Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Netflix 2019: 50 bästa serierna – nya och gamla

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS X00030

Vill du se de bästa tv-serierna i Netflix utbud 2019? 

Då har du kommit helt rätt. 

Här finns betyg på de 50 bästa gamla och nya tv-serierna hos Netflix. 

https://youtu.be/YHcKoAMGGvY

Russian Doll 

Nadia gör sig redo. Går på fest. Dör. Nadia får panik. Går på fest. Dör. Nadia förstår inte vad som händer. Går på fest. Dör. Nadia försöker överleva. Gör något annat. Dör. Ja, Nadia har en jobbig ”Måndag hela veckan”-kväll och natt, och inte blir det bättre av att varje gång hon dör så vaknar hon upp stående vid sitt handfat, redo att gå på fest och sedan, troligtvis, dö. 

Natasha Lyonne, känd från ”Orange is the new black”, spelar huvudrollen och är även en i den upphovstrio som också består av Amy Poehler och Leslye Headland. 

Alla tre är exekutiva producenter för serien, medan Headland och Lyonne även har skrivit manus.  Natasha Lyonne, Jamie Babbit och Headland regisserar de åtta avsnitten. 

De åtta avsnitt som ”Russian dolls” första säsong är enastående och lockar tittaren med frågor både stora och små; efter ett tag är det depression, trauma och den mäktiga kraften som är vänskap som står i tematiskt fokus. Även om vissa av seriens idéer inte är originella, är de utförda med sådan stil och finnes att belöningen är riklig. Dessutom har serien skärt bort allt överflödigt fett - första säsongen landar runt fyra timmar. 

Planet Earth

Den blå planeten

Life 

Frozen planet 

”Planet Earth” är en dokumentärserie som trycker ner dig i soffan, tejpar fast armar, ben och rygg och sedan sitter du där tills du har sett alla elva avsnitt. Likadant ter det sig med ”Den blå planeten”, ”Life” och ”Frozen planet”. Väntar gör ”Our planet”, en ny naturdokumentärserie som har premiär 5 april på Netflix. 

Serien har skapats i samarbete med WWF och Silverback Films, vars regissör Alastair Fothergill ligger bakom ”Planet Earth” och ”Blue Planet”. David Attenborough är lyckligtvis berättarröst.

https://youtu.be/5pLCmLgjiJ8

Hundar 

Inte helt oväntat är den här dokumentärserien sockersöt och supergullig, men också hjärtskärande och emotionellt utmanande. ”Dogs” handlar så klart om  hundar, men också om livet; hur vägen framåt kan vara en evig holmgång, trots lycka och kärlek. Här finns sex fristående avsnitt med fokus på dynamiken mellan människa och hund, samt betydelsen de fyrbenta vännerna kan ha. 

The Crown

4 getingar

Peter Morgans serie om drottning Elizabeth II och den brittiska monarkin hade premiär på Netflix i november 2016. Claire Foy gör en nyanserad gestaltning av regenten i två säsonger, samtidigt som manus, regi, kostym, scenografi håller högsta klass. Seriens tredje säsong har premiär någon gång under 2019. Då gör Olivia Colman rollen som Elizabeth II. 

Netflix har bekräftat att man beställt ytterligare en säsong, den fjärde, av ”The Crown” samtidigt som man planerar för två omgångar till efter det.

The Americans

Det absolut bästa och genomgående mest kvalitativa som går att hitta i tv-väg efter det att ”Mad men”, ”The Sopranos”, ”The Wire” och ”The Shield” gått i graven. Keri Russell och Matthew Rhys gör huvudrollerna i seriens sex säsonger. Den sista av dessa saknas i skrivande stund på Netflix, men blir tillgänglig 28 februari 2019.  

Breaking bad 

I många stunder ett mästerverk, men också en serie som har svagare delar. Det kan vara svårt att trilla in huvudstupa i första säsongen, men med tid kommer belöning. Den femte och sista säsongen - hela serien finns i Netflix utbud - innehåller dessutom ”Ozymandias”, ett av de bästa tv-avsnitten någonsin.  

Better Call Saul 

4 getingar

Efter ”Breaking bad” fortsatte Vince Gilligan och Peter Gould med en ny serie i samma universum. Första säsongen utspelar sig 2002, sex år innan ”Breaking bad” drar igång. I centrum: Bob Odenkirk som Jimmy McGill, advokaten som senare kallar sig Saul Goodman. I skrivande stund - februari 2019 - finns seriens fyra säsonger tillgängliga. 

Mad men 

I Matthew Weiner finns en röd tråd från ”The Sopranos” till ”Mad Men”. Han var en i manusgänget som skrev om familjen Soprano och han är upphovsman till ”Mad Men”, en serie som utspelar sig mellan mars 1960 och november 1970. På Netflix finns seriens alla sju säsonger. 

Investera tid och tanke så du får fog att ifrågasätta rollfigurernas påståenden om sig själva och andra i deras närhet samt på riktigt känna skillnaden mellan den bild som personerna i ”Mad men” visar utåt och vad de faktiskt känner inombords; ett relationspsykologiskt spel som aldrig förmedlats och gestaltats bättre än just i ”Mad Men”. 

Bodyguard 

I huvudrollen finns Richard Madden, känd från bland annat ”Game of thrones”. Madden spelar David Budd, tidigare militär, numera polis, som efter att ha avvärjt ett terrorattentat på ett pendeltåg på väg till London blir livvakt till inrikesministern Julia Montague. Som konspirationsthriller levererar ”Bodyguard” exakt det den ska i fem avsnitt – vore det inte för avslutningens tillgjorda tvärvändning och dess bistra brist på jämnvikt hade serien fått full pott. 

Altered carbon 

Tematiken är inte ny och influenserna stundvis övertydliga, men ”Altered Carbon” hittar ett sätt att leka med genren som är fantasifullt, tilltalande och sträcktittarvänligt. Storsatsning baseras på Richard K. Morgans cyberpunkroman från 2002 och har Joel Kinnaman i huvudrollen. 

Kan upplevas som komplex, men det är själva tjusningen med serien som till syvende och sist är en traditionell deckarhistoria i sci-fikläder; tänk Raymond Chandler, ”Blade Runner” och ”The Matrix” – här finns till och en scen där tankarna omedelbart går till Agatha Christie. En andra säsong är beställd, då utan Joel Kinnaman. 

Dark 

Netflix första tyska originalserie upplevs bäst när den sköljer över dig, när du vågar dyka under vågorna och hålla andan. Det gäller alltså, som alltid, att acceptera premissen: seriens nutid är 2019 och vi befinner oss i den tyska staden Winden. Två barn försvinner. Dubbelliv avslöjas och mellan fyra familjer finns en röd tråd som utgörs av komplicerande relationer. 

Även 1986 och 1953 har liknande försvinnanden skett i det lilla tyska samhället, där alla tycks känna alla, men ändå inte. Självklart finns ett kärnkraftverk i mixen, precis som läskiga grottor och en snubbe som gillar att traska i skogen med nerdragen huva. ”Dark” är ett ambitiöst projekt där varje sekund andas allvar och ett slags tyskt sterilt ansvar för berättelsens kärna.

https://youtu.be/o308rJlWKUc

Sex education 

”Sex education” använder sex som ett berättartekniskt grepp för att låta sina rollfigurer upptäcka vad de vill, vilka de är samt hur de kan och bör förhålla sig till andra människor. Här är sex inte ett ”problem” och långt från något som det viskas om, utan en naturlig del av livet. 

I de olika berättelserna finns plats för fantasi, längtan, könsjukdomar, kärlek, aborter, svartsjuka samt kampen mellan förväntningar och verklighet – det som binder dem samman är rätten till sin egen kropp, sina egna upplevelser och att vara sig själv, vilka fel, vilken bakgrund, vilken hudfärg, vilken sexualitet man än må ha. 

Bland andra Gillian Anderson, Asa Butterfield, Mikael Persbrandt, Emma Mackey och Ncuti Gatwa medverkar i serien. 

The Haunting of Hill House 

4 getingar

Lite rörig till en början, men fortsätt titta, för tämligen snabbt tar en vaggande känsla över som gör att det tv-universum Mike Flanagan skapat landar nästan helt rätt; ”The Haunting of Hill House” är ett smart konstruerat familjedrama där det enkla visar sig vara emotionellt och psykologiskt komplext, där storybågar tar vägar som först verkar omöjliga samtidigt som Flanagan med små medel bygger spänning som vid väl valda tillfällen skräckexploderar. 

BoJack Horseman 

En animerad serie som bara blir bättre och bättre. ”BoJack Horseman” innehåller mängder av fantasifulla vändningar och överraskningar som får hjärnan att kämpa på högvarv. Bland de skådespelare som lånar ut sina röster till rollfigurerna i animerade ”BoJack Horseman” finns bland andra Will Arnett, Aaron Paul och Alison Brie. 5 säsonger finns tillgängliga. Alla avsnitt är mer än sevärda. 

Maniac 

Serien med Emma Stone och Jonah Hill bubblar av originalitet och känsla och är kul att titta på och följa från start till mål. Här dras man med, hejar, undrar, analyserar, tänker och blir underhållen. ”Maniac” är ögongodis och tio avsnitt som omfamnar olika genres och inte tvekar att hoppa från den ena till andra, men aldrig så att det blir rörigt eller svårt att hänga med. 

Som fundament finns en berättelse om vänskap, kärlek och familj, så även om slutet är förväntat spänner ”Maniac” bågen, siktar överallt och träffar rätt nästan hela tiden.  

Master of none 

”Master of none”, Emmy-belönad för ett avsnittsmanus i första säsongen, är skapad av Aziz Ansari och Alan Yang och stundvis unik i ton och sättet som serien attackerar handlingen. Två säsonger finns tillgängliga på Netflix. En aning ojämn, särskilt i andra säsongen,  men väl värd varje investerad minut. 

The Good Place 

Kristen Bell spelar Eleanor Shellstrop. Hon har nyligen gått bort, men hamnat fel; Eleanor skulle till helvetet, men landade i himmeln. Hon är en hemsk person. Problem alltså för Michael, spelad av Ted Danson, som är arkitekten bakom The Good Place, eller det som vi allmänt kallas himmeln. 

Här återförenas varje person med sin själsfrände, även om man aldrig träffats när man levde. Här är allt perfekt och städat och roligt och kamratligt. Tills Eleanor dyker upp vill säga. ”The Good place” är en perfekt komedi. Mike Schur har skrivit en luftig serie som utvecklas, överraskar och vars andra säsong aldrig tycks dyka upp på Netflix i Sverige. Den första kan man i alla fall se om hur många gånger som helst. 

Mindhunter 

David Finchers serie utspelar sig 1979 och när två FBI-agenter - de spelas av Holt McCallany and Jonathan Groff - intervjuar inspärrade seriemördare i hopp om att svaren och sedermera analyserna ska kunna stoppa framtida mord. Serien baseras på boken ”Mind Hunter: Inside the FBI´s elite serial crime unit” och är en berättelse där det krävs att man ser de tio avsnitten för att till fullo uppskatta vad det handlar om. 

”Mindhunters” uppbyggnad speglar också agenter arbete, som är sorgligt, utmanade och påfrestande. Klickar man som tittare inte med serien direkt: ge den ytterligare några chanser. Det är det värt. 

Happy Valley

En av de allra bästa och i Netflix utbud finns de tolv avsnitt som är ”Happy Valley”. Huvudrollen spelas av Sarah Lancashire, och hennes gestaltning är sådan som känns både när raseriet tar över hennes ögon och när paniken vill ut ur hennes mun. ”Happy Valley” är lika beroendeframkallande som serien är påfrestande, så se upp om du försöker sträcktitta.

 

LÄS MER: Så laddar du ner filmer och serier från Netflix 

 

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson 

Ryan Murphys ”American horror story” finns också i Netflix utbud, men det är ”The People v. O.J. Simpson” som är serieskaparens homerun. Åtta avsnitt av högsta klass med en ensemble som inkluderar Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, Sterling K. Brown samt John Travolta och Courtney B. Vance. 

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv 

Utropstecken. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” baseras på Lemony Snickets (han heter egentligen Daniel Handler) böcker med samma namn och handlar om syskontrion Baudelaire. När Violet, Klaus och Sunny förlorar sina föräldrar i en eldsvåda tvingas de skydda sig från lurendrejaren och självförhärligande skådespelaren Count Olaf. Han är ute efter syskonens förmögenhet, blir deras förmyndare och därmed kan berättelsen sparkas i gång på riktigt. 

På alla sätt en sevärd serie, vars fyra säsonger känns för lite men samtidigt perfekt. Och: tro inte att alla berättelser slutar med att perfekt rosett på paketet. 

You’re the worst 

Stephen Falk har skapat och skrivit och regisserat något så unikt som en serie där huvudpersonerna är hemska, ofta riktigt elaka, personer, men utan att den som tittar tappar sitt engagemang och sympati för dem. ”You’re the worst” är en komediserie som inte är komediserie, en romantisk komedi som inte är en romantisk komedi, en dramaserie som inte är dramaserie. Samtidigt är det en serie som inte har problem med varken komediserier, romantiska komedier eller drama; ”You’re the worst” är helt enkelt ”You’re the worst” och det finns få andra serier som är som ”You’re the worst”. 

Fyra säsonger finns på Netflix. Den femte och sista säsongen sänds i skrivande stund i USA. 

GLOW 

”GLOW” öppnar med ett avsnitt som kramar om och tjuvsparkar på smalbenet; det är ett avsnitt som gör nästan allt för att få uppmärksamhet förutom att spexa eller göra sig till. Det är välgjort och mysigt och påträngande och roligt och intressant och snyggt och drar till och med fram en hel del skratt. 

Det är här vi får träffa Ruth Wilder (Alison Brie), arbetslös och kämpande skådespelare i Los Angeles. Året är 1985. Ruth vill mycket, mer än de flesta. Ödet vill annat. Sam Sylvia (Marc Maron) är en b-filmsregissör – mest kända film: ”Blood disco” – som nu ska arbeta med något som heter ”GLOW”, en akronym för ”Gorgeous Ladies of Wrestling”. Här hamnar Ruth och så kan äventyret börja. 

Fab 5 

 

”Fab 5” eller ”Queer Eye”, som är den engelska titeln på Netflix originalserie, är en reboot av ”Queer Eye for the Straight Guy”. Antoni Porowski, Tan France, Karamo Brown, Bobby Berk och den oefterhärmliga Jonathan Van Ness lyckades bättre än originalet på alla sätt. Dessutom: i den andra säsongen utvecklas formatet så att även kvinnor och transpersoner inkluderas; ett slags inre revolution för serien som har mycket mer att säga och berätta än vad man som tittare först tror är möjligt. 

Säsong 3 har premiär i mars 2019.

Making a murderer 

Det var 2005 som Moira Demos och Laura Ricciardi läste en artikel om Steven Avery. Han hade suttit 18 år i fängelse, oskyldigt dömd för sexuellt övergrepp och mordförsök. DNA-bevisning frikände honom. Avery stämde sedan Manitowoc Countys sheriffkontor och distriktsåklagare på 36 miljoner dollar. Sista oktober 2005 försvinner Teresa Halbach. 

Tolv dagar senare grips Steven Avery efter att Halbachs bil och benbitar hittas på hans mark. Moira Demos och Laura Ricciardi blir fascinerande av historien. I tio år jobbar de med det material som blev ”Making a murderer”, dokumentärserien hos Netflix. 

Första säsongen hade premiär i december 2015. I oktober 2019 landade andra säsongen - den omgången svänger inte lika mycket som föregångaren, men det är meningen. ”Making a murderer” säsong 2 bör vara långsammare med färre tvärvändningar, då tempot och upplägget speglar takten i det amerikanska rättssystemet. Jag föredrar andra säsongen, som på grund av seriens framgångar väljer pedagogisk kunskap som tyngd i stället för sensations halkiga rutschbana som språngbräda. 

För hur som haver när det gäller vem som är skyldig eller inte, vad som skett eller inte och vad som händer i framtiden, så är mordet på Teresa Halbach en tragedi vars ringar på vattnet nu omfattar så många personer att varken glädje, triumf eller någon slags vinning är möjlig.   

Brooklyn Nine-Nine 

En av de absolut bästa moderna komediserierna har naturligtvis en strålande ensemble, eftersom det största misstaget många komediserier gör är att förlita sig på att en eller två stjärnor ska kunna bära allt. 

I ”Brooklyn Nine-Nine” kan vem som helst i huvudensemblen bära upp ett avsnitt och därför är det här även en serie som aldrig blir tråkig. Fyra säsonger finns hos Netflix i Sverige. Se allt.  

Wanderlust 

Joy (Toni Collette) skadades nyligen i cykelolycka och har inte känt lust för sänghalmen. Alan (Steven Mackintosh) tror att det bara är en ursäkt och att Joy inte är attraherad av henne längre. Sedan och efter två händelser som påverkar Joy och Alan mer än de tror: skulle det fungera om de träffade andra människor för tillfredställelse men fortsätter att vara gifta? 

”Wanderlust” är Toni Collettes show och sex avsnitt som har ett ärligt förhållningssätt till sex och relationer, vilket också är vad som är avgörande när seriens handling faller in i nära nog stereotypiska vägar framåt efter ett tag. Ändå: väl värd din tid. 

The End of the F***ing World 

Rolig, våldsam, romantisk och underbar. Baseras på serietidningen av Charles S. Forman och följer Alyssa (Jessica Barden) och James (Alex Lawther) när de åker på ett slags roadtrip för att hitta Alyssas far efter att hon bråkat med sin mor. 

En tour de force som på ett utmärkt sätt placerar svart humor och indiefilmens visuella uttryckssätt på vågen och hittar en balans som gör det svårt att sluta titta. 

Jane the Virgin 

”Jane the Virgin” baseras på ”Juana La Virgen”, en telenovela från Venezuela och handlar om Jane Villanueva (Gina Rodriguez). Hon gillar ordning och reda, hon är kär i sin pojkvän och hon är, som titeln tar fasta på, oskuld. Hela hennes liv vänds därför upp och ner efter ett besök hos gynekologen, där hon av misstag blir inseminerad och, visar det sig senare, gravid. 

I Netflix utbud finns fyra säsonger.

https://youtu.be/zBV00x4xMrU

Unbreakable Kimmy Schmidt 

Tina Fey och Robert Carlock är duon bakom ”Unbreakable Kimmy Schmidt”, där Ellie Kemper, Tituss Burgess, Jane Krakowski och Carol Kane spelar huvudrollerna. Seriens premiss: efter 15 år släpps Kimmy Schmidt fri från en underjordisk och halvgalen sekt och nu ska starta om sitt liv i New York. 

Nästan allt är briljant. ”Unbreakable Kimmy Schmidt” bjuder på fyra säsonger och alla finns på Netflix. 

Rectify 

Tålamod är ett ledord när det gäller ”Rectify”: Här sägs inget onödigt, här är dialogen sparsam medan serien visuellt utmanar med kameravinklar som ständigt har betydelse. ”Rectify” är poetiskt långsam och tar aldrig den förutsägbara vägen. 

I Netflix utbud finns seriens fyra säsonger. 

Black Mirror 

En topplista med de bästa tv-serierna hos Netflix kommer oundvikligen innehålla Charlie Brookers ”Black Mirror”. Här är avsnitten fristående, samtida och med örat mot marken samt en blick mot framtiden. Samtidigt handlar ”Black Mirror” ständigt om människor, hur vi fungerar och vad vi är villiga att utsätta andra och/eller oss själva för. 

Brasklappen är naturligtvis att ett fåtal avsnitt inte håller hela vägen, samtidigt som detta vägs upp av övriga avsnitts fenomenala höjd. Däremot: satsa inte på filmen ”Black Mirror: Bandersnatch” allra först. Den är visserligen tekniskt imponerande och fin inblick i interaktivt berättande, men å andra sidan aldrig lika emotionellt tillfredsställande och utmanande som övriga ”Black Mirror”-avsnitt.  

Five came back: Hollywood och andra världskriget 

Makalös serie i tre delar regisserad av Laurent Bouzereau och baserad på Mark Harris bok ”Five came back: A story of Hollywood and the Second World War”. I centrum står Hollywood-legendarerna Frank Capra, John Ford, William Wyler, John Huston och George Stevens, fem regissörer som avbröt sina karriärer för att på plats dokumentera vad som hände under andra världskriget. 

I dokumentärserien guidar Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Guillermo del Toro, Paul Greengrass och Lawrence Kasdan tittarna, medan Meryl Streep agerar berättarröst. 

Peaky Blinders 

Bombastisk, underhållande, kul. Utspelar sig i efterdyningarna av första världskriget. I centrum: familjen Shelby, som bor i Birmingham. ”Peaky Blinders” förlitar sig på ett slags genreklichéberättande, och därför är det seriens skådespelare och hur de jobbar som ensemble som är grejen. 

När berättelsens taggtråd inte är lika skarp som vanligt är det också sådant som kostym och scenografi som räddar ”Peaky Blinders”. Fyra säsonger finns hos Netflix. Den femte omgången förväntas ha premiär under 2019. 

American Vandal 

En serie som bäst beskrivs som en satirisk version av true-crimedokumentärer. Samtidigt är ”American Vandal” en komedi: i första säsongen gör Peter Maldanaldo (Tyler Alvarez) en dokumentär om Dylan Maxwell (Jimmy Tatro), som stängts av från skolan efter att han ska ha sprejat penisbilder på lärarnas bilar. 

Den andra säsongen, där avföring står lite för mycket i fokus, är inte lika bra, men har mer att säga. I vilket fall: har man några timmar över är ”American vandal” ett utmärkt sätt att få tiden att gå. 

Alias Grace 

Lyckas under sex avsnitt fånga essens av Margaret Atwoods roman. Ett historiskt tv-drama som har ständigt fortsätter att vara relevant. Baseras på en verklig händelse från mitten av 1800-talet när Grace Marks (Sarah Gadon) dömdes för mordet på två personer. 

Mary Harrons regi och Sarah Polleys manus är modernt på ett sätt som tydliggör rollfigurerna, men samtidigt håller dem i ett slags beroendeframkallande dimma. 

Crashing 

Brittisk serie om ett gäng polare som bor i ett vad som tidigare var ett sjukhus. Alltid briljanta Phoebe Waller-Bridge är upphovskvinna och även om premissen känns igen från andra sitcoms lyckas ”Crashing” under sina sex avsnitt ge rollfigurerna överraskande mycket djup, samtidigt som seriens ton ständigt skifter och inget slutar som man först tror. 

Crazy ex-girlfriend 

En musikalkomedi som spelar på den romantiska komedins alla strängar. Rebecca Bunch (Rachel Bloom) är en advokat som lämnar karriär och New York för att flytta till West Covina i Kalifornien i hopp med att få ihop det med sin första kärlek Josh (Vincent Rodriguez III). 

Musikalnumren är bombastiska, underhållande, roliga och ett slags homage till olika musikgenres samtidigt som referenser till klassiska filmer droppas både här och där. Fyra säsonger finns på Netflix. 

Salt fat acid heat 

Samin Nosrat bok ”Salt Fat Acid Heat” kom 2017 och handlar om att de fyra koncepten är det grundläggande när man lagar mat. I Netflix originalserie åker Samin Nosrat världen över för att testa sin idé. Det härliga och det som gör ”Salt fat acid heat” så givande är att Samin Nosrat trots sin kunskap ständigt är nyfiken och vill lära sig mer. Hennes förhållningssätt och engagemang smittar och gör det svårt att sluta titta. 

Sherlock 

Benedict Cumberbatch och Martin Freeman, men framför allt Mark Gatiss och Steven Moffat, tog Sherlock Holmes in i 2000-talet med bravur. Alla 13 avsnitt av ”Sherlock” finns tillgängliga hos Netflix, men sannolikheten att det blir fler är liten. Dels beror det på Cumberbatchs och Freemans filmframgångar och dels beror det på Gatiss och Moffat menar att det är svårt att hålla kvaliteten på samma höjd skulle de fortsätta. 

Duon jobbar för övrigt med en ny miniserie baserad på Bram Stokers ”Dracula”, som förväntas ha premiär 2020 på Netflix. 

Chef’s Table 

Matlagning som konst, världsberömda kockar som superhjältar och en dokumentärserie som stundvis får det att vattnas i munnen. Samtidigt blir ”Chef’s Table” aldrig bättre än de som medverkar: Ett avsnitt kan fascinera, medan ett annat får smöret att smälta i tristess. 

Ändå: Här finns bra berättelser om riktiga människor, här finns maten och dessutom kan dokumentärmakarna knepen så att det aldrig blir störande när känslokranen går från varmt till kallt och sedan tillbaka igen.

Ugly delicious 

Vad är autentiskt och behöver något vara autentiskt för att vara gott? I ”Ugly delicious” åker matlagningens rockstjärna David Chang runt i världen för att undersöka hur olika kulturer har format och omformat olika maträtter. Exempel: första avsnittet handlar om pizza och hur pizzan har rest från kontinent till kontinent och förändrats. En pizza i Italien är inte en pizza i USA och en pizza i Sverige är inte detsamma som en pizza i Japan. 

David Chang är inte med hela tiden, men hans intensitet och personlighet ger serien den dynamik som krävs för att stå ut. 

 

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k

 

Derry girls 

En fantastisk pärla, som utspelar sig på 90-talet i ett litet jörn av nordvästra Irland. Ensemblen ger serien flygande energi till alla sex avsnitt, samtidigt som det är seriens huvudperson, spelad av Saoirse-Monica Jackson, som ständigt tar fokus: hennes gummiansikte rymmer så många olika uttryck att skrattet lätt fastnar i halsen. 

”Derry girls” är en serie som är varsamt underhållande, med tjocka och tunna skämt som skjuts i väg med full kraft och nästan hela tiden. Lyckligtvis undanhåller huvudmanusförfattaren Lisa McGee sentimentaliteten och nostalgin till exakt rätt ögonblick och då portionerar hon ut känslorna i exakt rätt sorts doser. 

London spy 

En miniserie på fem avsnitt som har flera olika sorters tilldragande personlighetsdrag. Det här är en serie som inte har bråttom, en kärlekshistoria maskerad som en spionthriller där känslorna hittas i det som inte sägs. 

Regissören Jakob Verbruggen vet exakt hur han ska hantera varje scen för maximal effekt, medan Tom Rob Smiths manus är ombytligt och håller intresset uppe genom ett slags skifte i varje avsnitt. Slutet är långt från perfekt, men resan dit är mödan värd. 

River 

Stellan Skarsgård spelar huvudrollen i den brittiska serien om en udda polis på jakt efter en mördare. Låter det som alla andra crimeserier du har sett? Då har du inte sett ”River”, där Skarsgård är briljant och som är en serie som lyfter tack vare sin fina twist, som dessutom avslöjas tidigt i serien. 

Dessutom: den oefterhärmliga Nicola Walker, vars scener med Skarsgård är sådana man bara drömmer om att få se.

https://youtu.be/hMANIarjT50

La Casa de Papel 

Beroendeframkallande i kubik. Den spanska serien är enligt Netflix själva streamingtjänsten mest sedda icke-engelskspråkiga serie och blev snabbt ett globalt fenomen när den hade premiär internationellt. Serien sänds i två säsonger i Spanien. 

Netflix köpte sedan de globala rättigheterna och delade upp avsnitten så de blev fler, men också kortare. ”La Casa de Papel” hade premiär i slutet av 2017 i Sverige och i oktober 2018 började inspelningen av tredje säsongen. 

Last chance U 

Jag kan nästan ingenting om amerikansk fotboll. Jag kan uppskatta amerikansk fotboll, men blir oftast uttråkad, främst eftersom jag inte kan något om amerikansk fotboll. Däremot älskar jag dokumentärserien ”Last chance U” som, just det, på ytan handlar om amerikansk fotboll. Så här: ”Last chance U” handlar om människor som försöker vinna, om vilja och en närmast unik inställning till livet. 

Lika besatta som huvudpersonerna i ”Last chance U” är, lika besatt kommer du att bli när du börjar titta. 

The Staircase 

När det kommer till true-crimedokumentärer är det här originalet. Jean-Xavier de Lestrade berättar om rättegången mot Michael Peterson. ”The Staircase” hade premiär 2004. Mer än tio år senare köpte Netflix rättigheterna samtidig som producerade tre nya avsnitt. De är inte lika träffande bra som de första, men binder samman historien på tillfredsställande sätt. 

Big mouth 

Knasig, nördig och barnslig animerad serie om puberteten, men samtidigt bland det roligaste som finns att se på Netflix. Manusförfattarna har fingertoppskänsla och gör att allt känns fel men ändå rätt. 

Dessutom och avgörande: bland röstskådespelarna finns bland andra upphovsmannen Nick Kroll, Fred Armisen, Jason Mantzoukas, David Thewlis och framför allt Maya Rudolph. Den senare spelar Hormonmonstret, vilket säger mycket om vilken sorts serie det här är. Två säsonger och ett specialavsnitt finns att titta på. 

Monty Pythons flygande cirkus 

Och nu för något helt och väldigt annorlunda. ”Monty Python’s flygande cirkus” är en sketchserie som sändes mellan 1969 och 1973 och som är provokativ, löjlig, underlig, knasig, surrealistisk och som siktar och träffar rätt nästan hela tiden. 

Att Graham Chapmans, John Cleeses, Eric Idles, Terry Jones, Michael Palins, Terry Gilliams serie fortfarande håller är ett bevis på dess kvalitet och hur unik den flygande cirkusen var och är. 

Så tolkar du Expressens getingbetyg

 Världsklass

 Mycket bra

 Bra

 Godkänd

 Underkänd

 Usel

LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang 

LÄS MER: 25 Oscarbelönade filmer på Netflix

LÄS MER: 16 romantiska filmer på Netflix