Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leaving Neverland – anklagelserna som fick SVT att tveka om att sända

Michael Jackson och Jimmy Safechuck blev snabbt nära vänner. Foto: EUGENE ADEBARI / REX/IBL
Michael Jackson bjöd den unga pojken Wade Robson och hans familj till ranchen Neverland i Kalifornien. Foto: AMOS PICTURES/SVT

Dokumentärfilmen ”Leaving Neverland” upprör många – såväl de som tror på anklagelserna om Michael Jacksons sexövergrepp på barn som de som hävdar att allt är lögn.

Regissören Dan Reed och huvudpersonerna James Safechuck och Wade Robson har alla fått dödshot från inbitna Jackson-fans.

På SVT fördes också en diskussion kring om dokumentären skulle sändas – eller inte.

”Leaving Neverland” av Dan Reed är en nästan fyra timmar lång dokumentärfilm i två delar, som bland annat har visats på HBO i USA och på SVT och SVT Play i Sverige.

Två vuxna män berättar var för sig historier som liknar varandra; hur de som små pojkar blev vänner med Michael Jackson och hur de senare under flera år – enligt deras påståenden – utsattes för grova sexuella övergrepp av världsstjärnan.

Vilka anklagar Michael Jackson?

De två män som i dokumentären ”Leaving Neverland” av Dan Reed berättar om påstådda övergrepp heter James Safechuck, 40, och Wade Robson, 36.

Männen bakom dokumentären ”Leaving Neverland”: Wade Robson, Dan Reed och James Safechuck. Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

James Safechuck, född i Kalifornien, USA, var tio år när han 1987 blev uttagen att medverka i en läskreklam tillsammans med Michael Jackson och mötte då stjärnan för första gången. Några månader senare skrev Michael Jackson ett brev till James och bjöd hem honom och hans familj till sitt hus.

Wade Robson växte upp i Australien och var besatt av Michael Jackson och hans musik. Han var sju år när han vann en danstävling, där han imiterade stjärnan och priset var att träffa Michael Jackson. Några kvällar senare bjöds Wade in att dansa med ”King of pop” på scen.

”Leaving Neverland” upprör många

Dokumentären har engagerat, skakat om och upprört många. Många kritiker hyllar den: Vanity Fair kallar den ”överväldigande kraftfull och övertygande” och Rolling Stone menar att dokumentären har ”valt sida”, men att ”noggrannheten i detaljerna” gör den svår att skaka av sig.

Michael Jacksons mest hängivna fans protesterar mot filmen, kallar allt lögner, hävdar att Michael Jackson är oskyldig, demonstrerar och driver kampanjer på annonsplatser som bussar i London och i sociala medier.

Protester i Hilversum mot att dokumentären ”Leaving Neverland” visas i nedeländsk tv. Foto: DINGENA MOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Om fansens vrede och dödshoten säger Wade Robson, enligt The Guardian: 

– Jag förstår verkligen att det är svårt för dem att tro på, därför att på ett sätt var jag för inte så länge sen i samma position som de. Även om det hände mig kunde jag fortfarande inte tro det. Jag kunde inte tro att det som Michael gjorde var en dålig sak fram till för sex år sedan. Så jag förstår.

Som sjuåring träffade Wade Robson för första gången Michael Jackson. Foto: DAN REED / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är anklagelserna som riktas mot Jackson: onani och oralsex

För den som inte vill se dokumentären ”Leaving Neverland” – här är de grövsta anklagelserna som framförs.

Pojkarna och deras familjer hjärntvättades av Michael Jackson med hjälp av gåvor, löften och hot.

Neverland Ranch var specialbyggd för att dölja övergreppen med avskilda platser, många lås och klockor som avslöjade om någon närmade sig.

• När Wade Robson var sju år ville Jackson att han skulle komma och bo hos honom under ett år.

Michael Jackson introducerade onani och porrfilm för de unga pojkarna.

Kramar och pussar övergick till sexuella smekningar och oralsex.

När pojkarna blev några år äldre pressade Michael Jackson på om att han ville ha analsex.

Michael Jackson och James Safechuck genomförde ett låtsasbröllop i sovrummet – och James fick en diamantring i bröllopspresent.

Ingången till Michael Jacksons ranch Neverland – döpt efter ön Neverland ("Landet ingenstans") i berättelsen om Peter Pan. Foto: MARK J. TERRILL / AP

De har tidigare försvarat Jackson

Michael Jackson, som avled 2009, var även tidigare misstänkt för sexövergrepp på barn. Han blev 1993 anklagad för övergrepp på den då 13-årige Jordan Chandler. De gjorde upp och Jackson betalade Chandlers familj 20 miljoner dollar.

2003 greps Michael Jackson igen, anklagades för sju fall av ofredande mot barn – och friades på samtliga punkter. I en dokumentär samma år medgav han att han ofta delar säng med unga pojkar, men kallade det en kärleksakt som inte hade någonting att göra med sex.

Både Wade Robson och James Safechuck har tidigare förnekat att det blivit utsatta för övergrepp. Robson har också försvarat Jackson i en rättegång. 

I en intervju i Vanity Fair försöker Wade Robson förklara:

– Mycket av det som hände mig när jag var elva var att Michael övertygade mig om att om någon skulle få reda på detta skulle vi båda åka i fängelse för resten av våra liv. Jag trodde absolut på det. Jag var vettskrämd inför det.

När han vittnade till Michaels fördel var detta avgörande.

– Jag älskade Michael och jag försökte rädda honom. Så mycket fanns där samtidigt: rädsla, skam, förvirring och kärlek. Jag visste att jag ljög men jag visste också att jag var tvungen. Jag hade inget val, säger Wade Robson.

Vad säger Michael Jacksons familj om dokumentären?

När Michel Jackson dog 2009 lämnade han tre barn efter sig: Paris, Prince och Blanket. 

Michael Jacksons stora familj består också av hans åtta syskon Janet, La Toya, Jermaine, Tito, Randy, Jackie, Marlon och Rebbie Jackson. Både pappan Joseph och mamman Katherine avled 2018.

Familjen har kommenterat dokumentären ”Leaving Neverland” som ”ännu en makaber produktion i ett upprörande och patetiskt försök att utnyttja och tjäna pengar på Michael Jackson”.

Jacksons säger också att ”den här så kallade dokumentären är bara ännu ett uppkok av gamla och svartmålande anklagelser” och att det ”är förbryllande varför någon trovärdig filmskapare skulle involvera sig i detta projekt.”

Familjen har stämt tv-bolaget HBO på 100 miljoner dollar, motsvarande över 900 miljoner kronor. I stämningen kallas anklagelserna ”ett skamlöst utnyttjande av en oskyldig man som inte längre är här för att kunna försvara sig”.

Stämningen bygger på ett kontrakt från 1992 då HBO fick ensamrätt till en konsertfilm med Michael Jackson och i uppgörelsen lovade att i framtiden inte publicera kränkande uppgifter om stjärnan.

Osäkert om SVT skulle sända dokumentären

Ansvarige utgivare och programchef på SVT, Ingemar Persson, har tidigare berättat hur man resonerat kring att sända dokumentären. 

– Motivet att vi sänder den är ganska självklart. Det är en film om en person som närmast är historisk, en av popmusikens största, och det har florerat rykten kring honom en längre tid i de här frågorna. Nu är det ett av huvudvittnena från rättegången från 2005 som ändrar sig. Det finns ett stort allmänintresse för den svenska publiken, därför tyckte vi att det var viktigt.

Samtidigt har det förts diskussioner inom SVT huruvida man skulle ta in ”Leaving Neverland”. 

– Det var aldrig självklart, utan givetvis en känslig fråga, kontroversiellt absolut, men relevant, sa Persson.

LÄS MER Lars Lindström: Lyssna på pojkarna som Michael Jackson sa att han älskade