Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Näslund: Det kan man nästan cykla 30 mil för

Anders som cyklar Vätternrundan i "En klassiker".
Foto: SVT

I "En klassiker" i SVT går svetten, viljan och känslorna genom rutan.

Anders Gyhlenius extra tuffa lopp och intensiva livsglädje lär inte lämna någon oberörd.

En dokumentärserie i fem delar om några personer som ska försöka genomföra en så kallad svensk klassiker är en bra idé och helt i tiden. I dag vill nästan alla vara med i stora lopp, och att under ett år klara av Lidingöloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Vasaloppet är något många drömmer om. Andra nöjer sig med att fascinerat titta på.

Och faktum är att det också går att göra tv av alla dessa mil.


Första avsnittet var en lång och blöt Vätternrunda där fukten, regnet och kylan kändes även i torra tv-soffor. Men trots punktering, krockar och farligt mörker fanns den största dramatiken vid sidan av loppet.

De medverkande har alla sina historier om varför de utsätter kroppen för detta kraftprov, men här finns en berättelse som sticker ut och berör oerhört.


I programmet heter han i sann såpatradition bara Anders, 60, men många känner redan till den aktive Ikeachefen som fick veta att han hade svår cancer för ett par år sedan. Han är den mest rutinerade av de medverkande och lyckades i första avsnittet genomföra sin trettiofemte Vätternrunda, trots sjukdomen.

Det var fantastiskt att se hur hans vän hjälpte honom genom loppet och väldigt vackert med hustrun som peppade längs med vägen. Själv utstrålar Anders en enorm livsglädje och tacksamhet.

Jag ser fram emot att följa honom och de fyra andra vidare i utmaningen. "En klassiker" låter ofta bilderna tala och vi slipper en speaker som skriver oss på näsan.

Det kan man nästan cykla 30 mil för.