Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 bjöd inte in Oldsberg när ”På spåret” hyllades

Det här är Ingvar Oldsberg.
Ingvar Oldsberg var inte inbjuden till TV4:s program när ”På Spåret” hyllades, berättar han.
Foto: HENRIK JANSSON
På plats i TV4:s studio fanns den nuvarande programledaren Kristian Luuk och den nuvarande domaren Fredrik Lindström, liksom Björn Hellberg, domare mellan 1995 och 2009.
Foto: TV4

”På spåret” utsågs till bästa nöjesprogram i TV4:s ”Sveriges bästa”.

Men Ingvar Oldsberg, som startade det populära frågesportsprogrammet, var inte inbjuden.

– Det känns bara lite patetiskt. De kunde ha frågat i alla fall. Men det förändrar inget för mig. Jag vet ju vad jag har gjort i ”På spåret”-sammanhangen, säger Oldsberg.

På torsdagen korades Sveriges bästa nöjesprogram i ”Sveriges bästa” i TV4. Vinnaren blev SVT:s frågesportslångkörare ”På spåret”.

På plats i TV4:s studio fanns den nuvarande programledaren Kristian Luuk och den nuvarande domaren Fredrik Lindström, liksom Björn Hellberg, domare mellan 1995 och 2009. 

Men Ingvar Oldsberg, programledare från starten 1987 fram till 2009, som också var med om att utveckla programidén, var inte där.

Oldsberg inte bjuden

Ingvar Oldsberg själv berättar att han inte blivit inbjuden av TV4. 

– Det kom ingen förfrågan över huvudtaget, säger han.

I stället fick han kännedom om utmärkelsen på torsdagskvällen när han började få grattis-sms.

– Det var i kväll när klockan var kvart i nio som det kom sms där det stod ”grattis Ingvar”. Då slog jag över och tittade på de sista fem minuterna av programmet. Jag hade ingen aning om det tidigare.

Oldsberg tror att den uteblivna inbjudan beror på den kritik för en auktoritär ledarstil som ledde till att han fick sluta på ”Bingolotto” för två år sedan.

– Det var väl kontroversen som vi hade på ”Bingolotto”, där jag ju blev anklagad för att vara för hård i arbetssättet, så att säga. 

Oldsberg: Det känns patetiskt

Beslutet att göra sig av med tv-veteranen grundade sig i en internutredning på produktionsbolaget Warner Bros som startades på TV4:s initiativ och som drog slutsatsen att det förekom ”allvarliga arbetsmiljöproblem” i produktionen.

Själv tycker han att det är naturligt att han ville driva programmet utifrån sina egna idéer.

– Det är klart att jag vill när jag har gjort det i 50 år. Det är samma förhållande som när man är ledare för ett företag eller i politiska sammanhang eller vad det nu är.

Om att han inte blev bjuden säger Oldsberg:

– Det känns bara lite patetiskt. De kunde ha frågat i alla fall. Men det förändrar inget för mig. Jag vet ju vad jag har gjort i ”På spåret”-sammanhangen.

Men blir du ledsen?

– Nej, nej, nej. Jag har ju med mig tittarsiffrorna vi ha hade. Jag körde programmet i 23 år. Däremot kan jag tycka lite synd om fyran. 

Karin Dofs, exekutiv producent för ”Sveriges bästa”, meddelar i ett sms:  

”Vi bjöd in den nuvarande programledarduon och programmets mesta vinnare genom tiderna, som också är programmets tidigare domare. Vi är nöjda och stolta över programmet, och hoppas att tittarna tycker om det lika mycket som vi gör.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.