TV4:s desperation – Carola är den sista konstgjorda andningen

I fredagens veckofinal av ”Idol” paras deltagarna ihop med kända artister.
Idol-juryn
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Carola och Gottfrid i Idol.

Artisterna levererar vecka efter vecka – men det är dags för ”Idol” att lägga ner.

Få bryr sig om programmet längre, och det är uppenbart att TV4 har panik.

Att kasta in kända gäster som Carola och Molly Sandén i mixen är den sista konstgjorda andningen för ett program som borde begravts för länge sen.

”Idol” har bättre deltagare än på flera år – Tusse, Astrid och Dao har alla potential att bli stora artister, och flera andra kommer säkert att synas på stadsfestivalerna och Melodifestivalens deltävlingar runtom i landet nästa år.

Men vad hjälper det, när knappt någon bryr sig om programmet längre?

Hypen kring ”Idol” har varit på nedåtgående under flera års tid, men i år märks det tydligare än någonsin att programmet är inne på sitt sista rosslande andetag.

Alla inblandade gör vad de kan för att hålla programmet relevant och över vattenytan: Pär Lernström bryter ihop i tårar i var och vartannat program för att det ska kännas som att det händer något, juryn smågnabbas i hopp om att någon ska bry sig och artisterna showar för allt vad de är värda – allt för att göra programmet så underhållande som möjligt.

Carola Häggkvist: "Han är otroligt musikalisk".

Tyvärr räcker det inte – och TV4 kämpar paniskt med att hålla det dalande intresset levande. Deras senaste hjärt- och lungräddningsinsats verkar bestå i att bjuda in stora artister, som ska göra ”Idol” spännande igen. I premiären uppträdde ”Idol”-alumnen Danny Saucedo tillsammans med hyllade hiphop-artisten Einár, och i fredagens avsnitt delade Idolerna scen med stjärnor som Carola och Molly Sandén.

Visst lyfter det programmet något, och bidrar kanske till att några extra tittare bänkar sig framför tv:n på fredagskvällarna – men att tro att artistinhoppen kommer fungera som något mer än konstgjord andning för produktionen känns naivt.

Då spelar det ingen roll att Carola verkligen var supertaggad och visade var skåpet ska stå.

Gottfrid Krantz sjöng duett med Carola i fredagskvällens idol.

När det kommer till tittare får årets säsong av ”Idol” se sig brädade av ”Bonde söker fru”, ”Solsidan”, ”Klassfesten” och ”Så mycket bättre”, som alla har ordentligt mycket högre tittarsiffror än talangjakten. SVT-programmens utklassning ska vi inte ens tala om.

Nä, det vore mer rättvist mot ”Idols” minne att stänga av respiratorn, låta de få avsnitten som är kvar ha sin gång och sedan lägga programmet till handlingarna. Finns det någon innovation och framtidsambitioner kvar hos TV4 så låter de inte ”Idol” komma tillbaka nästa år.

Det här visste du inte om Idol-Tusse

Snabba frågor med Idol-Tusse

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.