Lisbeth Åkerman: "En egen pratshow skulle vara jättekul"

Publicerad
Uppdaterad
Lisbeth Åkerman, 42, du är en av SVT:s tyngsta nyhetsuppläsare. Men ingen vet något om dig, hur kommer det sig?
- Jag har valt att inte berätta så mycket om mig själv. Jag har haft en tanke att man inte ska veta så mycket om en nyhetsprogramledare för att då kanske man färgas av det och inte tänker på nyheterna.
Är du lika privat för dina kolleger?
- Jag tror de tycker att de känner mig ganska väl. Jag har flera nära vänner bland kollegerna.
Men flera av dina kolleger figurerar i andra medier på olika sätt.
- Ja, det är deras eget val... men sen kan ju jag gå på premiärer, det händer ibland, fast inte så jätteofta.
Men då måste du ställa upp på bild...
- Just röda mattan gör mig blyg...
Men att sitta och prata inför miljoner tittare, det skrämmer dig inte?
- Nej, när jag vet vad jag ska prata om då är jag inte blyg. Men att gå in på mattan med alla fotografer då kan jag känna mig lite... jag blir bara blyg...
Är du blyg i andra sammanhang?
- Nej, inte alls. Att mingla omkring och så är inga problem.

"Både lugn och spontan"

Hur är du annars som person?
- Jag är ganska rättfram och rak och spontan tror jag. Så uppfattar nog både kolleger och vänner mig. Både lugn och spontan. Man har ju olika sidor samtidigt. Jag tror att jag är ganska lugn, men väldigt intresserad av människor och samhällsfrågor.
Är det därför du valde att bli journalist?
- Ja, absolut. Jag har alltid varit intresserad av människor.
Om du hade valt ett annat yrke då?
- Socialantropolog hade varit fantastiskt intressant. Det skulle jag tycka var jättekul.
Vad kommer ditt stora människointresse ifrån?
- Ingen aning. Det är väl mer en läggning kanske. När jag går på fest eller sitter på middagar är det mycket sånt... man sitter och lyssnar och frågar saker.
Vad gör du när du inte jobbar?
- Jag älskar ju musik, det är mitt stora intresse, så jag lyssnar mycket på musik och går på konserter och så där. All sorts musik. Alltifrån jazz till A Camp. Det finns ju så jäkla mycket. Spelar tyvärr inte något instrument själv. Sjunger inte heller tyvärr.
Har du barn?
- Nej, det har jag inte...
Skulle du vilja ha barn?
- Det vet jag faktiskt inte riktigt.
Lever du i någon relation?
- Jag pratar inte om mitt privatliv som sagt...
Okej, hur känns det att få bli julvärd?
- Det känns jätteroligt, spännande, förvånande och överraskande.
Varför det?
- Jag trodde aldrig jag skulle få förfrågan. Aldrig någonsin.
För att?
- Till att börja med har det inte varit någon nyhetsprogramledare som gjort det här förut. Så vi på nyheterna går inte ens och funderar på det.
Har de sagt varför de valde dig?
- Ja, de har sagt att de tror jag kan vara en varm och glad person på julafton och det hoppas och tror jag att jag är.

Ska visa mer av sig själv

Hur tänker du dig i rollen?
- Jag hoppas att jag ska vara glad, lugn, och varm och trygg och förhoppningsvis visa lite mer av mig själv. Jag tror att man ska känna att man vet lite mer vem jag är efteråt. En god julvärd tycker jag är sig själv.
Kommer du fortsätta med detta jobb resten av ditt liv?
- Som journalist ja, Men man vill ju utvecklas, det är alltid kul att testa något nytt. Men jag är ju en seriös journalist så jag kommer försöka hålla mig till det.
Så att leda ett nöjesprogram skulle inte komma på fråga?
- Det vet jag inte men jag är ju i första hand journalist. Däremot skulle jag gärna leda ett eget intervjuprogram.
En egen talkshow?
- Ja, varför inte? Det hade varit jättekul! Naturligtvis. Även om det inte är något jag funderar på. Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb. Men en egen talkshow à la Skavlan hade varit svårt att tacka nej till. Det vore ju superroligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag