Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så snubblade ”Grevinnan och betjänten” in i tv

Grevinnan och betjänten - tv-succé varje nyårsafton i stora delar av Europa – med Freddie Frinton och May Warden.Foto: SVT
Freddie Frinton spelar betjänten i tv-succén.Foto: SVT/META / SVT/META
Freddie Frinton och May Warden spelar betjänten och grevinnan i SVT varje nyår.Foto: SVT

Hundratals miljoner människor har sett ”Grevinnan och betjänten” i tv – men trots att huvudpersonen spelade rollen i över 20 år fick han aldrig uppleva succén.

Här får du veta hur revynumret snubblade in i tv-rutan – och alla andra alla fakta om sketchen som på nyårsafton ses av 1,2 miljoner svenskar.

Nyårsaftonens SVT-version av ”Grevinnan och betjänten” spelades in 1963, men sketchen skrevs förmodligen redan på 1920-talet.

Numret kallades ”Dinner for one” och ingick i revyn ”En Ville Ce Soir” – skriven av den brittiske skådespelaren och författaren Lauri Wylie – som sattes upp på en teater i London 1934.

Skådespelarna i "Grevinnan och betjänten"

Revyn var ingen direkt succé, men när skådespelaren Freddie Frinton, betjänten, såg den i semesterorten Blackpool på 1940-talet förstod han sketchens potential. 

Frinton köpte upphovsrätten av Wylie och satte upp pjäsen 1945 där han spelade mot sin kompanjon Audrey Maye. För att spetsa till storyn hittade han på tigerfällen som han låter sin betjänt snubbla på – och sketchen blev en lokal succé.

Så blev "Grevinnan och betjänten" en världssuccé

Det kunde slutat där om inte två tyskar – underhållaren Peter Frankenfeld och regissören Heinz Dunkhase – 1962 såg Freddie i pjäsen och bestämde sig för att spela in en version för tysk tv.

Motvilligt accepterade Freddie Frinton att åka till Tyskland – efter kriget var han misstänksam mot allt tyskt. Till tv-inspelningen byttes Sophie ut: Audreys mamma May Warden som då var 72 år fick rollen som den 90-åriga Sophie.

Svensk tv köpte in tv-sketchen samma år, men någon tyckte att den innehöll för mycket spritromantik– så sketchen las i en byrålåda och plockades inte fram igen förrän 1969. Då hade Frinton varit död i ett år, efter en hjärtinfarkt. 

Resten av Europa nappade på det udda tv-paret samtidigt, och de blev stjärnor överallt, utom hemma i Storbritannien.

Det finns även en längre filmversion av ”Grevinnan och betjänten”, 18 minuter i stället för 11 minuter, och med ännu mer alkohol. Netflix gjorde dessutom 2016 en nyinspelning av ”Grevinnan och betjänten”.

Handling och gäster i "Grevinnan och betjänten"

Här är handlingen: Överklasskvinnan miss Sophie fyller 90 och hon vill fira dagen med sina gamla kära vänner. Det ska gå till som det alltid har gjort, men vi vet inte riktigt om Sophie förstått att vännerna är döda och bara Sophie och betjänten är kvar i livet.

Betjänten får spela alla roller och skåla friskt med Sophie. 

■ Sir Toby: Han är lite törstigare än de andra. Och han vill ha sitt glas fyllt till bredden.

■ Admiral von Schneider: Urtypen för en preussisk soldat som slår ihop klackarna vid varje distinkta ”schkoll!” 

■ Mister Pommeroy: En tårmild vän som har glömt att han är på födelsedagsfest och snyftar fram ”gott nytt år”.

■ Mister Winterbottom: En sjöbuse från östra London som blir otroligt svajig på talet mot slutet.

Freddie Frinton spelade full – men var nykterist

Freddie Frinton (1909–1968) var en brittisk skådespelare som ofta fick spela berusad, trots att han var nykterist.

Hemma i Storbritannien är han mest känd för att ha spelat huvudrollen i tv-serien "Meet the wife", en tv-serie som nämns i Beatles-låten "Good morning, good morning", på LP:n "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" där John Lennon sjunger: "It's time for tea and Meet the wife". 

Freddie Frinton avled 16 oktober 1968 i en hjärtinfarkt.

Då sänds "Grevinnan och betjänten"

Programmet sänds i Sverige på nyårsafton 31 december på SVT1 klockan 19.45. Den finns även på SVT Play från 30 december till 30 januari.

Här sänds ”Grevinnan och betjänten”

”Grevinnan och betjänten” sänds regelbundet under jul- och nyårshelgen i tv i en rad länder. Sverige, Danmark och Norge sänder den, liksom Tyskland, Österrike, Nederländerna och Schweiz. Inte mindre än 12 miljoner tyskar brukar bänka sig framför tv-n för att titta på snubblandet.

Australien och Sydafrika visar också sketchen årligen, och i USA gick den under en kort period på 1970-talet.

I Storbritannien är ”Grevinnan och betjänten” rätt okänd, trots att skådespelarna är brittiska. Den sändes första gången i brittisk tv av Sky Arts 2018.

Världens mest visade tv-program

Guinness rekordbok menar att tv-sketchen är världens mest visade. Bara i Tyskland har den sedan 1960-talet sänts över 230 gånger. I Sverige visas den regelbundet varje nyårsafton sedan 1980, med undantag av nyårsafton efter tsunamin 2004. I de flesta länder visas den till nyår, men i Norge den 23 december.

Att det inte bara är en snubbelfest med sprit över ett utlagt tigerskinn visade tyska förbundskanslern Angela Merkel när hon hyllade sketchen i ett nyårstal 2012:

– Nästa år är det 50 år sedan ”Grevinnan och betjänten” spelades in, sa Merkel då.

Populära repliker i ”Grevinnan och betjänten”

Freddie Frinton och May Warden är samspelta och kan sina roller, efter år av träning. Sketchen är inspelad i en tagning och ingen gör något misstag. Replikerna och den återkommande replikväxlingen har blivit populära:

– Same procedure as last year?

–Same procedure as every year!

För att inte tala om när betjänten råkar dricka upp vattnet ur en blomvas:

– I'll kill that cat!

Se Netflix nya version av ”Grevinnan och betjänten”