Hon var 57 när hon fick sitt första barn i dag är hon 59 och vill ha ett andra barn. Halvnorska Susan Tollefsen är den äldsta kvinnan som genomgått IVF-behandling och äggdonation. Hon är gäst i kvällens Skavlan. Foto: SVT
Hon var 57 när hon fick sitt första barn i dag är hon 59 och vill ha ett andra barn. Halvnorska Susan Tollefsen är den äldsta kvinnan som genomgått IVF-behandling och äggdonation. Hon är gäst i kvällens Skavlan.  Foto: SVT

Världens äldsta förstföderska i Skavlan

Publicerad
Uppdaterad
Hon var 57 när hon fick sitt första barn i dag är hon 59 och vill ha ett andra barn.
Halvnorska Susan Tollefsen är den äldsta kvinnan som genomgått IVF-behandling och äggdonation. Hon är gäst i kvällens Skavlan.
Susan Tollefsen kom till kvällens Skavlan och berättade om sin önskan att få barn.
- Vi försökte tre gånger i Ryssland, men inget skedde, men den tredje gången gav det resultat, berättar Susan.
Hon kände att hon inte mådde bra och ringde därför en privatläkare för att få hjälp.
- När jag kom dit sa jag att jag mår så dåligt och känner mig så ledsen och har ont och blöder. Då sa läkaren att min mage såg svullen ut och att det kunde röra sig om livmodercancer.
Men istället visade det sig att Susan var i sjunde månaden och bara hade veckor kvar tills hon skulle föda.

Flera starkt kritiska

Det blev en frisk liten flicka som fick namnet Freja.
Efter födseln rasade debatten hårt i Storbritannien. Men de kritiska rösterna har blivit värre sedan Susan och hennes sambo Nick Mayer, 48, beslutat sig för att skaffa ett barn till. Anledningen är att kritiker tycker att hon är alldeles för gammal.
En privat klinik i London är redo att hjälpa henne att bli gravid igen.
Susan själv berättar att hon fått utstå kraftiga reaktioner från flera håll.
- Flera tycker att jag är egoistisk och bara har skaffat ett barn för att ha någon som tar hand om mig. Till exempel sa en kvinna: Är du på det klara med att när Freja är 12 då är du 70?
- Och det är klart att jag vet det, jag kan ju matematik. Och hade jag kunnat ta bort tio år av mitt liv hade jag naturligtvis gjort det. Men det finns ju fördelar med att vara en äldre mamma också. Jag har tålamod och massor av tid, säger Susan.

"Annorlunda om jag varit man"

Om Susan hade varit en man på 60 som skulle skaffat barn, hade reaktionerna varit de samma då, undrade Skavlan i programmet.
- Nej, det hade det inte, säger Susan. Det har också varit mina argument när jag blivit intervjuad i andra medier. Michael Douglas är över 60 år och har fått barn, Antony Quinn var 80. Då säger ofta folk att ja, men de har ju en yngre partner som kan ta hand om barnen. Men det har ju jag också, säger Susan.
Nu ska Susan försöka att bli gravid på nytt.
- Ska det ske, så måste det vara nu vid 60. Men får jag inte ett barn till är jag oerhört tacksam för Freja som givit mig kärlek och ljus i livet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag