Blossom Tainton. Foto: SVT
Blossom Tainton. Foto: SVT

SVT gör "Toppform" på högstadiet

Publicerad
Uppdaterad
I vinterns tv-succé "Klass 9A" fick eleverna hjälp med betygen. Nu är det dags för kroppen. I "Toppform utmanar skolan"ska en helt vanlig skolklass på kort tid bli bättre tränade än en fotbollsklass.
I "Toppform utmanar skolan"ska en helt vanlig skolklass på kort tid bli bättre tränade än en fotbollsklass på samma skola.
Serien, som ska börja sändas i höst, inleds med att en niondeklass på Navestadsskolan i Norrköping får springa en hinderbana. I sista avsnittet ska de springa den igen - och förhoppningsvis slå den vältränade fotbollsklassen.

Blossom programledare

- Generellt sett är våra barn och ungdomar idag i ganska dåligt skick. Jag tycker det är skrämmande, riktigt skrämmande, säger Blossom Tainton Lindquist.
Niondeklassen i Norrköping är inte utvald för att eleverna är extraordinärt otränade. Snarare är den utvald för att den är helt vanlig. Vissa är vältränade och idrottar på fritiden - andra inte. För Blossom Tainton Lindquist är det en ny utmaning att jobba med tonåringar som inte alls vill träna. I "Toppform" är ju de medverkande oftast frivilliga.
- Klassen har inte bett om det här. Det är en stor skillnad, det är en ganska tuff utmaning. Det finns ett ganska stort motstånd.
TT Spektra: Hur knäcker du motståndet?
- Genom att vara flexibel, testa olika vägar, inte ge sig. Jag vill att de ska få känna känslan av att känna sig lite mer pigg, energifylld och orka mer saker. För det är det man ser: de orkar ingenting. Allra minst att plugga.
TT Spektra: Det låter som gymnastikläraren från helvetet - som dessutom spelar in allt och visar det på bästa sändningstid?
- Men vi vill inte visa några svagheter. Jag tycker inte det handlar om att man ska idrotta på något sätt. Det handlar om att använda kroppen fysiskt. Inte välja lag eller hamna i situationer där några känner sig utstötta och svaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag