Foto: /IBL / /IBLFoto: /IBL / /IBL
 Foto: /IBL / /IBL
Viveka Hansson, TV4-chef. Foto: OLLE SPORRONGViveka Hansson, TV4-chef. Foto: OLLE SPORRONG
Viveka Hansson, TV4-chef.  Foto: OLLE SPORRONG

TV4-chef försvarar beslutet om Bard

Publicerad

Det stormar kring TV4 och kanalens beslut att låta Alexander Bard sitta kvar i "Talang"-juryn.

Ett upprop har startats på internet för att få Bard sparkad, men nu tas kanalens beslut i försvar av TV4-chefen Viveka Hansson.

"Takhöjden i samhällsdebatten är helt fundamental för ett samhälle. Den måste värnas även när det skaver illa", skriver hon i ett inlägg på Facebook.

I ett upprop kräver tiotusentals personer att TV4 sparkar Alexander Bard från "Talang"-juryn.

Detta efter Bards uppmärksammade uttalanden på sociala medier i samband med Metoo-rörelsen under hösten.

 

LÄS MER: Stjärnförfattarens attack mot Alexander Bard 

 

En som skrivit på uppropet är stjärnförfattaren och "På spåret"-deltagaren Denise Rudberg.

"Varför vill TV4 låta en profil som grovt kränker andra människor fronta ett av sina större underhållningsprogram? Jag hänger inte med", skrev hon i ett inlägg på Instagram som avslutades med hashtaggen #bortmedbard.

TV4-chefen försvarar kanalens beslut

Men trots protesterna har TV4 låtit Alexander Bard sitta kvar i juryn. Ett beslut som nu försvaras av kanalens programdirektör Viveka Hansson, tidigare editionschef på Expressen.

"Våra Tv-rum måste klara av en och annan Alexander Bard. Jag tror ingen på allvar skulle uppskatta motsatsen. Och jag delar oron för att tv-chefer, ansvariga på bibliotek, förlag eller tidningar i sin iver att göra rätt går för långt i att stänga av fönster eller rensa i arkiv. Vi måste hålla huvudet kallt lite inför olika kampanjer och bojkotter", skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Viveka Hansson menar att takhöjden i samhällsdebatten är fundamental för ett öppet samhälle och att den takhöjden måste hålla även när det skaver illa.

 

LÄS MER: Kollegans utspel efter kommentaren från Bard

 

"Nu är det som sagt Alexander Bard som ska bort enligt ett upprop. Jurymedlemmar i tävlingsprogram byts ut då och då, inget konstigt med det. Men det är rätt av producenten Lotta Andersson och TV4 att hålla emot", fortsätter Viveka Hansson.

Hon skriver också att hon tycker att Bard skrivit saker som är motbjudande och att det inte betyder att TV4 legitimerar det han skrivit.

"Men om TV4 enbart skulle låta människor ta plats i rutan vars åsikter och handlingar rimmar med företagets egna värderingar och är prövade på förhand skulle vi få en väldigt trång tv-värld. Så vill väl egentligen ingen ha det", skriver Viveka Hansson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag