Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas Brolin om helvetet i Leeds

I första avsnittet av "Mästarnas mästare" i SVT berättar Tomas Brolin om tiden i Storbritannien och konflikterna med Leeds tränare Howard Wilkinson.Foto: SVT
Tomas Brolins fotbollskarriär började som en förverkligad pojkdröm och slutade med en förlorad spelglädje.
I första avsnittet av "Mästarnas mästare" i SVT berättar han om tiden i Storbritannien och konflikterna med Leeds tränare Howard Wilkinson.
- De satte käppar i hjulet, säger Tomas Brolin.
Tillsammans med de tio andra mästarna som tävlar i årets upplaga av ”Mästarnas mästare” i SVT får Tomas Brolin återse klipp från höjdpunkterna i karriären.
Hur han gick från fotbollsgymnasiet till landslaget som 20-åring. Hur han hyllades som hjälte i fotbolls-VM 1994. Hur han återhämtade sig från sin fotskada som proffsspelare i Italien. Och hur han hamnade i Storbritannien där konflikterna med Leeds tränare fick honom att lägga av.
- I Italien kunde man prata med tränaren och föra en dialog. Det trodde jag man kunde göra i England också. Men det gick absolut inte, berättar han.

Smugglade in vatten

Brolin säger att tränaren i Leed, Howard Wilkinson, hade erbjudit honom samma position som han hade i Parma, som innermittfältare och spindeln i nätet på planen. Men det var något som Brolin säger att han aldrig fick chansen att göra i Leeds.
Eftersom han inte fick dricka under träningen tvingades han dessutom att smuggla ut vatten i petflaskor, något som inte uppskattades av de andra.
- Jag uppfattades som en diva när jag hade eget vatten med mig, säger Brolin.
Resultatet blev att Brolin återvände till Sundsvall och fotbollskarriären var slut.
De tio andra mästarna i programmet blir rörda av klippen från karriären.
- Det var stort att få se det här tillsammans med Brolin, han är en stor förebild för mig, säger Stefan Holm.