Lars Ohly och Kristian Luuk. Foto: SVT
Lars Ohly och Kristian Luuk.  Foto: SVT

Kristian Luuk får massiv kritik efter valvakan

Publicerad
Uppdaterad
När partiledarna anlände till SVT:s valvaka möttes de av en hurtfrisk Kristian Luuk. Hans insatser föll dock inte väl ut hos alla. På Twitter rasar tittarna och kulturprofiler från höger och vänster sågar inslagen.
Kristian Luuks roll var att småprata med partiledarna om allt annat än politik - och trösta dem som behövde det.
Men i skuggan av valresultatet var det inte alla som uppskattade hans lättsamma ton. En allvarlig Mona Sahlin drar inte på munnen åt programledarens försök att lätta upp stämningen. Som svar på hennes uppmaning att det är en allvarlig kväll säger Kristian Luuk:
- Ja, men det är väl kul!

Slag i ansiktet

Kritiken lät inte vänta på sig. På sin blogg frågar sig Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman om Luuks intervjuer är ett resultat av vår tids paniska rädsla för allvar och kallar oss alla förlorare.
"Den scen som utspelades när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson senare på kvällen anlände till SVT-huset kan - ihop med Luuks möte med Bert Karlsson - gå till historien som en av SVT:s mest förnedrande stunder. Inte bara under denna valrörelse, utan någonsin."
- Det här var en allvarsstund för hela Sverige, det tror jag var en känsla som gick genom stora delar av den svenska valmanskåren i går strax efter åtta. Och detta hanterar SVT genom att "schlagerfiera" sin valbevakning genom att skicka in Kristian Luuk i sminket och intervjua Bert Karlsson. Många tittare uppfattade det nog som ett slag i ansiktet, säger Björn Wiman till TT Spektra.

Luuk nöjd

Kristian Luuk är dagen efter valet nöjd med sin insats som han kallar för endast en liten krumelur i det stora hela. Han säger sig vara oförstående inför den kritik som riktas mot honom och SVT.
-Vi hittade en bra balans i programmet, jag håller inte med om kritiken, säger han till TT Spektra.
Kändes det okej för dig att hålla fast vid den lättsamma tonen när partiledarna var så märkbart påverkade av valresultatet?
- Ja, det tycker jag.
Eva Landahl som är ansvarig utgivare för SVT:s valbevakning backar upp sin programledare. Hon menar att valbevakningen i SVT inte alltid behöver vara svartvit utan kan må bra av att blanda humor med allvar.
- Jag tror att det finns mycket anspänning i en valvaka för de inblandade och det kan vara skönt att få dra på munnen lite. Jag tycker vi har bevisat med hela valbevakningen att vi har seriösa och pålästa journalister som levererar fakta och analys. Men jag är ingen motståndare till att man får le och det tycker jag Kristian åstadkom, säger hon.

"Något sjukt"

Dala-demokratens chefredaktör Göran Greider är kritisk mot Eva Landahl.
- Hon befinner sig på sluttande plan. Jakten på tittare har tagit över. Det är inte klokt egentligen att när ett rasistiskt parti för första gången tagit plats i Sveriges riksdag tycker de att vi ska gå runt och skratta. Det är något sjukt över det, säger han.
Kristian Luuks humorkollegor verkar inte heller särskilt imponerade av SVT:s valvaka.
"Shit vad dålig han är Kristian Luuk i kväll... sämst i kväll, hur pratar han med partiledarna", skriver komikern Özz Nüjen på Twitter.

Twitterraseriet mot Luuk

Nedan följer ett urval av de hundratals inlägg på mikrobloggtjänsten Twitter som kom in under och efter SVT:s valvaka på söndagskvällen:
@mattiasb: "När jag vaknar imorgon bitti kommer jag fundera på om det bara var en dröm att SVT förlorade värdigheten med Kristian Luuk."
@emeliejinhee: "Kristian Luuk - ett stort skämt."
@pergrenerfors: "Kan inte Kristian Luuk bara hålla käften så man slipper skämmas här i soffan?"
@saraljunggren: "Ta bort Kristian Luuk från Svt:s valvaka! Mer malplacerad man som ställer plumpa frågor får man leta efter. Det här är inte Mellis direkt..."
@alexikina: "Kristian Luuk, gå och lägg dig. Klåpare!"
@jkplusplus: "kristian luuk var seriöst ett skämt. för att inte tala om beslutet att para ihop honom med bert karlsson."
@VMitrevska: "Mona Sahlin är inte så road av Kristian Luuk. Inte jag heller."
@hobbyoriginel: "Alltså, Kristian Luuk, ditt tramsiga jävla patrask. *dör skämsdöden*"
@SirPrankmonkey: "Kristian Luuk. Den här kvällen kommer du få äta upp."
@massebenesch: "Låt Kristian Luuk gå hem nu. Innan det blir ännu värre."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag