Erik Lannerbäck och Richard Zamani är två före detta kriminella som ska vägleda ungdomar i "Inlåst" på TV4. Foto: SVT/PRIVAT/HENRIK WITT/SCANPIX
Erik Lannerbäck och Richard Zamani är två före detta kriminella som ska vägleda ungdomar i "Inlåst" på TV4. Foto: SVT/PRIVAT/HENRIK WITT/SCANPIX

TV4 låser in ungdomar

Publicerad
Uppdaterad
Grovt rån, olaga vapeninnehav, misshandel, olaga frihetsberövande, utpressning, indrivning, narkotikasmuggling och kassaskåpssprängning.
Här är de tungt kriminellt belastade ex-förbrytarna som ska hjälpa ungdomar in på rätt spår i TV4:s omdebatterade "Inlåst".
- Jag mår fortfarande skit när jag tänker på saker jag gjort, säger Erik Lannerbäck, som finns omnämnd i boken "Svensk maffia" och som varit ledande i Brödraskapet.
TV4:s nya realityshow "Inlåst" är redan en månad innan starten ett mycket omdebatterat program. Sju unga killar mellan 16 och 17 år, med stökig bakgrund, blir inlåsta i Västerviks gamla fängelse.
Detta för att lära sig vad som väntar om de inte ändrar livsmönster - allt fångas av kanalens kameror.
Efter tre dagar släpps deras mentorer in, ett antal tungt belastade ex-kriminella. I dag jobbar de med förebyggande verksamhet för att få in unga på rätt spår i livet igen.
Expressen kan nu exklusivt berätta om dem och deras bakgrund.
Richard Zamani, 27, med sammanlagt två och ett halvt år i fängelse, säger om sitt våldsamma förflutna:
- Jag har begått grova brott. Grova rån. Jag mår dåligt när jag tänker på det som varit. Jag hade inte stor empati för mina medmänniskor då.
Han berättar om väpnade värdetransportrån där väktarna tryckts upp mot bilen med pistoler mot kropparna.
- Jag vill betala igen. För mig har vägen gått via att be brottsoffren om ursäkt och genom att arbeta aktivt för att förebygga att unga hamnar fel.

Indrivare åt MC-klubb

Den kanske mest kände av de ex-kriminella som medverkar i "Inlåst" är Erik Lannerbäck.
På brottslistan finns rån, olaga vapeninnehav, misshandel, olaga frihetsberövande, utpressning, indrivning, knarklangning och kassaskåpssprängning.
Han bildade Asa MC, som senare gick upp i Brödraskapet Wolfpack. Sammanlagt har han suttit fem år i fängelse och fungerade under en period som indrivare och har varit sergeant in arms utanför murarna åt den beryktade mc-klubben.
Hur långt gick du i din kriminalitet?
- Långt. Men jag har inte dödat någon.
Nu jobbar han för Statens institutionsstyrelse, är kontaktperson, övervakare och har varit brottsofferstödjare, samt arbetar för Exit - som hjälper gängavhoppare.
- Man måste förlika sig med sin historia. För att må bra igen måste man slå i botten. Vältra sig i att mitt liv suger, jag är sämst, jag är äcklig. Men man kan inte stanna kvar där. Det gäller att gottgöra i stället. Och vad gäller ungdomarna måste man väldigt snabbt rycka undan det de tror är glamour med den här banan.

"Gjort med varlig hand"

Fredrik Arefalk, programchef på TV4, säger:
- Det här programmet är menat att hjälpa unga in på rätt spår igen. Det är gjort med varlig hand. Det kommer säkert att väcka en bra debatt om hur kriminalvården fungerar.
"Inlåst" har premiär torsdagen första oktober klockan 21.00, förhandsvisning på TV4:s pressdag 10 september.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag