Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marie Agerhäll: Allt du inte visste om proffset i Dips

Mimmi, omgiven av hennes trainees. De hamnar i den ena jobbiga situationen efter den andra.
Foto: LUKAS BACKLAND/SVT
Mimmi löser ett problem på UD med sprit.
Foto: LUKAS BACKLAND/SVT
Fel flagga? Hur ska vi fixa det?
Foto: LUKAS BACKLAND/SVT
Jens Stråhle har noll koll på världen. Men föräldrarna är diplomater…
Foto: LUKAS BACKLAND/SVT

Serien är ett av de mest strömmade tv-programmen på SVT Play.

Nu visas ”Dips” i SVT1 på bästa sändningstid.

Klockan 22.00 på fredagar är det dags för komedin där tre inkompetenta medarbetare på utrikesdepartementet ställer till med den ena diplomatiska krisen efter den andra. En serie skriven och regisserad av Marie Agerhäll.

Vad är Dips?

”Dips” är en komediserie i sex delar på SVT Play och som nu sänds sex fredagar i SVT 1, klockan 22.00, efter Skavlan. 

Serien utspelar sig på UD, Utrikesdepartementet, i Stockholm och handlar om tre charmiga, men totalt inkompetenta diplomater. 

Mimmi Hamilton (Marie Agerhäll) är handledare och saknar moral. Hon har ansvar för Fanny Båtsman (Moa Lundqvist) och Jens Stråhle (Jesper Rönndahl) som gör sin första dag på UD, de är trainees, eller dippar. Fanny är principfast, men stelbent och socialt inkompetent. Jens är lat och ointresserad, men föräldrarna är diplomater.

Redan i första avsnittet lyckas trion ställa till en diplomatisk kris med Kina. 

I en annan roll i serien syns Kristian Luuk som en ganska torr, men korrekt, diplomat.


LÄS MER: ”Mimmi är en skruvad version av mig själv” 


Vem är Marie Agerhäll?

Marie Agerhäll, född 1982, är regissör, manusförfattare och skådespelare. Hon har studerat journalistik på Södertörns högskola och var anställd på Babel i SVT 2010. På SVT har hon arbetat med serier som ”Fråga Lund” med Kristian Luuk, ”Alla är fotografer” med Henrik Schyffert och Johan Rheborg och ”Tänk om”, Fredrik Lindströms program.

”Dips” är Marie Agerhälls jättebaby, skrev Expressen Kultur om serien. Hon har skrivit serien, sålt in den till SVT, producerat, castat, regisserat och spelar en av huvudrollerna.

Vem är Marie Agerhälls rollfigur Mimmi?

– Jens, Mimmi och Fanny är alla ”different kinds of stupid”. Ett uttryck vi slänger oss med för att skilja deras sätt att va korkad eller inkompetent på när vi skriver. De skojar liksom därför på olika sätt. Så Mimmi fick litet bli litet så här fattig-Hässelby-Gårds-adlig. Såna som inte har så mycket pengar kvar men som är vana vid de fina formerna. 

Om ”Dips” säger hon till Dagens Nyheter:

– Genom åren har jag läst om alla diplomater som begår mindre brott i Sverige. Allt det där är ju jätteroligt att spåna kring, eftersom de med sina diplomatpass och immunitet sällan straffas, sade Marie Agerhäll i DN.

Marie Agerhäll intervjuade medarbetare på UD som anonymt berättade om livet på UD, bland annat om den ”shamelist” som nämns i serien, där utländska diplomater som missbrukat sin diplomatiska immunitet hamnar. 

”Dips” är hennes första roll som skådespelare.


LÄS MER: Jesper Rönndahls kärlekshyllning till hustrun Marie


Var är Dips inspelat?

Scenerna i ”Dips” är inspelade på van der Nootska palatset, Norra Latin i Stockholm och på Näsby Slott i Täby. UD:s fasad vid Gustav Adolfs torg i Stockholm förekommer i utomhusscenerna.

Vem är Marie Agerhäll gift med?

Marie Agerhäll är gift sedan två år med komikern Jesper Rönndahl, som spelar Jens Stråhle:

– Jens Stråhle är född med silversked i mun och har bott överallt i världen utom i Sverige. Så han har ju inte koll på ens vad Eurovision är, han tror att det är en ögonläkarkonferens. Han är mest ute efter att mingla och ha de här perksen man har som diplomat, inte så mycket ute efter att jobba. Men han är ändå en av de där ”sköna killarna” som är litet charmig så han kommer undan med det där. Obehaglig, rolig typ, sa Marie Agerhäll till Expressen.