Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Störst av allt” på Netflix: första svenska originalserien

Hanna Ardéhn spelar Maja i ”Störst av allt”.
Foto: Johan Paulin / Netflix / _O1A4722.CR2
”Störst av allt” hade premiär den 5 april.
Foto: Nikola Predovic / Netflix

Nyligen hade Netflix första svenska orginalserie premiär och den har redan hunnit bli omdiskuterad i sociala medier och fått fina recensioner.

Här är allt du behöver veta om serien med Hanna Ardéhn och Felix Sandman i huvudrollerna – helt spoilerfritt!

Felix Sandman och Hanna Ardéhn.
Foto: Johan Paulin / Netflix

Då hade första svenska Netflix-serien premiär

”Störst av allt”, eller ”Quicksand” som den engelska titeln lyder, är den första svenska originalserien på Netflix och hade premiär den 5 april i år och har redan blivit en succé.

Netflix själva är förtegna om att berätta hur det har gått för serien sedan premiären och vill inte dela med sig av några siffror över hur många som har sett den.

Felix Sandman och Hanna Ardéhn i ”Störst av allt”.
Foto: Nikola Predovic / Netflix

Kort sammanfattning av handlingen

”Störst av allt” inleds med att en välbärgad Stockholmsförort är i chock efter en skolskjutning och plötsligt står Maria ”Maja” Norberg, spelad av Hanna Ardéhn, anklagad för mord.

I de sex avsnitten serien består av växlar handlingen mellan dåtid och nutid för att berätta om vad som ledde fram till att skolskjutningen hände, men även om Majas destruktiva förhållande med Sebastian Fagerman, spelad av Felix Sandman, som hör ihop med varför Maja blir häktad.

Skådespelarna Hanna Ardéhn och Felix Sandman menar att karaktärernas relation snarast kan beskrivas som en maktkamp.

– Ja, jag håller med om att makt är en ganska bra… vi har pratat om vad ”Störst av allt” betyder och alla frågor som tas upp, men jag kan absolut hålla med om att makt är något som kan samla ihop allting, säger Felix Sandman till Expressen.

Karaktären Maja med sin advokat.
Foto: Johan Paulin / Netflix

Baseras på bok av Malin Persson Giolito

Serien är baserad på kriminalromanen med samma titel av Malin Persson Giolito, 49, som också är dotter till Leif GW Persson.

Boken släpptes 2016 och fick utmärkelsen ”Bästa svenska kriminalroman 2016” av Svenska Deckarakademin. Den vann även ”Glasnyckeln” som varje år delas ut varje år för bästa kriminalroman eller novellsamling.

I september 2017 blev det klart att boken skulle bli den första svenskproducerade originalserien på Netflix. Inspelningarna började under 2018.

Därför känner du igen skådespelarna

Många känner nog igen några av huvudrollsinnehavarna i serien. Felix Sandman, som spelar Sebastian, var tidigare medlem i pojkbandet FO&O. Förra året var han med i Melodifestivalen med bidraget ”Every Single Day” som slutade på en andra plats.

Maja spelas av Hanna Ardéhn som inte levt ett anonymt liv innan serien, hon har tidigare synts i SVTs succéserie ”30 grader i februari”. När hon inte skådespelar pluggar hon psykologi på Linköpings universitet.

Majas och Sebastians vän Samir Said spelas av programledaren och komikern William Spetz som blev känd genom humorklipp på Youtube. Med den egenskrivna showen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” gjorde han stor succé.

Den som är extra uppmärksam kanske även känner igen kvinnan som spelar Sebastians släkting Majlis. Hon spelas nämligen av Louise Edling Friberg som slog igenom på sextiotalet som Malin i Astrid Lindgrens ”Vi på Saltkråkan”.

Hanna Ardéhn.
Foto: Johan Paulin / Netflix / _O1A4722.CR2

Fina recensioner och höga betyg på IMDb

Serien har hyllats av de som har sett den och på hemsidan IMDb, Internet Movie Database, har folk röstat fram den till betyget 7,9 av 10.

Expressens recensent Mattias Bergqvist gav serien fyra getingar av fem möjliga i betyg och spår att den kan bli en internationell vinnare.

Bergqvist skriver att serien ”fångar den värmande kärleken, ruset, känslorna, men också skräcken, apatin, rädslan, hysterin.”.

Även Dagens Nyheter gav serien en fyra av fem möjliga i betyg. Recensenten Helena Lindblad beskriver den som ”välkonstruerad och skickligt skriven för att man inte ska kunna sluta titta.”.

Kan bli en ny säsong

I en intervju med Expressen berättar författaren Malin Persson Giolito att det kan bli en säsong 2 av succén.

– Netflix har option på att göra fler säsonger, det var givet att det skulle vara så. Men det är ingenting som är bestämt, säger Malin Persson Giolito. 

Vad en ny säsong skulle kunna handla om är hemligt – men det finns idéer.

– För mig är ju Majas historia färdigberättad. Det gör att det kommer att bli en utmaning om det blir en fortsättning, säger Malin Persson Giolito.

Här kan du se trailern

Om du känner dig nyfiken på serien kan du spana in trailern här nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=wSpu78UFXQE

Skådespelarna på Instagram 

https://www.instagram.com/p/BvFnqWYHAN_/https://www.instagram.com/p/BmEDwvHlru8/https://www.instagram.com/p/BqDl3sbns9a/https://www.instagram.com/p/Bozs_zwhx_-/