Nu startar Lotta på Liseberg Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENNu startar Lotta på Liseberg Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Nu startar Lotta på Liseberg Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Alexander Rybak förstörde sin fiol på genrepet. Foto: PRIVAT / PRIVATAlexander Rybak förstörde sin fiol på genrepet. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Alexander Rybak förstörde sin fiol på genrepet. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Lasse Kronér flirtade friskt. Sen gjorde han det mest förbjudna. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENLasse Kronér flirtade friskt. Sen gjorde han det mest förbjudna. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Lasse Kronér flirtade friskt. Sen gjorde han det mest förbjudna. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Skandalerna i "Lotta på Liseberg"

Publicerad

I kväll drar Lotta på Liseberg i gång för 14:e året i rad från scenen i Göteborg.

Sedan 2009 sänds programmet direkt i TV4 inför en miljon tv-tittare. Håkan Hellström har varit där och i år kommer artister som Peg Parnevik och Mariette. 

Kommer ni ihåg när Alexander Rybak slog sönder fiolen? eller när Lasse Kronér friade? Eller kanske när Per Andersson fick lukta på Lotta Engberg?

Lotta Engberg, 54, är en av våra mest folkkära sångare. Karriären tog fart 1980 när hon som 17-åring tv-debuterade i SVT:s "Nygammalt" som medlem i a cappellagruppen Trioala.

Vi känner henne som dansbands- och popsångare, samt programledare i tv. Men hon kunde lika gärna ha blivit pianist. 1982–1986 studerade hon klassiskt piano vid Musikaliska Akademien i Stockholm. Under studietiden jobbade hon extra som kock och kantor.

Lotta Engberg har varit med i Mello sju gånger, 1987 vann hon med "Fyra bugg och en Coca-Cola". Sedan 2004 leder hon "Lotta på Liseberg".

Stjärnan blev galen och slog sönder fiolen

2010 skulle Lotta på Liseberg inleda säsongen stort. Eurovisionsvinnaren Alexander Rybak skulle sjunga duetten "Summer nights" från "Grease" med Charlotte Perelli. Men under repetitionerna, timmar före framträdandet, gick något snett. Rybak blev som galen och slog sönder sin fiol på scenen.

– Han började spela fiol när något gick fel. Han slängde sin fiol två gånger mot karmen av soffan på scenen och försvann, sa Sofia Söderström i publiken som blev vittne till händelsen.

Alexander Rybak smashar sin fiol mot en soffa. Sen lämnar han Liseberg.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Lasse Berghagen "svek" sitt gamla program

Tittarna reagerade starkt när Lasse Berghagen och Lotta Engberg specialskrev den nya signaturlåten till Lotta på Liseberg. Många ansåg att det var ett svek mot konkurrenten "Allsång på Skansen". 

Lasse Berghagen skrev en låt till konkurrenten till "Allsång på Skansen".Foto: SARA PETTERSSON

Lotta hämnades skilsmässoskämtet 

Lotta Engberg hade varit tillsammans med Patrik Ehlersson i 20 år. Men efter 15 års äktenskap gick de skilda vägar. Det var ingenting att skämta om.

Det fick komikern Per Andersson veta efter att just ha skämtat om det i "Lotta på Liseberg" 2015.

– Hon hade planer på att släppa en skiva i höst, men nu blir det bara en singel, sa han på scen.

Lotta Engberg fick sin hämnd senare. Hon tvingade honom att lukta på hennes svettiga sko. Sedan skrattade de och blev vänner igen.

Per Andersson skämtade och fick något annat tillbaka.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Engberg åtalades för svarta pengar

Lotta Engberg åtalades 2013 tillsammans med kollegerna Martin Stenmarck och Magnus Carlsson för att ha tagit emot svarta pengar i samband med uppträdanden som inte var på "Lotta på Liseberg"- . Alla uppgifter kom från artistbokaren Bruno Tillander som dömdes till ett år och nio månaders fängelse för bokföringsbrott. Engberg, Stenmarck och Carlsson förnekade brott och friades helt av tingsrätten med motiveringen att beviskravet inte var uppfyllt. Engberg hävdade att hon tagit emot pengar i form av reseersättning eller ersättning för mat och utrustning.

I sann Göteborgsanda, och med glimten i ögat, spekulerades det i om tv-programmet skulle byta namn till "Lotta på Hinseberg" om Engberg fälts och dömts till fängelse.

Alla utom Lotta Engberg såg när Lasse Kronér friade till henne

2015 gjorde Lasse Kronér comeback som sångare hos Lotta. Han hade den då 20-åriga dottern Mathilda på scen när han plötsligt gick ner på knä inför publik och den nyskilda programledaren.

Men Lotta hörde inget och missade frieriet. Först efteråt när Expressen var med fick hon veta sanningen:

– Jag gick ned på knä och frågade lite tyst om du ville, sade Lasse Kronér.

– Jaha, vad svarade jag då? undrade Lotta Engberg.

– Ja, så har det ändå äntligen hänt! Hahaha. Så nu är det officiellt, skrattade Lasse.

Och Lotta Engberg fortsatte att skämta när hon öppnade för att Lasse Kronér skulle få komma tillbaka till programmet:

– För du, om vi ska gifta oss, ja då kan det heta "Lasse på Lotta på Liseberg", sa hon.

Det är bättre att fria än att fälla.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag