Petas från Rapport

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

SVT:s Rapport petar flera av sina programledare. Populära Cecilia Gralde och Ulf Wallgren får gå. De får ge plats för Claes Elfsberg som gör comeback.

Beskedet kom i onsdags. Rapport kommer att genomföra drastiska förändringar i de tunga 18.00- och 19.30-sändningarna i SVT1 samt 21.30- sändningen i SVT24.

 Så sent som för ett halvår sedan valdes Ulf Wallgren och Cecilia Gralde att profilera sändningarna.

 Nu får de lämna plats åt Claes Elfsberg, Katarina Sandström och Lisbeth Åkerman.

 - Att först bli vald och sedan bli ratad ett halvår senare är inte roligt, säger Ulf Wallgren.

 Vad som kommer hända honom och Cecilia Gralde är ännu osäkert.

 - Det är ett stort frågetecken både för Cecilia och mig.

 Ulf Wallgren har arbetat som programledare sedan 1996 både i Aktuellt och Rapport. Cecilia Gralde har varit anställd på SVT sedan 1998. De fortsätter vara anställda men lämnar rutan.

 - Jag gillar att vara programledare, det är mitt yrke och har varit det en stor del av mitt yrkesverksamma liv, säger Ulf Wallgren.

 Men de många omstruktureringarna i det krisdrabbade företaget har varit påfrestande för arbetsgruppen, enligt Ulf Wallgren.


Omorganisering

 - Gruppen som kört kortsändningarna har varit föremål för många olika omorganiseringar. Vi har fått söka om våra jobb och det har varit väldigt påfrestande för många.

 - Det har varit tröttsamt att inte veta om man har jobbet kvar som programledare.

 Nu är det alltså definitivt.

 Claes Elfsberg började som nyhetsankare 1975 på Rapport, men lämnade 2005 för att bli tittarombudsman. Nu återvänder han.

 - Jag har inte haft en sådan plan men jag har sagt till ledningen att jag står till deras förfogande, säger han.


Del av en sparplan

 Morgan Olofsson, Rapportchef, säger att förändringarna är en del av en sparplan och att Ulf Wallgren och Cecilia Gralde kommer att få andra arbetsuppgifter. Han tror på förändringen.

 - Jag tror att det blir jättebra. Claes, Lisbeth och Katarina brukar vara nominerade till och vinna olika priser. Det är med nöje jag kommer att titta på dem, säger han.