren Daniel Glasman.

Efter att deltagarna Isabel Pereira och Kim Kamal kastats ut ur ”Big brother” för att ha gjort antisemitiska uttalanden har även Sami Jacobssons medverkan ifrågasatts.

Programledare har lämnat

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig har sagt att ”väldigt mycket talar för att det här är en olämplig person att ha med i 'Big brother'”.

Två av programledarna, Adrian Boberg och Helle Schunnesson, valde under måndagen också att lämna ”Big brother” i protest mot Sami Jacobssons högerextrema bakgrund.

TV4 har dock hela tiden försvarat beslutet att låta Sami Jacobsson stanna kvar i programmet – bland annat eftersom han i samtal med produktionen ”tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism”.

”Han har också valt att tatuera över de här tatueringarna”, har TV4:s exekutive producent Joel Bendrik sagt i ett uttalande.

Exakt när det skedde har dock varit oklart.


TV4:s svar om tatueringen 

Nu kan Expressen berätta att åtminstone en av Sami Jacobssons nazitatueringar täcktes över först i samband med att han skulle kliva in i ”Big brother”-huset förra veckan – och att han fick hjälp av produktionen.

När Expressen ställer frågor kring det till exekutive producenten Joel Bendrik och frågar om det stämmer att Sami Jacobsson tatuerade över nazitatueringar bara dagar innan dokusåpan började sändas bekräftar han:

”Han hade en tatuering som han ville bli av med innan han gick in i huset, eftersom han tagit avstånd från sitt förflutna. Produktionen satte honom då i kontakt med tatuerare”, säger Joel Bendrik i en skriftlig kommentar.

Bland tatueringarna som tidigare har synts på Sami Jacobssons sociala medier och i dokumentären ”Raggarjävlar” – där han också medverkat – märks ett hakkors, Nazitysklands statsvapen och sifferkombinationen ”1488”. 

14 står där för ”de 14 orden” som lyder ”vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn” och 88 står för ”Heil Hitler”, har Daniel Poohl, vd för den antirasistiska stiftelsen Expo, berättat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.