Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schwartz: Fantasin blomstrar, Kanal 5

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Christine Meltzer och Carina Berg.
Foto: Martin Petersson/Kanal 5

På Kanal 5:s kontor på Rådmansgatan i Stockholm hänger en världskarta på väggen.

Den består av två länder: det ofantliga USA, där 90 procent av kanalens program produceras, och ett litet maskformigt bihang som är Sverige.

De program som produceras i blindtarmen är antingen inköpta amerikanska format eller reseprogram där olika svenska parkonstellationer storögt betittar det enda andra landet i världen.

Och det är klart – vill man inte snöa in i den svenska ankdammen måste man vidga perspektiven. Så den ena duon efter den andra drar i väg till USA, helst Södern. Heter de inte Filip och Fredrik, så heter de Morgan och Ola-Conny eller Carina och Christine. Fantasin blomstrar på Rådmansgatan.


Carina och Christine, tufft nog betitlade med sina efternamn Berg och Meltzer, ska i åtta avsnitt färdas från Florida och västerut mot Kalifornien. Surprise, surprise! Likt två fnittrande tonåringar bekantar sig dessa damer i yngre medelåldern med pytonjägare, manliga sjöjungfrur och wrestlare. Enastående intressant. USA är fantastiskt!

Carina spelar våghalsig och Christine räddhågad. Vilken underbart välfunnen rollfördelning! Man biter på naglarna i skräckblandad förtjusning.


Timmen innan de båda damerna hyr sin bil i Florida – ett rent häpnadsväckande företag – sände Kanal 5 första avsnittet av den nya fast food-serien "Köksmästarna". En blåkopia av "Masterchef USA", fast utan de skoningslösa domarna. En svensk jury måste ha mera kompromissvillliga smaklökar. Man har verkligen tänkt till på Rådmansgatan.