NYA KOLLEGER. Camilla Kvartoft och Leif GW Persson blir kolleger i SVT:s nya kriminalsatsning, Veckans Brott. "Ambitionen är att göra ett undersökande program om aktuella brott och grova brott som går på djupet", säger Leif GW Persson. Foto: NIKLAS AHLGREN
NYA KOLLEGER. Camilla Kvartoft och Leif GW Persson blir kolleger i SVT:s nya kriminalsatsning, Veckans Brott. "Ambitionen är att göra ett undersökande program om aktuella brott och grova brott som går på djupet", säger Leif GW Persson. Foto: NIKLAS AHLGREN

Så blir Leif GW:s nya program

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja hur Leif GW Perssons nya kriminalprogram i SVT kommer att se ut.
Inspelningen börjar i oktober.
- Vi kör varje vecka fram till jul och sedan blir det förhoppningsvis en fortsättning, men det avgör tittarna, säger Leif GW Persson.
SVT:s nya kriminalsatsning har arbetsnamnet "Veckans brott".
- Ambitionen är att göra ett undersökande program om aktuella brott och grova brott som går på djupet, säger Leif GW Persson.
Till sin hjälp har han Camilla Kvartoft från Sveriges Radio som kommer att vara programledare.
- Tanken är att vi ska göra reportage om det just då mest aktuella brottet och försöka göra det mer djuplodande, som man kan göra när man har en timmes programtid. Vi ska berätta om spaningsläget, göra analyser och profiler och berätta hur polisen arbetar.
Men programmet kommer också att ta upp gamla brott - om det varit en händelsefattig vecka.

Trivdes bra

- Då har vi några klassiska kriminalgåtor som vi kan köra. Det finns några ouppklarade grova brott som vi kanske kan hitta någon ny vinkel på.
Jubileumsprogrammet av TV3:s "Efterlyst" i juni blev kriminologiprofessorn Leif GW Perssons sista.
- Jag trivdes väl i "Efterlyst" och jag trivdes med Hasse (Aro). Men tolv år är ganska lång tid och när du får en känsla av att du står och säger någonting du hörde dig själv säga för en vecka sedan börjar det bli dags att tänka över situationen.
SVT har länge varit intresserade av att Leif GW Persson skulle jobba för kanalen, avslöjar han.

"Varit på mig länge"

- SVT har varit på mig ganska länge, och även andra kanaler. Jag tyckte nu att jag kunde prova att göra något annat och då blev det det här, säger Leif GW Persson.
Det är ännu oklart vem som kommer att ersätta Leif GW Persson i "Efterlyst".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag