Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sommarlov i SVT – nu blir det liv och rörelse på morgnarna

Oklart vem som kommer tillsättas i de klassiska rollerna
”Sommarlov” i SVT drar i gång. Programledare är Alex Hermansson, Dante Zia, Ida On och Markus Granseth. Men vem är Sommarskuggan 2021?
Foto: Johan Paulin /SVT
Olof Wretling spelar uppfinnare i serien ”Hemligheternas hemlighet” i ”Sommarlov” i SVT 2021.
Foto: Urszula Striner /SVT

När skolorna slutar i juni är hela sommarens morgonprogram för barn, ”Sommarlov”, tillbaka i SVT.

Här får du veta allt om upplägget sommaren 2021 – programledarna, tv-tiderna, tv-serierna och gästerna i årets upplaga.

Redan 1978 startade SVT sina morgonsändningar för sommarlovslediga barn – en populär tradition som har fortsatt nästan varje sommar sedan dess.

Nu är det dags i gen – och allt du behöver veta om Sommarlov i SVT sommaren 2021 hittar du här.

Datum och tv-tider för Sommarlov i SVT 2021

Sommarlov är tillbaka i rutan måndag 14 juni. Programmet sänds sedan varje dag i SVT Barn och SVT Play till och med fredag 13 augusti.

Sändningen i SVT Barn är klockan 9.00 och i SVT Play när som helst under dagen från klockan 6.00 på morgonen.

De är årets programledare för Sommarlov i SVT

Programledare för Sommarlov i SVT 2021 är Alex Hermansson, Ida On, Angelika Prick, Markus Granseth och nya programledaren Dante Zia. 

Här är gästerna i Sommarlov i SVT 2021

Sommarskuggan är en känd profil från SVT Barn som gömmer sig i en dräkt och hittar på bus och alla tittare undrar: vem är det egentligen? 

Dessutom dyker komikern och skådespelaren Olof Wretling upp i Sommarlov i den spännande äventyrshistorien ”Hemligheternas hemlighet” där han spelar uppfinnaren Ensten:

– Jag älskar möjligheten och friheten att ta ut svängarna på det sättet jag kan göra ”Sommarlov”, säger Olof Wretling till SVT.

Sommarlov gästas också varje fredag av olika artister.

Vilka serier visar i Sommarlov 2021?

Förutom ”Hemligheternas hemlighet” med Olof Wretling blir det en rad andra serier. Bland annat ”Mysteriet på Barnkanalen”, ”Utmaningen: Labyrint”, cirkusserien ”Big top academy”, spänningsserien ”Team Dronix” och ”Malory towers”, baserad på ungdomsböcker av Enid Blyton.

Vilket tema har ”Sommarlov” i SVT 2021?

Årets tema i ”Sommarlov” är rörelse och tillsammans med tittarna kommer Sveriges största rörelsedagbok att skapas.

Programledarna vill få barn över hela Sverige att visa upp sina aktiviteter. Sommarlov skapar en rörelsedagbok via duo-appen, där barn och unga kan ladda upp rörelser man gör under sommaren.


Sommarlov i SVT 1978–2020

1978-1987 Sommarmorgon

Olika tv-serier och kortfilmer visades på vardagsmorgnar. Ingen programledare till en början.

1988-1991 Sommarlov 

Programmet döptes om och visade serier såsom Doktor Snuggles, Anita och Televinken, Solstollarna och Sommarhajk med Bengt Alsterlind. Från 1990 med programledare. Först ut var Gila Bergqvist, Ellinor Persson och Jan Trolin.

1992 Volrammos

Två utomjordingar kraschlandar på jorden och programmet handlade om deras kamp att ta sig tillbaka till sin hemplanet.

1993-1994 Tippen

Mycket populärt program som kretsade kring återvinning och miljöfrågor. Morgan Alling och Lasse Beischer gjorde huvudrollerna som två sopgubbar.

1995 Sommarlov 

Kaniner var temat och programmet leddes av Erik och Saga Haag. Tv-tittare med husdjur fick komma och visa upp dem i programmet.

1996 Kloak

En datoranimerad version av sommarlov – tre barn hamnar av misstag i kloakerna i och beger sig ut på ett äventyr. Fredrik Berling spelade ingenjören i kloakerna och var programledare.

1997 Salve

Den medeltidsintresserade pojken Nils, spelad av Henrik Ståhl råkar av misstag resa tillbaka i tiden till 1300-talet. En spännande historia tar fart vid Kalmar slott.

1998 Alarm

Direktsänt program som utspelade sig i en gammal plåsterbutik och barn fick lära sig om första hjälpen och livräddning. Varje fredag blev ett barn utsett till veckans hjälte.

1999 Mormors magiska vind

Camilla Larsson och Anna Littorin spelade Jenny och Emma som bodde i mormors hus över sommaren. På husets vind bodde spöket Shangol.

2000 Vintergatan 5a

Vintergatan visades som sommarlovsprogram med huvudpersonerna Peo. Mia, Henrik och Glen på hemligt uppdrag i rymden. Tittarna kunde ringa in till rymdskeppet och lösa problem åt besättningen.

2001 Vintergatan 5b

Den populära Vintergatan för andra året i rad. I den här omgången hade Peos fru Ulla mystiskt försvunnit och besättningen fick i uppdrag att hitta henne i rymden.

2002 Högaffla Hage

Tecknad serie som utspelade sig på en bondgård. Var animerad med en teknik som gjorde att djurens munnar automatiskt följde skådespelarnas röster.

2003 Badeboda bo

Två bröder drev ett gammalt hotell och gjorde allt för att få nya gäster samtidigt som de var hotade av stängning. Tv-tittarna fick hjälpa till att rädda hotellet.

2004 Sommarkåken

Dokusåpa för barn med två skådespelare som skulle driva lite med den då populära genren. Huvudkaraktärerna är Filip, Jasmin och Futuria, som kommer från framtiden för att samla tid.

2005 Sommarlov 05

Programmet sändes direkt från Malmö, Kalmar, Varberg och Borlänge där lag fick tävla i att representera Sverige i en final i Norge.

2006-2008 Hej hej sommar

Nic Schröder höll i sommarlovsmorgon och visade serier och ordnade tävlingar. Första året åkte programmet runt i Sverige för att senare flyttas till en campingplats och efter det en utkiksplats, båda i Småland.

2009 Sommarlov 09 

Barn och vuxna fick tävla i nya sporter och programledarna Nic Schröder och Ola Selmén hittade på sånger till sporterna.

2010-2020 Sommarlov

Programmet flyttades till Malmö, fick återigen namnet "Sommarlov" och Malin Olsson gjorde entré som programledare.

SVT lanserade ett nytt koncept i det populära barnprogrammet ”Bolibompa”.