Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT oktober 2020 – nya serier, filmer och dokumentärserier

Vad kan du om serier? Vilken tv-serie ligger etta på IMDb?
Neneh Cherry, Harry Dean Stanton och Alicia Vikander är några av stjärnorna i SVT:s utbud i oktober 2020.Foto: Migma, Njuta Films, NBC /Universal
Foto: Migma Film
Harry Dean Stanton i sin sista film ”Lucky”.Foto: Njuta Films
Alicia Vikander i ”The danish girl”.Foto: NBC /Universal

Popsångerskan Neneh Cherry i sin filmdebut, Harry Dean Stanton i sin sista film och Alicia Vikander i en Oscarsvinnande roll – där har ni tre av toppnumren i oktober hos SVT/SVT play.

Här är de nya serierna, de nya säsongerna, dokumentärerna och filmerna på SVT i oktober.

Månadens utbud på SVT och SVT play innehåller också bland annat en dansk dramaserie, en finsk thriller och en dokumentärserie om den svenska dansbandshistorien.

Här hittar du månadens nyheter på SVT i datumordning.

Nya tv-serier på SVT/SVT play i oktober 2020

3 oktober – Grantchester, säsong 5

Prästen Will Davenport (Tom Brittney) och hans bästa kompis, kriminalkommissarie Geordie Keating (Robson Green), är tillbaka i en ny säsong full av mystiska mordfall på den engelska landsbygden på 1950-talet. (SVT1, SVT play)

7 oktober – Utan syn och hörsel - så jävla rättslös

Om dövblinde Torbjörn Svensson och hans uppmärksammande av sin och andra dövblindas situation genom att cykla från Treriksröset till Smygehuk. Svensk dokumentärserie. (SVT2, SVT play)

10 oktober – Vargen kommer

Dansk dramaserie om hur en ung flickas skoluppsats sliter sönder en familj. I uppsatsen beskriver den 14-åriga Holly sin styvfars våldsamheter och den erfarna socialarbetaren Lars placerar Holly och hennes lillebror i en fosterfamilj. (SVT play)

14 oktober – Den svenska dansbandshistorien

Dokumentärserie om en lika älskad som föraktad musikstil, ett myller av historier från genrens barndom och fram till i dag. Varför skrivs dansbandsnamn så ofta med och vad är historien bakom dansbandens galna glitterkostymer? Serien tecknar även en bild av det Sverige som dansbanden uppstod i. (SVT1, SVT play)

14 oktober – Framtiden runt hörnet

Hur kul är det i framtiden? I en underhållande faktaserie träffar forskaren och vetenskapsjournalisten Emma Frans och komikern David Sundin de som jobbar vid forskningens frontlinjer. Uppdraget är att ta reda på hur vår överblickbara vardagsframtid kommer att se ut. (SVT1, SVT play)

20 oktober – Född 2010, säsong 3

Säsong tre av dokumentärserien ”Född 2010”, fem timslånga program som skildrar nio sinsemellan mycket olika familjer, spridda över Sverige. Vi följer nio barn, födda 2010, och deras familjer under femton år. Under denna säsong från skolstart till de fyller 10 år. (SVT1, SVT play)

25 oktober – Älskade koskit

Möt några av de få bönder som finns kvar i Tornedalen i Norrbotten. Serien följer en handfull bönder som fortfarande har en glöd att fortsätta trots utmaningarna som ständigt gör sig påminda. Svensk dokumentärserie. (SVT2, SVT play)

25 oktober – Fredsmäklaren

Finsk politisk thriller som utspelar sig i Turkiet, Syrien, Finland och Spanien och handlar om ”internationell vapenhandel, fredsförhandlingar och de mångdimensionella relationerna mellan maktens människor i världen”. (SVT play)

26 oktober – Våra barns hemliga liv

Vad tycker, tänker och gör egentligen våra barn när ingen ser på? Och vad händer när en grupp småttingar möts för första gången? Under tre veckor får ett gäng fyra- till sexåringar stifta nya bekantskaper och lära sig saker i en spännande miljö med riggade kameror i denna dokumentärserie. (SVT1, SVT play)

26 oktober – Barnmorskorna

Dokumentärserie i tre delar som skildrar fyra engagerande barnmorskor och deras kolleger – som alla jobbar kring ögonblicket som förenar människor, när ett barn blir till. (SVT1, SVT play)

Nya filmer på SVT/SVT play i oktober 2020

1 oktober – Saknaden

Rysk dramafilm om paret Zjenja och Boris som genomgår en skilsmässa, men måste samarbeta när deras son försvinner under ett av deras gräl. Nominerades till Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film vid Oscarsgalan 2018. (SVT2, SVT play)

1 oktober – Lucky

Harry Dean Stantons sista film, där han spelar en 90-årig kedjerökande ateist i en avskild liten ökenstad. Efter att ha överlevt alla sina samtida vänner befinner sig Lucky vid ett av livets vägskäl och beger sig ut på en andlig resa för att hitta sig själv och uppnå det ouppnåeliga: upplysning. (SVT play)

2 oktober – Backbeat

Brittisk-tysk dramafilm om vännerna Suart Sutcliffe och John Lennon som tillsammans med bandmedlemmarna Paul McCartney, George Harrison och Pete Best flyttar till Hamburg i Tyskland för att slå igenom. Bandets hårda turnerande och karismatiska sound gör dem snabbt framgångsrika. (SVT2)

3 oktober – Eye in the sky

Brittisk thriller som utspelar sig i realtid men rör sig över hela jorden, via mobil- och datorskärm. Engelska underrättelsetjänsten har lokaliserat ledarna för terrorgruppen Al Shabaab i ett väl bevakat hus i Nairobi. På plats finns även en brittisk kvinna som radikaliserats och hänger med terrorgruppen, som rustar för att utföra självmordsattacker. Med Helen Mirren och Alan Rickman. (SVT1, SVT play)

3 oktober – Red Rock West

Arbetslös och pank kommer Michael till den lilla staden Red Rock West där han blir förväxlad med en yrkesmördare. En barägare vill att han ska mörda hans otrogna fru. Med Nicolas Cage, Dennis Hopper och Lara Flynn Boyle. (SVT1)

5 oktober – Koko-di koko-da

Ett par åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra. En varietéartist och hans skumraskfölje dyker upp från skogens mörker och terroriserar paret, lurar dem djupare och djupare ner i en malström av psykologisk terror och förnedrande slapstick. Svenskt drama. (SVT1, SVT play)

8 oktober – Sommaren 71

Kärleksdrama på den franska landsbygden. Delphine vill befria sig från samhällets konventioner och leva ut sin sexualitet, samtidigt som hon älskar familjens gård och det arbetet. Under en tid i Paris träffar hon aktivisten Carole och blir förälskad, men när Delphines pappa får ett slaganfall tvingas hon hem igen. Carole bestämmer sig för att följa efter. (SVT2, SVT play)

8 oktober – Stockholm my love

Arkitekten Alva Diop är 47 år och älskar arkitektur och hur byggnader påverkar människors liv. Alva har svårt att sova så tidigt på morgnarna ger hon sig ut på långa promenader genom Stockholm. Men en traumatisk händelse i Alvas förflutna påverkar henne starkt och gör att hon har svårt att få kontakt med sina känslor. I huvudrollen: Neneh Cherry. (SVT play)

9 oktober – Muriels bröllop

Muriel Heslop är en blyg och tafatt tjej, som är besatt av musik av Abba. Hon dagdrömmer om ett grandiost bröllop som ska ge lite omväxling i hennes tråkiga liv. Hon lämnar sina föräldrar och syskon i den lilla orten Porpoise Spit och flyttar till Sydney. Dramakomedi från Australien. (SVT play)

9 oktober - Avdelning 291 Detroit

De tre kompisarna Zeke, Smokey och Jerry jobbar på en bilfabrik i Detroit. De har knackigt med ekonomin och bestämmer sig för att göra inbrott hos den lokala fackföreningen. Bytet från inbrottet blir magert, men de hittar också en anteckningsbok som tyder på att facket har samröre med maffian. I rollerna: Richard Pryor, Harvey Keitel, Yaphet Kotto. (SVT2)

10 oktober – The danish girl

Historien om den danska, transsexuella konstnären Lili Elbes äktenskap med hustrun Gerda Wegener. Berättelsen om en stor förändring i ett äktenskap och om hur båda parterna handskas med detta. Med Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Ben Whishaw och Amber Heard. (SVT1)

10 oktober – Dazed and confused

En klassisk high school-film som utspelar sig sista natten före sommarlovet 1976. Det blir allt från droger och nollningsritualer till brevlåde-baseboll och musik när Pink och hans kompisar festar så mycket de bara kan. (SVT1)

12 oktober – Två tigerbröder

Två tigerungar, Kumal och Sangha, växer upp i Indokina i början på 1900-talet. Aidan McRory, en berömd storviltjägare, anländer för att leta efter tempelantikviteter. Han skjuter ungarnas far och infångar Kumal, men när Aidan arresteras för tjuvjakt blir Kumal såld till en cirkus. (SVT1)

15 oktober – Tom of Finland

Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen ”Tom of Finland” finner Touko ett sätt att uttrycka sin åtrå och längtan, när han i konstform gestaltar homoerotiska läderfantasier. (SVT2, SVT play)

16 oktober – King of the hill: hjälten från Saint Louis

Tolvårige Aaron bor med sina föräldrar och lillebror på ett sjaskigt hotell i Saint Louis, under den stora depressionen på 1930-talet. När hans lillebror skickas bort till släktingar, hans mamma tas in på sjukhus och hans pappa reser bort på långa affärsresor tvingas Aaron klara sig på egen hand. (SVT2)

17 oktober – The Nile Hilton incident

Fares Fares spelar Noredin, korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i system att pressa lokala brottslingar på pengar. En natt blir han tilldelad en mordutredning där en känd sångerska hittats död på ett lyxhotell. Vad som ser ut att vara ett lättlöst passionsbrott visar sig ha förgreningar ända upp till Egyptens politiska elit. (SVT1, SVT play)

17 oktober – Deltagänget

En rå komedi om Delta Tau Chi, den vildaste studentföreningen på hela Faber College, vars medlemmar är fulla av galna upptåg. Studenterna i elitföreningen Omega Theta Pi däremot är präktiga och skötsamma. En konfrontation mellan de två grupperingarna blir snart oundviklig. (SVT1)

19 oktober – Under körsbärsträden

Den tystlåtne Sentaro driver ett gatukök som serverar japanska Dorayaki-plättar. Hans bistra uppsyn väcker intresse och sympatier i omgivningen, bland annat hos den äldre kvinnan Tokue som erbjuder sin hjälp. Det visar sig att hennes recept på söt bönpasta får affärerna att blomstra i samma takt som deras vänskap fördjupas. (SVT1, SVT play)

21 oktober – Korparna

Svensk långfilm från i regi av Jens Assur, baserad på Tomas Bannerheds debutroman. Filmen är ett thrillerdrama på den svenska landsbygden under 1970-talet. Bonden Agne (Reine Brynolfsson) plågas av slitet på gården och av en känsla av att någon vill hans familj illa. (SVT play)

22 oktober – 120 slag i minuten

Franskt drama om politik och passion i 1990-talets Paris. Trots att aids fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld. (SVT2, SVT play)

22 oktober – Toppen av ingenting

Svensk dramafilm om Nojet som vid 68 års ålder får ärva en hyreshastighet från sin pappa. Hon tror att det hela kommer bli en stor inkomstkälla, men det motsatta visar sig bli fallet. (SVT play)

23 oktober – Brassed off

Brittisk dramakomedi om de problem som drabbar Grimley Colliery Band i samband med den eventuella nedläggningen av deras kolgruva. Med Evan McGregor och Tara Fitzgerald. (SVT play)

23 oktober – And then we danced

Merab är dansare och sliter hårt för att nå sin dröm om en plats i det georgiska huvudkompaniet. Men hans tillvaro vänds upp och ner den karismatiske Irakli dyker upp. Guldbaggebelönat svensk-georgiskt drama. (SVT2, SVT play)

24 oktober – Magic Mike

Amerikansk dramakomedi om 19-årige Adam, som bestämmer sig för att bli strippa – och guidas genom denna nya värld av veteranen Mike. (SVT1, SVT play)

24 oktober – Strange days

I en nära framtid går det att spela in och uppleva andras minnen. Lenny Nero (spelad av Ralph Fiennes) får tag på ett inspelat minne som visar ett mord på en rappare. Amerikansk science fiction. (SVT1)

26 oktober – Louder than bombs

Tre år efter att hans mamma Isabelle, en berömd krigsfotograf, omkommit i en bilolycka återvänder Jonah till sitt barndomshem. För första gången sedan begravningen tvingas han tillbringa tid med sin pappa och yngre bror för att gå igenom mammans fotografier inför en utställning. Under arbetet kommer nya omständigheter fram kring olyckan. (SVT1, SVT play)

29 oktober – Morden i Kongo

Våren 2009 blir två norska äventyrare, Joshua French och Tjostolv Moland, anklagade för att ha dödat sin chaufför på väg in i östra Kongo. Det är starten för en politisk och diplomatisk mardröm. Filmen är baserad på en sann historia. Norsk action. (SVT2, SVT play)

29 oktober – Innan vintern kommer

En familj på en liten gård försöker leva som vanligt trots att det pågår en våldsam statskupp i landet. Hotet är ständigt närvarande och en dag får familjen besök av några av kuppmakarna. Svenskt drama. (SVT play)

30 oktober – Mississippi grind

Spelmissbrukaren Gerry har hamnat i en nedåtgående spiral av otur och låneskulder, men han är fast besluten att komma på rätt köl igen. Han slår sig samman med den yngre, karismatiske pokerspelaren Curtis och de två beger sig ut på en resa genom den amerikanska Södern, med förhoppningen att vinna tillbaka allt de förlorat. Amerikanskt drama. (SVT2, SVT play)

30 oktober – Victoria

Tysk thriller om en spanjorska bosatt i Berlin som i samband med en klubbnatt dras in i ett bankrån tillsammans med fyra män hon precis har träffat. (SVT play)

31 oktober – Smala Sussie

När Smala Sussie spårlöst försvinner tvingas hennes bror Erik att återvända till sin barndoms by i Värmland för att leta efter henne. Det dröjer inte länge förrän Erik befinner sig mitt i ett vibrerande getingbo av lögner, penningbegär och värmländsk galenskap. (SVT1, SVT play)

31 oktober – Blåsningen

Filmen utspelar sig i september 1936 i Chicago. När den talangfulle men lite naive svindlaren Johnny Hooker blåser gangstern Doyle Lonnegan blir hans vän och kollega mördad. För att överleva länge nog för att kunna hämnas tvingas han fly och söka hjälp av en professionell bedragare. (SVT1)

Samtiga program kommer att sändas från Stockholm.