Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4-chefer får förtroende – trots mörkläggningen

TV4:s vd Casten Almqvist. Foto: OLLE SPORRONG
Martin Timell. Foto: / TV4

TV4-ledningen kände till anklagelserna mot Martin Timell – men lät honom ändå fortsätta som programledare.

Programchef Anna Rastner ska ha lovat en drabbad kvinna att agera, något som enligt offret aldrig hände.

Även innehållsdirektören Åsa Sjöberg pekas av flera ut för att ha skyddat Martin Timell.

Trots att TV4:s vd Casten Almqvist erkänner att de "blundat för problemen" säger han nu:

– Jag har förtroende för hela min ledning.

Efter Expressens granskning, som avslöjat att TV4-profilen Martin Timell gång på gång kränkt sina medarbetare på "Äntligen hemma" genom sexistiska, homofoba och rasistiska kommentarer, har kanalen tillsatt en "extern och oberoende granskning".

Martin Timell har i en intervju med Expressen erkänt sitt tafsande och säger att han ska söka hjälp

Nu har profilen tagits ur tjänst, och TV4:s vd Casten Almqvist säger på lördagen att det inte finns någonting som pekar på att han kommer göra tv för kanalen igen.

TV4-profilens kränkningar ska ha pågått under en längre tid, något som ledningen erkänner att man har känt till – utan att agera.

Martin Timell. Foto: AUGUST JERNER

Cheferna kände till Martin Timells kränkningar

"Vi borde agerat långt tidigare", skriver Almqvist i ett pressmeddelande på fredagen. 

En kvinnlig medarbetare som arbetat med "Äntligen hemma" i flera år med i dag slutat, berättade i torsdags för Expressen att hon i ett möte med TV4:s programchef Anna Rastner redogjorde för Martin Timells extremt kränkande beteende.

Rastner ska ha lovat att agera, men ingenting hände.

Den kvinnliga medarbetaren pekade också ut innehållsdirektören Åsa Sjöberg:

– Åsa Sjöberg har vetat allt det här. Jag har inte pratat med henne personligen, men Åsa Sjöberg har alltid skyddat honom.

Även Lulu Carter berättade att hela ledningen kände till Martin Timells beteende.

– Hans beteende visste alla om, hela ledningen. Åsa Sjöberg som tidigare var nöjeschef, och Fredrik Arefalk visste precis. Producenten Daniel Röös som var Martins vapendragare, han visste också, sa hon till Expressen.

Innehållsdirektören på TV4, Åsa Sjöberg. Foto: Julia Dansarie

Casten Almqvist: "De känner skuld och ansvar"

Att cheferna pekats ut för att ha mörkat Timells agerande på arbetsplatsen har inte ändrat Casten Almqvist förtroende för dessa, menar han på lördagen. 

– Jag har förtroende för hela min ledning, och jag vet också att de chefer det handlar om känner en skuld i och ett ansvar för det här, skriver han i ett mejl till Expressen.

Almqvist betonar på nytt att det pågår en utredning.

– Nu riktas hela vår gemensamma kraft till att få full klarhet i det som skett, och säkerställa att det inte kan förekomma framöver, skriver Casten Almqvist.

Styrelsen har inte varit inkopplade

Tomas Franzén, TV4:s styrelseordförande och Bonniers koncernchef, dömer ut de beteenden som har skildrats som "fullständigt oacceptabla".

– Jag har löpande dialog med vd och står helt bakom de åtgärder som TV4:s ledning nu med kraft och eftertanke initierat och genomför, säger han i ett uttalande.

Franzén menar att han tillsammans med övriga styrelsen kommer att följa resultatet av det arbete som nu genomförs.

Men hittills har styrelsen i sin helhet inte varit inkopplade alls i ärendet, enligt Cissi Renström Suurna, som är ledamot i egenskap av arbetstagarrepresentant.

Även hon menar att det var rätt beslut att ta Martin Timell ur tjänst och att stoppa ”Äntligen hemma”-säsongen från att sändas. Däremot vill hon inte svara på om hon fortfarande anser att Carsten Almqvist och Åsa Sjöberg kan fortsätta i sina roller mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden.

– Jag har inte pratat med dem om det här. Jag tänker inte uttala mig utan att jag först har fått reda på vad som har hänt, säger Cissi Renström Suurna.

TV4:s kanalchef Fredrik Arefalk har tidigare sagt till Aftonbladet att det är en befogad fråga varför de inte agerade hårdare tidigare. 

– I grunden handlade det väl om att den tolkningen gjordes just då eftersom personen där inte ville driva saken vidare så var vår analys var då att vi inte heller kunde driva saken vidare. Jag kan tycka att den som enskild händelse borde ha lett till en annan bedömning från oss, säger han till Aftonbladet. 

Ångrar du dig personligen att ni inte agerade?

– Ja, det gör jag, säger han till tidningen.