Nils Schwartz: Hav tröst Jimmie Åkesson - snart sitter du hos Skavlan

Publicerad
Uppdaterad
Skavlan hade mest bjudit in engelskspråkiga gäster till gårdagens program.
Kanske var det en medveten taktik för att undvika trivselstörande diskussioner mellan de tre nordiska gästerna - Eva Dahlgren samt den tidigare ledaren för norska Fremskrittspartiet Carl I Hagen och hans fru Eli.
Fremskrittspartiet är som bekant Norges motsvarighet till Sverigedemokraterna, bara så mycket framgångsrikare - det är i dag Norges näst största parti under sin nya ledare Siv Jensen.
Hagens karriär presenterades som en sorts hjältesaga - ensam och motarbetad av hela det politiska etablissemanget hade han och hans fru tappert kämpat på och till slut vunnit norrmännens hjärta.
Fremskrittspartiet har visserligen ett bredare program än Sverigedemokraterna, men kärnan är lika fullt invandrarfientligheten. Skavlan ställde inga frågor om detta.
Någon svensk eller norsk gäst med invandrarbakgrund var för säkerhets skull inte inbjuden. Men vad var tanken med att bjuda in Eva Dahlgren, och varför tackade hon ja? Fremskrittspartiet är emot samkönade äktenskap. Ville redaktionen bara att gästerna skulle känna sig obekväma med varandra? Och vad var i så fall poängen med det?
Paret Hagen kunde hursomhelst bekräfta att utfrysning är det sämsta sättet att bemöta högerpopulistiska partier - det vinner de bara röster på. Så hav tröst Jimmie Åkesson - snart sitter du hos Skavlan, snart får du leka arga leken med Kristian Luuk, snart får du dansa med kossor, tja-la-la-la.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag