ANKSLAKT. Tv-profilerna Peppe Eng, Elisabet Höglund, Malou von Sivers, Lena Smedsaas och Lennart Ekdal sågades rejält av DN:s kulturkritiker. Nu läggs showen ner. Foto: Peter Knutson
ANKSLAKT. Tv-profilerna Peppe Eng, Elisabet Höglund, Malou von Sivers, Lena Smedsaas och Lennart Ekdal sågades rejält av DN:s kulturkritiker. Nu läggs showen ner. Foto: Peter Knutson

Slutkvackat för "Nyhetsankorna"

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det slutkvackat för TV4:s ankor. Efter svidande kritik läggs "Nyhetsankorna" ner.
- Jag tycker att det är lite synd och lite fegt faktiskt, säger Lennart Ekdal.
Det kan tyckas vara en storm i en ankdamm, men för de iblandade är det på största allvar. Här är bakgrunden:
TV4-profilerna Lennart Ekdal, Peppe Eng, Malou von Sivers och Lena Smedsaas med flera sätter upp en show på Berns i Stockholm. De kallar den "Nyhetsankorna".
Den första föreställningen av tre sågas brutalt i Dagens Nyheter av kritikern Jane Magnusson. Hon skriver bland annat "Hur TV4:s profiler tror att de kan ha någon som helst trovärdighet efter denna katastrofshow är för mig obegripligt".
Kritiken fick effekt - ankorna har simmat klart.
- En anledning är ju den här vettlösa spyan till recension. En tidning som har skrivit en recension är inte tillräckligt tycker jag. Jag tycker att eventbolaget fick lite väl kalla fötter, säger Lennart Ekdal.
- Nånting som bara skulle vara en kul grej har blivit något allvarligt och ångestfyllt, säger han.
Vad tyckte ni om recensionen?
- När en recensent präglas av illvilja och skadeglädje blir det svårt att ta den på allvar.

"Brinner av revanschlust"

Peppe Eng menar dock att ankorna kommer tillbaka.
- Det är nedlagt på Berns, men jag tror inte att vi viker ner oss för att det har skrivits något tokigt i en recension. Det här gänget brinner av revanschlusta.
Expressen har sökt Jane Magnusson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag