Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Netflix: 15 klassiker du måste ha sett

Hugh Grant och Julia Roberts i ”Notting Hill”. En sann klassiker i Netflix utbud. Foto: - - / FILMBOLAG COLUMBIA

Ibland är det roligt att se en film eller tv-serie som är så ny att ingen annan du känner har sett den.

Men andra dagar vill man bara se en klassiker, något som setts och älskats av tittare i flera år, eller kanske generationer.

Här är de 15 av de mest omtyckta klassikerna i Netflix utbud sommaren 2019 – med trailer så blir valet enklare.  

Du vet vad du får med en klassiker. Å andra sidan har den lyckats motstå tidens vassa tänder och kan fortfarande leverera. En bra story ska klara detta.

https://youtu.be/4RI0QvaGoiI

Notting Hill 

Den klumpige resebokhandlaren William Thacker råkar spilla apelsinjuice på Hollywoodstjärnan Anna Scott och tycke uppstår. Eller? Många minnesvärda scener och replikskiften där Storbritannien möter USA. Både Hugh Grant och Julia Roberts gör minnesvärda rollprestationer i filmen från 1999. Betyg på IMDB: 7,1. 

https://youtu.be/s7EdQ4FqbhY

Pulp Fiction 

Quentin Tarantinos genombrottsfilm från 1994 med bland andra Uma Thurman och John Travolta. Olika människoöden vävs ihop, där allt snurrar runt maffiabossen Marsellus Wallace och två lejda mördare, en ung flickvän, en boxare på dekis och två okontrollerbara rånare som kallar varandra ”Pumkin” och ”Honey Bunny”. Mycket 50- 50- och 70-talsmusik. Betyg på IMDB: 8,9. 

https://www.youtube.com/watch?v=l13yPhimE3o

Dum och dummare 

Två korkade kompisar ger sig ut på en galen bilresa genom USA för att återlämna en väska full med pengar till dess rättmätiga ägare. Följer en komeditradition som startade med Helan och Halvan på 1920-talet. Betyg på IMDB: 7,3.  

https://www.youtube.com/watch?v=89Kq8SDyvfg

Jakten på lycka 

En ensamstående pappa får vårdnaden om sin son efter skilsmässan. Han jobbar och sliter, men det räcker inte. Han får sparken och kastas ut från lägenheten. Tillsammans med sin son tvingas de leva på gatan, men han har inte gett upp sin dröm. Betyg på IMDB: 8,0. 

https://www.youtube.com/watch?v=jawVxq1Iyl0

Léon 

 En lönnmördare i New York får motvilligt ta hand om en hämndlysten tolvåring vars familj mördats av en korrupt polis. En av den franske regissören Luc Bessons mest uppskattade filmer med Jean Reno och en ung Natalie Portman i huvudrollerna. Från 1994. Betyg på IMDB: 8,6. 

https://www.youtube.com/watch?v=PYPK3jPZkYI

Bridget Jones dagbok

Renée Zelweger, Colin Firth och Hugh Grant spelar huvudrollerna i filmen om Bridget Jones som har svårt att hitta den rätte. Väldigt brittisk feel good, romcom. Betyg på IMDB: 6,7. 

https://youtu.be/qVMyknlL36M

The Blues Brothers 

Klassisk musikfilm från 1980, baserad på två karaktärer i komediserien Saturday night live. Jake och Elwood Blues (John Belushi och Dan Aykroyd) har fått ett uppdrag av Gud. De ska återförena bandet för ett sista gig som ska betala en skatteskuld på 5 000 dollar som hotar det katolska barnhemmet de växte upp i. Många av tidens stora artister är med. Betyg på IMDB: 7,9. 

https://youtu.be/B_1MVsjgccg

The Sound of music 

Musikal av Rodgers och Hammerstein med Julie Andrews som vill bli nunna, men som inte lyckas tygla all sin energi. I stället skickas hon ut för att bli nanny åt de sex barnen i familjen von Trapp. Sång, dans och flykt från nazister utlovas. Betyg på IMDB: 8,0

https://youtu.be/Wz719b9QUqY

Psycho 

Alfred Hitchcocks klassiker från 1960 har inte tappat något, förutom den spoiler alla tycks känna till innan de ser filmen. Hitchcock var uppburen brittisk regissör i Hollywood. ”Det är inte svårt att göra en bra film om man har gott om pengar”, sa kritikerna. Så Hitchcock antog utmaningen (om det fanns en) och gjorde en lågbudget-film som gått till slasher-historien. 

https://youtu.be/eogpIG53Cis

Blade runner 

Science-fiction-dystopi från 1982, som utspelar sig i en nära framtid, 2019. Människan har kolonier på andra planeter där replikanter, fabrikstillverkade människor, arbetar. När fyra replikanter stjäl ett rymdskepp och tar sig till jorden måste huvudpersonen Deckard, spelad av Harrison Ford, döda dem. Betyg på IMDB: 8,2.