Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Snapphane"-stjärnan om sin stora sorg

På blodig hämndturné. André Sjöberg spelar Nils Geting som efter att ha förlorat allt ger sig ut med sitt snapphanegäng på hämndturné i Skåne.
För André Sjöberg, 32, innebär rollen som Nils Geting i SVT:s "Snapphanar" det stora genombrottet.
Nu berättar skådespelaren om sin stora sorg efter mammans död.
- Det hade varit så fantastiskt om hon fått se det här, säger han.

FAKTA

André kommer från en boxarsläkt
Namn: André Sjöberg.
Ålder: 32.
Bor: Stockholm, nyinflyttad i radhus.
Familj: Sambo, pappa, två syskon i USA.
Yrke: Skådespelare.
Bakgrund: Gått Teaterhögskolan i Göteborg.
Spelat Jum-Jum på i Stockholms stadsteaters uppsättning av "Mio, min Mio".
Gjort "Väntsalen" på Boulevardteatern och tv-serien "Paragraf 9".
Tore i "Så som i himmelen".
Aktuell: Som Nils Geting i SVT:s storsatsning "Snapphanar" som hade premiär i går och som fortsätter i kväll 21.
00 i SVT1.
Bonusinfo: André Sjöberg kommer från en boxarsläkt.
Pappa Thomas, farbror Eje och farfar Einar har alla varit framstående boxare i Eskilstuna boxningsklubb.

Ni kunde själva i går i SVT 1 se det senaste stora svenska skådespelargenombrottet. För trots rollen som Tore i "Så som i himmelen" är Andre Sjöberg relativt okänd för den breda publiken. - Blir det att människor känner igen mig på gatorna nu är det bara roligt. Jag kommer inte att ha några problem med det, säger han.

Hårt träningsläger

André Sjöberg spelar Nils Geting, den unge skåningen som 1678 efter att ha förlorat allt han håller kärt väljer att bli snapphane och ge sig ut på en blodig hämndturné. - Det var tuffa tre månader under inspelningarna. Jag kunde ju till exempel inte rida och det var ett hårt träningsläger innan jag fick ordning på allting.

Mamma dog

De tuffa inspelningarna kom efter en sorgeperiod i privatlivet. Våren 2002, precis innan "Så som i himmelen" tog Sverige med storm, avled plötsligt hans mamma Karin. - Det var dagarna efter vi hade begravt mormor. När vi satt och mindes berättade hon hur hon ville ha sin egen begravning och vi övriga i släkten sa: "Sluta nu, du har många år kvar". På tisdagen åkte vi därifrån. På onsdag hade mamma legat i sängen och när hon reste sig upp dog hon bara. Efteråt konstaterades det att hon fått en hjärnblödning.

"Jag tog en sorgeperiod"

André Sjöberg hanterade sorgen genom att tillåta sig själv att vara ledsen: - Det tog ett tag, och sorgen kommer man ju alltid att bära med sig. Saknaden finns där. Men jag tog en sorgeperiod. Tillät mig att verkligen vara ledsen när jag kände att jag var det, säger André Sjöberg. Han hade velat att mamman skulle se hans insats i "Snapphanar". - Även om "Så som i himmelen" mer var en "mamma-film" och "Snapphanar" mer är en "pappa-film" är jag säker på att hon tyckt om den här också.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!