"Blev nattsvart". Malin Brännlund, 20, totalsågades efter sitt framträdande i "Idol" i går. Nu får juryn kritik för att ha gått för långt. "Känslan den här gången blev nattsvart", säger programledaren Peter Jihde. Foto: Olle Sporrong
"Blev nattsvart". Malin Brännlund, 20, totalsågades efter sitt framträdande i "Idol" i går. Nu får juryn kritik för att ha gått för långt. "Känslan den här gången blev nattsvart", säger programledaren Peter Jihde.  Foto: Olle Sporrong

Malin hånad av juryn

Publicerad
Uppdaterad
Malin Brännlund, 20, utsattes i går för en av de hårdaste sågningarna i "Idols" livehistoria.
Programledaren Peter Jihde kritiserade kapningen öppet i direktsändning - och efteråt var de andra deltagarna mycket upprörda.
Och tittarna rasade efter programmet mot behandlingen av den unga tävlanden:
- Det dom utsatte Malin för är en stor skam, skriver en upprörd person på TV4:s "Idol"-forum.
"Spädbarn med kolik." "Jag tycker att det lät som ett spädbarn med kolik genom en megafon", sa juryns Andreas Carlsson efter Malin Brännlunds framträdande. Foto: Olle Sporrong

Malin Brännlund, 20, sjöng i går Alanis Morissettes ”Thank you” – men totalsågades brutalat av alla i juryn.
Andreas Carlsson var den som gick längst i sin kritik:
– Jag tycker att det lät som ett spädbarn med kolik genom en megafon, sa jurymedlemmen och buades ut av många i publiken som tyckte att han gått för långt.
Malin Brännlund själv såg chockad ut, men försökte att hålla skenet uppe på scenen. Direkt efter kapningen gjorde hon ett tecken mot huvudet som tycktes säga: ”Juryn är galen”.
Efteråt stöttades hon av de andra deltagarna. När Expressen pratar med dem efter sändningen vittnar de om den dåliga stämningen som spred sig efter attacken. De tävlande gjorde uppror mot juryn och dess sätt att uttrycka sig.

”Blivit ledsen”

– Det är inget man önskar någon, och det är inte schyst att säga så. Jag hade nog blivit jävligt ledsen, säger Jay Smith, 29.
Även Minnah Karlsson, 21, var upprörd.
– Det gjorde verkligen ont i mitt hjärta att höra honom (Andreas Carlsson) säga så till henne.
Deltagaren Simon Lingmerth säger:
– Jag tycker att Malin gjorde ett jättebra framträdande. Men det är väl så det går till
i ”Idol”...
Peter Jihde reagerade omedelbart, och i direktsändning kritiserade han Andreas Carlssons uttalande hårt. Inför öppen ridå kritiserade han jurymedlemmen. Bråket var ett faktum.
– Nej, nu blir jag nästan förbannad, vad menar du med det? säger Peter Jihde.

”Inte behagligt”

Andreas Carlsson slår omedelbart tillbaka:
– Precis det jag menar. Det var på tok för mycket och alldeles för gällt. Inte behagligt att lyssna på, svarar Andreas.
Strax innan en reklampaus tog Peter Jihde återigen upp juryns fula påhopp:
– Det är många som reagerar när man ser motorsågsmassakern här, sa programledaren.
Efteråt vidhåller Peter Jihde att juryn gått alldeles för långt:
– Juryns jobb är att svara svart eller vitt. Men känslan den här gången blev nattsvart. Lite svartare än jag önskat.
Andreas Carlsson:
– Är man med här och sen gör så här pass dåligt ifrån sig, då blir jag irriterad, säger han.
Malin Brännlund fick i natt stöd av TV4:s deltagaransvariga. De gjorde sitt bästa för att den tävlande inte skulle bryta ihop.
– De har pushat mig, och sagt åt mig att inte lyssna.
Men sedan fortsätter hon:
– Jag är mänsklig och som alla andra, men försöker att ta det med en nypa salt.
Tittarkommentarerna lät inte vänta på sig. Hemma i tv-sofforna och på ”Idols”-sajt var domen  hård:
Signaturen Karin skriver:
”MYCKET sorgligt att ett fint program förstörs av en så usel jury, speciellt Andreas. Sorgligt att TV4 låter det fortsätta”.
Finkelfjun fortsätter:
”Det dom utsatte Malin för är en stor skam”.

DISKUTERA ALLT OM IDOL! KLICKA HÄR! 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag