Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kärlek & anarki” hyllas – det här är Björn Mosten

Spelar i Oscarsnominerade "En man som heter Ove"
Björn Mosten spelar Max och Ida Engvoll gör Sofie i hyllade Netflixserien ”Kärlek & anarki”.Foto: Ulrika Malm
Ida Engvoll (här med Lars Väringer) spelar Sofie i hyllade tv-serien ”Kärlek & anarki”.Foto: Ulrika Malm
Debutanten Björn Mosten gör succé i ”Kärlek & anarki” på Netflix.Foto: Ulrika Malm

Nya svenska tv-serien ”Kärlek & anarki” går hem stort hos både kritiker och tittare.

Björn Mosten, 23, och Ida Engvoll, 35, spelar de omaka kollegerna Max och Sofie – men privat har skådespelarna en viktig sak som förenar dem.

”Den bästa svenska dramakomedin på 15 år” skriver Svenska Dagbladet. ”Smart samtidssatir med bultande hjärta” menar Dagens Nyheter. Och Expressens Mattias Bergqvist skriver att serien har ”potential att bli en global hit”.

”Kärlek & anarki” i regi av Guldbagge-nominerade Lisa Langseth är redan en svensk succé på streamingtjänsten Netflix.

Det här är Björn Mosten i ”Kärlek & anarki”

I en av huvudrollerna som den unge IT-teknikern ser vi Björn Mosten, en 23-åring som gör sin första roll och till vardags studerar till civilingenjör i Uppsala inom just IT. Innan sin roll i serien hade han ingen bakgrund inom tv eller film.

Och den vardagen har inte förändrats – än så länge.

– Jag lever ett helt vanligt studentliv. Jag skulle inte säga att min vardag ändrats särskilt mycket sen jag fick den här rollen. Inte ännu i alla fall. Det låter otroligt tråkigt men jag måste säga att jag lever exakt likadant som förut, säger Björn Mosten till Café. 

Han har varit intresserad av teater och skådespeleri sedan han gick i gymnasiet, och rollen i ”Kärlek & anarki” fick han efter att ha gjort några provfilmningar och castings för olika produktionsbolag.

I samma intervju berättar Mosten också om tuffa tonårsår då han drabbades av en depression. Något som ledde till att han köpte amfetamin på nätet - vilket han senare dödmes för.

– Jag mådde jäkligt dåligt psykiskt och hade svårt att få hjälp, så jag tänkte att självmedicinering var en bra lösning på problemet.

I dag får Mosten professionell hjälp om han mår dåligt, och fortsätter med sina studier trots sin succé i serien. 

Här är Ida Engvoll i ”Kärlek & anarki”

Den kvinnliga huvudrollen i ”Kärlek & anarki” görs av Ida Engvoll,  som är 35 år och redan har en lång skådespelarkarriär bakom sig. Hon har spelat Rebecka Martinsson i tv-serien som bygger på Åsa Larssons kriminalromaner och har medverkat i långfilmer som ”En man som heter Ove” och ” Mig äger ingen”.

Ida Engvoll har också setts i tv-serier som ”Vår tid är nu”, ”Bron”, ”Bonusfamiljen” och ”Andra åket”. Om rollen i ”Kärlek & anarki” säger hon till Dagens Nyheter: 

– Jag är superfascinerad av den här specifika stockholmska byråtjejen som hanterar budgetar på flera hundra miljoner kronor och som samtidigt inte har tillgång till hela sin mimik. Det har varit intressant att skala av henne.

Det som förenar Ida Engvoll och Björn Mosten

I tv-serien spelar Björn Mosten och Ida Engvoll ett omaka par – kolleger på ett bokförlag men med helt olika bakgrund och med stor åldersskillnad.

Björn Mosten är den unga IT-teknikern som är rebellisk och utmanande och inte tänker på konsekvenserna av sitt handlande och bor i ett stökigt förortskollektiv med ett gäng kompisar.

Ida Engvoll gestaltar en karriärdriven tvåbarnsmamma som arbetar som en affärskonsult och bor med sin familj i ett ”townhouse” i centrala Stockholm.

Men privat har Björn Mosten och Ida Engvall en liknande bakgrund: de är båda uppväxta i mycket små samhällen i norra Sverige.

Björn Mosten kommer från det lilla samhället Dvärsätt i Krokoms kommun i Jämtlands län. Dvärsätt har omkring 760 invånare.

Ida Engvoll kommer från Stråtjära, en by i Skogs socken i Hälsingland. Stråtjära har endast cirka 300 invånare.

Stjärnor i andra roller i ”Kärlek & anarki”

I andra stora roller i ”Kärlek & anarki” kan vi se namn som Björn Kjellman, Johannes Bah Kunke, Gizem Erdogan och Reine Brynolfsson.

Han spelar Matthew, en framgångsrik vd och make