Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Young Wallander” – så började allt för den unge polisen

”Barnen lever också i kappsäck”.
Adam Pålsson spelar den unge Kurt Wallander i den brittiska tv-serien ”Young Wallander”.Foto: Johan Paulin / Netflix

Hur blev Wallander kommissarie Wallander? Det kan du följa i nya tv-serien ”Young Wallander” på Netflix.

Här är all information om serien – och om Adam Pålsson som spelar den unge polisen Kurt Wallander.

Med premiär 3 september följer vi Kurt Wallander som ung polis i en ny brittisk serie i sex avsnitt, baserad på Henning Mankells huvudperson i ett dussin kriminalromaner och otaliga filmer och tv-serier.

Vad handlar ”Young Wallander” om?

Kurt Wallander är en ung och nyutexaminerad polis. Han misslyckas med en polisinsats som rör en tonåring, och känner skuld över detta. Serien skildrar hur den unge Wallander tar sig igenom sina skuldkänslor och försöker lösa det ursprungliga fallet.

– Serien skildrar Wallander när han ganska nyligen har lämnat polishögskolan. Han är uniformerad polis. Henning Mankell skrev om den här perioden, innan Wallander blir den Wallander som vi känner till. Så på det sättet är det en ”becoming Wallander”-historia, säger Adam Pålsson.

Det här är Adam Pålsson

Adam Pålsson, som gör huvudrollen som den unge Kurt Wallander, har tidigare setts i huvudrollen som Ted Gärdestad i filmen ”Ted - för kärlekens skull” och i tv-serier som ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Dirigenten” och ”Innan vi dör”.

Han har också spelat i en rad pjäser på Dramaten i Stockholm.

Adam Pålsson är född 1988 i Haninge, strax söder om Stockholm.

Vilka andra har spelat Wallander?

Henning Mankells kriminalpolis har gestaltats av flera andra skådespelare tidigare.

I den första filmserien 1994-2007 gör Rolf Lassgård rollen. I en annan filmserie mellan 2005 och 2013 spelas Kurt Wallander av Krister Henriksson. I en brittisk filmserie mellan 2008 och 2016 göra rollen som Wallander av Kenneth Branagh.

Polis drog vapen mitt i inspelning tv-serie.