Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4 ber om ursäkt efter pinsamma missen

När meteorologen Linda Eriksson pratade om sommartid blev det helt fel. Foto: Faksimil TV4
I grafiken stod det att klockan ska ställas fram, men det rätt och riktiga är att dra tillbaka klockan en timme.Foto: / SKÄRMDUMP/TV4

När man i Nyhetsmorgon skulle reda ut vad som egentligen gäller för vintertiden så verkar det inte som att alla på redaktionen lyssnade.

I grafiken stod det att man skulle vrida fram klockan – vilket ju är motsatsen av vad man ska göra.

– Alla sådana klassiska fel är alltid lite pinsamma, säger pressinformatör på TV4, Johan Forsberg.

Under lördagens Nyhetsmorgon skulle programledaren Jesper Börjesson tillsammans med meteorologen Linda Eriksson reda ut vad som egentligen gäller med sommartid och normaltid. Men det verkar inte som att alla på redaktionen tog åt sig av vad de berättade.

I grafiken som låg i botten av rutan stod det nämligen: ”Glöm inte att ställa fram klockan”. Vilket ju är motsatsen till vad man egentligen ska göra.

– Först och främst så är det självklart beklagligt att det sker. Det enda som man kan förklara det med, det är att det är en mänsklig faktor under morgonstressen, säger pressinformatör på TV4, Johan Forsberg, om tabben.

 

LÄS MER: Glädjefnattet i TV4 efter Triss-vinsten

 

Han kände själv först inte till att det blivit fel.

– Det viktiga är att den journalistiska diskussionen mellan Jesper Börjesson och meteorologen Linda Eriksson var helt korrekt. De pratade om att vrida tillbaka tiden. Rubriken på klippet på TV4 Play har också rätt rubrik, säger han.

Ingen uppmärksammade missen

Ingen på "Nyhetsmorgon" verkar ha uppmärksammat missen heller. Den felaktiga rubriken låg kvar under hela inslaget, som var drygt 2,5 minuter långt.

– Som programledare eller deltagare så ser man inte det. Exakt vem som har sett vad i studion vet jag inte, men jag utgår från att ser man det så trycker man undan den så fort man kan, säger Johan Forsberg.

 

LÄS MER: Vintertid 2016 – då ska du ställa om klockan

 

Under inslaget så pratade Jesper Börjesson och Linda Eriksson bland annat om knep som man kan använda sig av för att komma ihåg vad som gäller när det är dags att ändra tid. Ett sådant tips som de tog upp är att på våren åker utemöblerna fram, och på vintern tas de tillbaka.

Kommer ni att lära ut det knepet på redaktionen nu?

– Exakt vad de ska göra på redaktionen vet jag inte, men det är väl en idé, säger John Forsberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.