Nils Schwartz: Bjästaborna lär få svälja sin egen medicin framöver

Publicerad
Uppdaterad
Det röda himlafenomen som alltsedan niotiden på onsdagskvällen syns över Örnsköldsviks kommun är inte ett ovanligt praktfullt norrsken, utan den skammens rodnad som steg upp från invånarna i kommundelen Bjästa när "Uppdrag granskning" var slut.
Och de där människorna med höga konformiga huvudbonader som i dag ses smyga längs omvägar i Bjästa är inte övervintrade stjärngossar, utan prästen i kyrkan, rektorn för skolan och ledaren för fritidsgården.
I Bjästa har tusentals människor utsatt ett 14-årigt våldtäktsoffer för kollektiv mobbning - på gatorna och på nätet - tills hon tvingades fly bygden, medan den 16-årige förövaren hyllades som hjälte. I en enligt prästen "fin och tyst demonstration" delade han ut blommor till sina klasskamrater på skolavslutningen i kyrkan och applåderades. Varpå han under festen senare på kvällen våldtog en flicka till. Och vad sa prästen då? "Stackars pojke". Rektorn och fritidsledaren förhöll sig "neutrala" medan de verbala övergreppen mot våldtäktsoffren blev allt grövre.

Reportaget anklagade inte "de sociala medierna" för Bjästabornas mänskliga ynkedom. Och det gjorde man rätt i. Nätet i sig har ingen skuld. Byskvaller har alltid funnits. Men det går inte att komma ifrån att nätet förstärker viskningar, mångfaldigar rykten, hetsar fram språkliga förlöpningar.
Bjästaborna lär få svälja sin egen medicin framöver. Tyvärr. Ord som "skam" och "ynkedom" är fullt tillräckliga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag