Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Dalle om kärleken till 18 år yngre Victoria

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria Heleander och Peter Dalle i november 2017.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Nour El-Refai, Henrik Dorsin, Peter Dalle, Johan Ulveson, Suzanne Reuter, Claes Månsson är med i Lyrro.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Peter Dalle gästar Fredrik Skavlan i SVT.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Peter Dalle och Suzanne Reuter i Vår tid är nu
Foto: SVTPlay

Peter Dalle gör succé som köksmästaren Stickan i SVT:s "Vår tid är nu". 

Nu har stjärnan premiär för filmen "Lyrro" – som han har skrivit manus till och regisserat.

Har du koll på skådespelarens liv och filmer? 

Peter Dalle slog igenom i Lorry

Peter Dalle föddes 1956 i Stockholm och växte upp i Täby utanför Stockholm. Han blev intresserad av teater av en slump. Egentligen ville han ha foto som tillvalsämne i grundskolan, men det var för få elever som anmälde sig, så det blev teater i stället.

På universitetet utbildade han sig till systemprogrammerare samtidigt som han gjorde studentspex tillsammans med sin jämnårige kamrat Ulf Larsson

Efter universitetet tog Peter Dalle jobb som reseledare innan han sökte till teaterutbildningen på Statens Scenskola. Det tog sex försök innan han till slut blev antagen 1981. Det var också där han träffade Johan Ulveson, Lena Endre, Gunilla Röör och Ulla Skoog. Tillsammans skapade de Lorrygänget. 

1989 visades komediserien Lorry i SVT och blev en stor succésom uppfinnaren från Sundbyberg. Då hade han redan visat sig i tv-serierna "Lösa förbindelser" och "Goda grannar". Peter Dalle träffade sin blivande hustru, Gunnel Fred, på scenskolan i Stockholm. De fick en dotter 1995, men gled ifrån varandra och skilde sig.

Gunnel Fred om skilsmässan från Peter Dalle

2017 berättade skådespelaren Gunnel Fred om skilsmässan i tv-programmet "Stjärnorna på slottet". Inga detaljer, men hon avslöjade att mycket i Dalles film  ”Ogifta par - en film som skiljer sig” kom från deras äktenskap. Bland annat de bevingade orden ”vad sägs om kåt, glad och tacksam”, berättade Gunnel i programmet.

– Det var mest kul, och tog verkligen slut på vårt gräl. Jag skrattade så att jag låg dubbelvikt, från att ha varit skitförbannad, berättade hon då. 

Peter Dalles filmer

Peter Dalle vann en Guldbagge 1995 för manus till "Yrrol - En kolossalt genomtänkt film". Han har ytterligare tre internationella priser för "Skenbart: En film om tåg". 

Drömkåken, 1993, regi och manus.

Yrrol, 1994, regi, regi och manus.

Ogifta par - en film som skiljer sig, 1997, regi och manus.

Skenbart: En film om tåg, 2003, regi och manus.

En fiende att dö för, 2012, regi och manus.

Lyrro, 2018, regi och manus.

Hittade kärleken igen i flickvännen Victoria 

2016 berättade Peter Dalle att han hittat kärleken igen och senare samma år blev han sambo med den 18 år yngre Victoria Heleander.

– Det är skönt att Victoria inte är skådespelare. Det innebär att det finns saker jag inte pratar om med henne – men då får jag väl prata med andra om det, berättade Peter Dalle i en intervju med Christer Olsson i Expressen.

I intervjun jämför han sin nya relation till Victoria till sitt tidigare förhållande med Gunnel Fred som också var med i Lorrygänget:

– Jag var otroligt förälskad i Gunnel. Det var ett väldigt passionerat förhållande. Vi var bra på många saker, men vi var inte bra på att bråka. 

Han menade att man behöver flera personer i sitt liv för att hantera olika saker. 

– Jag skulle säga att alla relationer är en kamp för att behålla sig själv. Det måste finnas ett jag och ett du och ett vi, där jag gör vissa saker som är mitt liv och hon gör vissa saker som är hennes liv och så gör vi vissa saker tillsammans. Därför är det bra att hon inte är i branschen, berättar han.

https://youtu.be/jLt2jsRznpY

Då har filmen Lyrro premiär

"Lyrro: in och utvandrarna" har biopremiär över hela Sverige den 19 oktober 2018. Filmen är inspelad i Uddevalla och på Aruba i Västindien. Peter Dalle har regisserat och skrivit manus. 

Vi får se delar av det gamla Lorrygänget, Dalle, Suzanne Reuter, Claes Månsson, Johan Ulveson. Några nya har tillkommit, bland annat Nour el Refai. Men Ulla Skoog är inte med

– Jag har inte sett den nya filmen, det har jag inte hunnit ännu, säger Ulla Skoog när hon får frågan om hon sett filmen och vad hon tyckte om den.

Varför hon inte är med svarade Claes Månsson:

– Det har kommit och gått lite tjejer, men killarna har varit desamma, förklarade Claes Månsson.

Så tycker kritikerna om Lyrro

Kritikerna har inte varit eniga om filmen. Expressen gav  – fyra getingar:

"Med en sinnrik mix av saga, tillbakahållen ilska, ”Sällskapsresan”-trygghet, och lek med det nästan förbjudna, är ”Lyrro” så pass briljant att jag inte vill att den ska sluta", skriver Maria Brander

SVT gav Lyrro betyget 2 av 5: "Trubbig och trött men med enstaka ljusglimtar", tycker Kulturnyheternas Fredrik Sahlin. Aftonbladet ger 2 plus och Dagens Nyheter skriver att "tiden obönhörligt sprungit ifrån den här typen av löst sammanhållna humor".