Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julkalendern i SVT 2020 bjuder på tidsresa och mirakel

"Ett tidsreseäventyr för hela familjen".
Foto: SVT

Två flickor byter kropp – och färdas 100 år genom en tunnel i tiden.

Det är utgångspunkten för SVT:s julkalender 2020.

Här är svar på alla dina frågor om miraklet i årets julkalender.

Allt sedan 1960 har barn och familjer i Sverige samlats kring julkalendern i SVT, fortfarande ett mycket populärt tv-program under den mörka decembermånaden.

Nu är det snart dags igen, och vill du veta när julkalendern börjar, hur och var den visas och vilka skådespelare som gör huvudrollerna har du hamnat rätt.

Vad heter julkalendern i SVT 2020?

Mirakel är något som brukar förknippas med julen. ”Mirakel” heter också SVT:s julkalender 2020, och det fantastiska som händer är att två flickor byter kropp och färdas 100 år i tiden, framåt och bakåt.

Calle Åstrand som tidigare gjort bland annat ”Kenny Starfighter” och den tidigare julkalendern ”Håkan Bråkan” har regisserat ”Mirakel”.

Manusförfattarna heter Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft.

Vad handlar julkalendern om 2020?

Flickorna Mira och Rakel bor på samma herrgård, rentav i samma rum, men 100 år från varandra.

En dag kraschar ett konstgjort svart hål in på vinden och skapar ett så kallat maskhål, som är en tunnel genom tiden.

Den binder samman december 2020 med exakt samma dag, samma minut och samma sekund som 1920, 100 år tidigare.

Mira och Rakel sugs av misstag in i hålet och byter plats med varandra. Rakel hamnar i Miras kropp och får en chock när hon upptäcker att hennes hem har förfallit i 100 år och nu är ett behandlingshem för unga med sociala problem. Kaxiga Mira hamnar i Rakels kropp och försöker anpassa sig som ”fin flicka” i livet år 1920.

– Mitt tankeexperiment var ”vad skulle hända om Madicken hamnade i vår värld? Och vad skulle hända om en överaktiv, kaxig tjej från vår värld hamnade hos de väluppfostrade och nästan osynliga barnen från 1920?” säger manusförfattaren Peter Arrhenius till TT.

När sänds julkalendern 2020 i SVT?

Årets julkalender har premiär tisdag 1 december i SVT1, Barnkanalen och SVT Play.

Julkalendern går att kolla på flera gånger varje dag till och med julafton måndag 24 december; morgon, tidig kväll och när som helst i SVT Play.

Här är de sändningstider julkalendern brukar ha i SVT.

SVT1, vardagar 

07.15, 10.10 (teckenspråkstolkat) och 18.45.

SVT1, lördag-söndag

08.45, 09.00 (teckenspråkstolkat) och 18.45.

SVT Barn, vardagar

07.15, 11.45 (syntolkat) och 18.45.

SVT Barn, lördag-söndag

08.45, 12.40 (syntolkat) och 18.45.

Vilka är skådespelarna i julkalendern 2020?

I rollerna i SVT:s julkalender 2020 ser vi bland andra komikerna Johan Glans och Babben Larsson.

Johan Glans spelar vetenskapsmannen Vilgot, som uppfinner ett konstgjort svart hål som gör att tjejerna byter plats i tid och rum.

Flickan Mira spelas av Sarah Rhodin och Rakel gestaltas av Bibi Lenhoff. I andra roller ser vi Annika Andersson, Joel Adolphson och Maja Rung.

Populäraste SVT-kalendern: Sunes jul

När tittarna själva får välja vinner julkalendern ”Sunes jul” från 1991. Den baserades på böckerna om Sune, skrivna av Anders Jacobsson och Sören Olsson, och hade Peter Haber, Carina Lidbom och Andreas Hoffer i huvudroller.

Det var SVT:s Öppet arkiv som för några år sedan lät tittarna rösta fram den bästa julkalendern genom tiderna. ”Sunes jul” finns just nu inte tillgänglig i Öppet arkiv.

Tvåa kom ”Mysteriet på Greveholm” från 1996 och på tredje plats placerade sig ”Trolltider”, som sändes 1979. De går att se i SVT:s Öppet arkiv.

Många andra av de tidigare julkalendrarna finns också att titta på i Öppet arkiv. Bland annat ”Pelle Svanslös” från 1997, ”Ture Sventon privatdetektiv” från 1989, ”Fem myror är fler än fyra elefanter” från 1977 och ”Herkules Jonssons storverk” från 1969.

Mirakel är ett tidsreseäventyr för hela familjen.

LÄS MER:

Så firar familjen Schollin-Wahlgren jul